Samfund

Penkowa-interview får hård medfart: Alt var galt med det interview

Poul Pilgaard har dækket sagen om forskeren Milena Penkowa for Weekendavisen. Han langer hårdt ud efter de øvrige medier for at frikende forskeren.

Forskeren Milena Penkowa er ved Østre Landsret blevet frikendt for grov dokumentfalsk, og hun kan på grund af en forældelsesfrist på fem år ikke dømmes for almindelig dokumentfalsk.

Efter dommen var hun inviteret til et interview i DR’s program ”Aftenshowet”. Og det var her, alt gik galt, mener Poul Pilgaard, der som journalist på Weekendavisen har dækket sagen om Penkowa gennem flere år.  

- Alt var galt med det interview. Milena Penkowa fremstilles  jo som et offer. Hun bliver spurgt, hvordan hun har haft det gennem de her år. Er det vrede, der har præget dig? Har du gået tur med din hund? Hvor er du nu i dit liv? Det er jo fuldstændig ukritisk. De folk, der kun ser Aftenshowet må jo tro, at hun er frikendt for den store anklage nemlig, at hun var en videnskabelig svindler, og det er hun jo ikke frikendt for, siger Poul Pilgaard i Presselogen.

Han bliver bakket op af TV 2’s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz:

Det er det rene poesi-pladder

Mikkel Hertz, nyhedsdirektør TV 2

- Det er det rene poesi-pladder, hun får lov til at lukke ud. Jeg synes, DR skal diskutere om dét format overhovedet egner sig til at tage en som Milena Penkowa ind, siger Mikkel Hertz.

Men Jesper Larsen, der er chef for Aftenshowet, genkender ikke billedet af, at Aftenshowet frifinder Penkowa for andet end grov dokumentfalsk:

- Det bliver sagt fire gange, at dommerne mener, at der er begået bedrageri, men ikke grov dokumentfalsk.  Værten spørger flere gange, hvordan Penkowa kan tage det her som en sejr. Når det er sagt, så er det jo et blødere program. Det er ikke hard talk, men der er jo ingen i det her land, der ikke ved, at Milena Penkowa har bedraget, siger Jesper Larsen.

Flere medier frikendte Penkowa

Poul Pilgaard langer ikke kun ud efter DR. Han mener, at medierne som helhed har været for hurtige på aftrækkeren, da de første overskrifter om Penkowas frifindelse kom.

- Min pointe er, at den historie man præsenterer først, er den forkerte. Medierne skriver, at hun er frifundet. Formelt er det jo også korrekt. Hun er frifundet for grov dokumentfalsk, men landsretten siger også, at hun er en kæmpe svindler og har bedraget med ”en ikke ubetydelig kynisme. Forskerfusken er meget, meget grov, og de, der bare scroller ned i deres feed på Facebook, tror jo hun er frifundet. Det er få, der trykker ind og læser hele historien, så folk får ikke det hele med, siger Poul Pilgaard.

Den pointe kan både TV 2’s nyhedsdirektør og chefredaktør på MetroXpress, Jonas Rathje, godt følge noget af vejen.

- Jeg synes, Poul Pilgaard har en lille pointe i, at folk bare scroller ned over netsiderne, og så får de det forkerte billede. Men jeg tror nu ikke, der er nogen, der tror, at Penkowa er den bedste forsker vi har, siger Jonas Rathje.

Se eller gense hele Presselogen, hvor også mediedækningen af forfatter og debattør Karina Pedersen, det sociale mediefænomen ”Den Lyserøde Elefant” og en mediesejr over Facebook blev debatteret af panelet.  Programmet kan ses på TV 2 Play.