Hvidvaskning: Derfor vil kriminelle have 'bin Laden-pengesedler'

Vekselbureauerne bliver i stor stil brugt til at hvidvaske penge for kriminelle. Bliv klogere på hvordan og hvorfor.

Almindelige danskere har sjældent – hvis nogensinde – haft fingrene i den. Eller har for den sags skyld måske overhovedet set den. Men den findes, og det er især de kriminelle klar over. 

At vaske beskidte penge hvide...

Hvidvaskning betyder at skjule penges ulovlige oprindelse – som f.eks. ved at ændre pengenes identitet ved at veksle dem til en anden valuta. Altså at få pengene til at se ud som om, man har tjent dem på lovlig vis.

Kilde: Anklagemyndigheden

Vi taler om en 500 euro-seddel til en værdi af cirka 3.700 danske kroner. Pengesedlen, som i Storbritannien bliver kaldt "bin Laden-sedler," og som allerede i 2010 fik britisk politi til at opfordre de britiske banker og vekselbureauer til at lade være med at handle med de store sedler. Det skete, fordi 500-eurosedlen var voldsomt populær blandt de britiske kriminelle.

Af TV 2's dokumentar ”Storsvindel i vekselbranchen," der bliver vist på TV 2 på torsdag klokken 20, fremgår det, at vekselkontorer i stor stil bliver brugt af kriminelle til hvidvaskning af blandt andet narkopenge. Ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i så høj grad, at vekselkontorer årligt hvidvasker for omkring to til tre milliarder kroner for den kriminelle underverden.

- Man kan ikke rejse til Marokko med 50'ere og 100 kronesedler

Der er især to måder, som de kriminelle bruger til at hvidvaske penge – det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

I den mest stimple udgave bliver danske penge vekslet til udenlandsk valuta, hvor især 500 eurosedlen er meget populær af helt særlige og åbenlyse årsager.

Det fortæller en tidligere – og nu fængslet - hashhandler på Christiania i dokumentaren. Han vil af hensyn til sin egen sikkerhed gerne være anonym (hans navn er redaktionen bekendt, red.)

- Det er klart dem, der fylder mindst. De er nemmere at pakke og nemmere at skjule. De har højere pålydende med mindst volumen, så det er klart den bedste seddel, du kan få som kriminel.

Steffen Th. Steffensen, der er politikommissær ved afdelingen for organiserede kriminalitet, forklarer:

- Man kan ikke rejse til Sydspanien eller Marokko med to kufferter fulde af 50’ere og 100 kronesedler. Derfor er det ti gange bedre at have de her knitrende nye 500 eurosedler.

Banker vil ikke oplyse pengenes vægt

Nationalbanken vil af sikkerhedsmæssige årsager ikke oplyse vægten på hverken danske pengesedler eller eurosedlerne, men i grafikken herunder kan du se, hvorfor 500 eurosedlen er så populær blandt de kriminelle.

square to 16x9

Sådan foregår hvidvaskningen

Der er især to måder som vekselbureauer bliver brugt i hvidvaskningen af penge.

Den første er ret lige til og omhandler i forbindelse med hvidvaskningen af narkopenge en løber, en taske - oftest en sportstaske - og et vekselkontor på f.eks. Nørrebrogade i København. En gade, som politiet selv kalder ”finansiel district”.

Den anden metode er mere sofistikeret, og den kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Sådan bliver narkopenge - også - vasket hvide

Pengene samles

Pengene transporteres oftest i sportstasker Foto: MOGENS FLINDT / Scanpix Danmark
Kontanterne - danske kroner - fra for eksempel en narkohandel bliver samlet i tasker, typisk sportstasker, af såkaldte pengemænd

Transport

Pengemændene bruger offentlig transport for at vanskeliggøre, at de kan blive skygget Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark
Sportstaskerne bliver fragtet til vekselkontorer af såkaldte løbere - oftest ved hjælp af offentlig transport som busser, metroer og taxaer for at gøre det vanskeligere at skygge pengemændene.

 

Pengene tælles

Uniexchange på Nørrebrogade i København havde få kunder afslørede politiets facadeovervågning - men havde alligevel en omsætning på 580 mio. kr. om året. Foto: Simon Læssøe / Scanpix Denmark
Pengene bliver leveret til vekselkontorerne og talt op. 

Vekslet til euro

Den populære 500 euroseddel Foto: LEONHARD FOEGER / Scanpix Denmark
Pengemændene forlader vekselkontoret og har vekslet, det vil sige hvidvasket, de krøllede narkopenge til eurosedler – typisk til 500 eurosedler, uden at det er blevet registreret nogen steder, sådan som loven ellers kræver ved beløb over 7.500 kroner. 

Smugling

Kriminelle kan med 500 eurosedler relativt nemt gemme store summer kontanter - i f.eks. tomme kasser til morgenmadsprodukter. Foto: Peter Clausen / Scanpix Danmark
Pengemændene bruger de store 500 eurosedler til at købe nye partier af narko ind i Sydspanien, Marokko eller Holland. Da 500 eurosedler fylder langt mindre, er de nemme at smugle eller opbevare.

Britisk politi filmede f.eks. i 2010, hvordan en kvinde overleverede 300.000 euro i en tom cornflakes-æske.

Hvidvaskningen sker på trods af, at der på området er klare regler for, at alle vekslinger for beløb over 7.500 kroner kræver billed-id og registrering. Noget som imidlertid ikke var tilfældet i ni ud af de 31 vekselkontorer, som TV 2 har undersøgt i hele landet. 

Sådan er reglerne

  1. Ved beløb over 7500 kroner skal der vises billedlegitimation
  2. Ved større beløb skal der spørges ind til, hvor pengene kommer fra
  3. Ved mistænkelige vekslinger skal hvidvaskningssekretariatet underrettets

Den anden metode: Organiseret hvidvaskning

Men vekselbureauerne bliver ikke bare brugt til at veksle hashpenge. De ser også ud til at spille en helt afgørende rolle i forbindelse med organiseret selskabssvindel, hvilket leder os hen til den anden og mere sofistikerede måde at vaske beskidte penge hvide på. Eller med andre ord: Helt undgå at skulle betale skat og moms til staten.

Denne måde kan du - i en forsimplet udgave - læse mere om herunder:

square to 16x9

Minister flytter tilsyn med vekselbureauerne

TV 2's dokumentar "Storsvindel vekselbranchen" får nu den ansvarlige minister, vækst- og erhvervsminister Troels Lund Poulsen, til blandt andet at flytte tilsynet med vekselbureauerne fra Erhvervsstyrelsen til Finanstilsynet. Det sker i en erkendelse af, at der indtil nu har været for lidt kontrol på området, siger Troels Lund Poulsen til TV 2 i dokumentaren.

- Jeres eksempler – og de domme, der indtil videre er blevet afsagt – viser, at det er et område, der er helt wild west. På baggrund af dét, som I har undersøgt, vil jeg nu tage nogle initiativer i den næste folketingssamling, siger Troels Lund Poulsen i dokumentaren.

Samtidig vil ministeren efter tysk forbillede skærpe reglerne, så det bliver sværere at oprette et vekselbureau.

TV 2 viser torsdag klokken 20 dokumentaren "Storsvindel i vekselbranchen."