Samfund

100.000 danskere er forgiftede af smertemedicin

Ny kampage fra Apotekerforening sætter fokus på forhindre, at op til 100.000 danskere lider af hovedpine som følge af medicinoverforbrug.

Op til 100.000 danskere lider af hovedpine som følge af medicinoverforbrug.

Men flertallet ved ikke, at deres hovedsmerter skyldes pillerne, lyder advarslerne nu fra Apotekerforeningen, som derfor mandag indleder en ny kampagne sammen med blandt andre Dansk Hovedpinecenter på Glostrup hospital, skriver metroxpress.

Ifølge professor Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter fremkalder et overforbrug kraftigere og hyppigere hovedpiner end før. Ifølge professoren betyder overforbruget også, at de smertestillende piller virker dårligt eller slet ikke, og derfor er behandlingen en kold tyrker i to måneder.

Fakta: Medicinoverforbrug

De danskere, der er hårdest ramt af medicinoverforbrugshovedpine, står på venteliste til behandling i Dansk Hovedpinecenter i op til to år.

Den bedste måde at komme ud af et medicinoverforbrug på er at stoppe brat med den smertestillende medicin i to måneder.

Efter de to måneder kan smerter igen lindres med de anbefalede doser af smertestillende medicin.

Kilde: Apotekerforeningen
 

- En kold tyrker kan give reelle abstinenser i form af smerter, kvalme, fryse- og svedeture og uro den første uges tid, siger Rigmor Højland Jensen og tilføjer:

- Men 80 procent af vores patienter, som tager en kold tyrker, kan godt klare det derhjemme med rådgivning, for de har oplevet, at pillerne alligevel ikke hjælper på deres smerter, og de ved, at der er lys for enden af tunnelen. De øvrige 20 procent indlægger vi typisk i 14 dage.

For meget medicin påvirker ens liv

Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening, hvis medlemmer solgte en stor del af de 185.387.926 døgndoser svage smertestillende piller, som danskerne købte i 2015, forklarer om baggrunden for kampagnen:

- For meget smertestillende medicin kan påvirke privatliv og arbejdsliv i flere år. Hvis man tror, hovedpinepiller er harmløse, opdager man aldrig, at pillerne er med til at gøre ondt værre. Derfor går mange danskere rundt med unødvendige smerter, som vi og lægen kan hjælpe dem med.