Samfund

Ny undersøgelse: Uopmærksomhed er et kæmpe problem i trafikken

Hver femte bilist har prøvet at køre galt eller har været tæt på at køre galt, viser ny undersøgelse.

- Hej skat. Er du her snart? Jeg venter.

Du tjekker lige sms’en og skriver et svar - bare lige hurtigt - mens du holder din vejbane på motorvejen: - Er snart hjemme.

Du kigger op. Du kører nu på rumlestriberne på vej ud mod autoværnet. Du når kun lige akkurat at rette op og komme tilbage på sporet, heldigvis uden at påkøre nogen.

Kan du genkende scenariet, er du ikke den eneste. Faktisk har hver femte bilist prøvet at køre galt eller har været tæt på at køre galt, fordi de var uopmærksomme for eksempelvis på grund af stress, træthed eller mobilsnak. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Promonitor på vegne af Forsikring & Pension og Rådet for Sikker Trafik i 2015 og 2016 blandt 6.866 bilister.

- Foruroligende mange er uopmærksomme i trafikken. Smartphones med sms og mails i bilen og sociale medier er blevet et problem i trafikken. Derfor lancerer vi en nu en kampagne, der skal få folk til at fokusere på at køre bil, når de kører bil, siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen, Forsikring & Pension.

To ud af tre erkender uopmærksomhed

Hans Reymann-Carlsen påpeger, at der hvert år sker ulykker i trafikken, hvor uopmærksomme bilister kører frontalt ind i modkørende, overser cyklister eller rammer biler, der holder i kø. Uopmærksomhed er også skyld i mange farlige situationer, hvor det er tæt på at gå galt.

Blandt de uopmærksomme bilister siger hele 75 procent, at situationen kunne være undgået eller håndteret bedre, hvis de ikke havde benyttet mobiltelefon, været træt, stresset, betjent GPS etc. Langt størstedelen erkender altså, at deres egen uopmærksomhed har medvirket til farlige situationer i trafikken.

Uopmærksomhed i trafikken er et kæmpe problem.

Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

Derfor søsætter Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 77 af landets kommuner over fire uger i september og oktober kampagnen "Kør bil, når du kører bil", som fokuserer på uopmærksomhed i trafikken.

- Undersøgelsen viser, at uopmærksomhed i trafikken er et kæmpe problem, og hvis vi skal redde flere liv, så skal vi alle blive bedre til at koncentrere os om at køre bil, når vi kører bil. Selv få sekunders uopmærksomhed, hvor man taster på sin mobil eller GPS, kan få katastrofale følger, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Trafikulykker har store konsekvenser

Fra 2010 - 2014 har 354 mennesker mistet livet i trafikulykker, hvor de selv eller andre har været uopmærksomme, viser tal fra Vejdirektoratet.

Foruden de dræbte kommer alt for mange også til skade i trafikulykker på grund af uopmærksomhed. De skader, som folk får i ulykkerne, kan have langvarige og store konsekvenser for dem i mange år. Det viser en tidligere rapport, som Forsikring & Pension har udarbejdet.

Rapporten viser, at jo mere alvorlig ulykken er, jo mere falder ens beskæftigelse og erhvervsindkomst efterfølgende. Og det er værst i de første fire år efter ulykken. Oveni købet oplever trafikofre langt oftere at blive skilt, hvilket igen får følger for hele familien. Analysen viser dermed tydeligt, hvad der er på spil menneskeligt, økonomisk og jobmæssigt, hvis man kommer alvorligt til skade i trafikken på grund af egen eller andres uopmærksomhed.