Samfund

- Jeg er bange for at lide, det kan du tro, jeg er

Aktiv dødshjælp er strafbart i Danmark, men det bør det ikke være, mener et flertal af danskerne.

- Der må da være en eller anden mulighed.

Sådan lyder det fra 81-årige Arthur Rittmann-Johansen.

Engang var han kranfører og skibsbygger på Lindøværftet i Munkebo, men efter adskillige blodpropper i hjerne og hjerte er han i dag lam fra brystet og ned.

Og selvom Arthur Ritmann-Johansen ikke er klar til at skulle herfra nu, så ønsker han, at han kan sige til - og blive lyttet til - når livet ikke længere er værd at leve.

Han går ind for aktiv dødshjælp.

- Man skal ikke  lave aktiv dødshjælp bare for aktiv dødhjælps skyld, men man skal gøre det for den person, der ligger og lider, siger Arthur Rittmann-Johansen og fortsætter:

- Lidelse er en svær ting. Jeg har set det, jeg har selv følt det, og jeg har set andre føle det. Det er altså ikke sjovt.

Halvdelen af danskerne ville hjælpe deres nærmeste med at dø

Aktiv dødshjælp er strafbart i Danmark. Læger må udelukkende stoppe behandlingen, der kan forlænge en patients liv, og de må mildne med store doser morfin. Længere kan de ikke gå.

Men efter at 78-årige Mogens Arnlund mandag fik en betinget dom på 50 dages fængsel for at hjælpe sin hustru til at dø, står flere pårørende og alvorligt syge frem for at få ændret loven.

Blandt andre Arthur Rittmann-Johansen. Han er bange for, hvor mange smerter døden medfører.

- Jeg er bange for at lide. Det kan du tro, jeg er. For det gør jeg hver dag, siger han.

En megafonmåling for TV 2 viser, at 79 procent af danskerne er tilhængere af, at det i Danmark skal være muligt for uhelbredeligt syge at modtage aktiv dødshjælp.

Herhjemme er Alternativet indtil videre det eneste politiske parti, der går ind for aktiv dødshjælp, men Socialdemokraterne har for nylig indkaldt til lukket samråd, hvor de vil diskutere, om der er brug for en lovændring på området. I videoen i toppen af artiklen kan du se, hvorfor Enhedslisten er imod.