Samfund

Opslag om farlig edderkop deles igen og igen: - Stort set alt er vrøvl

Et opslag om, at en giftig edderkop fra Sydamerika skulle have invaderet Danmark, florerer lige nu på Facebook.

Søndag klokken 16 har "Alarmtjeneste Danmark" erkendt, at der var tale om en joke. 

- Vigtig info til alle danskere! Så ER den nået til Danmark!!! Den Sydamerikanske jagtedderkop Calote Kakerus, også kaldet "Fat mama" er nu blevet spottet i Danmark. Der meldes om tilfælde af bid flere steder i København, Vestsjælland, og Sydsjælland. Arten er særdeles aggressiv, hurtig til bens, og er kendt for at gemme sig i bomuld i nattetimerne. Føler den sig provokeret, kan den i visse tilfælde springe på mennesker, hvor den hurtigt søger mod kropsåbninger såsom mund/ører for at gemme sig.

Sådan skriver Facebooksiden 'Alarmtjeneste Danmark'. Opslaget er i skrivende stund blevet delt mere end 4000 gange, og har opskræmt flere edderkoppehadere. 

En ufarlig dansk edderkop

Men ifølge edderkoppeforsker Nikolaj Scharff, som er lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum, er opslaget en stor omgang løgn.

- Stort set alt i det opslag er vrøvl, siger han til TV 2.

Ifølge ham er edderkoppen på billedet en hjulspinder. Og hjulspinderen er hverken farlig eller stammer fra Sydamerika. Faktisk findes den overalt i Danmark.

Og hvis man kigger godt efter på Facebooksiden 'Alarmtjeneste Danmark', så varedeklarerer siden sig også som et forum for jokes og pranks. Alligevel har denne joke formået at skræmme folk, der ikke er så glade for edderkopper. Og ifølge Nikolaj Scharff er historien kun én blandt mange 'gode' vandrehistorier om edderkopper.

Opslaget er tilsyneladende blevet slettet fra "Alarmtjeneste Danmarks" Facebook-side søndag eftermiddag, men du kan set det oprindelige her.

- De mest kendte er jo den om folk, der har været en tur i de varme lande, og som så kommer hjem med et stik på for eksempel armen, som så hæver op - og pludselig vælter det ud med små edderkopper, fordi en edderkop har lagt æg under huden. Og så er der også den med, at Mejeredderkoppen, som mange kender som et ganske almindeligt stankelben, skulle være verdens mest giftige edderkop, og at den eneste grund til, at den ikke er farlig for os mennesker, er, at den ikke kan bide gennem vores hud.

Men begge historier er det rene vrøvl, fastslår edderkoppeforskeren.

- Der er ingen edderkopper, der lægger æg under menneskers hud, og Mejeredderkoppen er på ingen måder verdens mest giftige edderkop.

Har alt hvad der skal til for at gå viralt

Ifølge Benjamin Rud Elberth, som er ekspert i digitale medier, er der ganske givet tale om et par drenge, der afprøver, om de kan få deres opslag til at gå viralt.

- Det er for tidligt at sige endnu, men mit bedste gæt er, at der er tale om et par drenge, der afprøver, om de kan få deres opslag til at gå viralt. Det kan dog også være forstadiet til at få penge ud af likes, som vi for eksempel har set det for nylig med Mikkel Hansen-siden under OL, siger han og tilføjer, at opslaget har alt, hvad der skal til for at gå viralt:

- Opslaget har det optimale indhold. Det skal forskrække, forbløffe og forarge.

Flere nye edderkoppearter i Danmark

Men alt i denne historie er alligevel ikke løgn og latin. Det er nemlig ganske sandt, at der hele tiden kommer nye edderkoppearter til Danmark.

- Vi finder cirka 10 nye edderkoppearter i Danmark om året, som næsten alle indvandrer fra Tyskland. Men der er ingen eksempler på, at giftedderkopper skulle have slået sig ned i Danmark, siger Nikolaj Scharff.

Det sker dog også flere gange om året, at Statens Naturhistoriske Museum får tilsendt store edderkopper, som for eksempel er kommet ind i landet godt gemt i frugtkasser.

- Men selv om de så skulle være levende, når de kommer frem, så kan de altså ikke overleve i den danske natur, konstaterer Nikolaj Scharff.

Bagmanden trækker i land

Efter TV 2s omtale af opslaget har manden bag Facebook-siden "Alarmtjeneste Danmark" søndag eftermiddag erkendt, at der var tale om en joke.

Så tror jeg vi lukker pranken her, og siger tak for deltagelsen. Pranken 'Fat Mama' har over det seneste døgn været skyld i alt alt for mange rene hjem. Den massive interesse, og folks løse fingre på deleknapperne kom alligevel helt bag på mig. Jeg delte min prank med 4 venner via Facebook's messenger og endte med at have nået 350.000 facebookbrugere i samlet rækkevidde, og på et døgn, uvirkeligt!

- Jeg må lige understrege at denne prank eller joke ikke har været et forsøg på at samle 'likes' ej heller at spinde guld på reklamer, bitcoins og andet dumt - Skruppelløse personer havde nok benyttet sig af situationen. Jeg pudser måske glorien her, men har altid selv fungeret som et ærligt og oprigtigt menneske på nettet, og sover derfor fremragende om natten.