Samfund

Højere pensionsalder: Sådan undgår du at blive slidt ned på arbejdsmarkedet

En chauffør, en kontoransat og en produktionsmedarbejder – tre danskere får gode råd fra en fysioterapeut til at undgå nedslidning på arbejdsmarkedet.

Regeringen har planer om at hæve pensionsalderen fra år 2025, så alle, der er født efter år 1958, skal blive seks måneder mere på arbejdsmarkedet, inden livet som pensionist kan nydes.

TV 2 har sammen med en fysioterapeut besøgt bordpladeproducenten Billeschou Stenhuggeri i Vejle for at sundhedstjekke tre forskellige ansatte og finde ud af, hvad hver især skal gøre for at blive så lang tid på arbejdsmarkedet som muligt.  

Den aktive produktionsmedarbejder

47-årige Lars Krøyer arbejder i produktionshallen, og selvom han gennem årene har fået flere og flere hjælpemidler til arbejdet, når bordpladerne skal løftes og skæres, så er det et hårdt arbejde for kroppen:

- Det slider på lænden og ryggen, når vi tager pladerne og skal dreje dem rundt med maskinen. Jeg tror ikke, jeg kan holde til det her arbejde til min pensionsalder.

Det gode råd fra fysioterapeut Jacob Gjettermann til Lars Krøyer er at motionere mere og hårdere:

- Når man har et fysisk arbejde, så skal man sørge for at gøre noget ved siden af arbejdet for at opretholde ens krop til at holde til det fysiske arbejde. Det vil altså sige motion og kost. Det kan være med til, at hans chancer for at blive på arbejdsmarkedet bliver bedre, siger fysioterapeut Jacob Gjettermann.

Stillesiddende på kontoret

Som kontoransat ser Bente Iversen på 54 år anderledes på den højere pensionsalder.

- Som jeg har det nu, så kan jeg godt klare mig. Det eneste, der bekymrer mig en smule, er, om jeg til den tid er blevet for træt til at have det godt på de gamle dage.

Bente Iversen sidder på sin kontrolstol cirka 80 procent af arbejdsdagen og døjer nogle gange med sin nakke og skuldre. Ifølge Jacob Gjettermann kan Bentes inaktivitet være ligeså farlig, når det gælder nedslidning:

- Vores krop er ikke gearet til at sidde ned, så derfor skal Bente gøre noget for at opretholde musklerne i ryggen og smidigheden, så kroppen ikke falder sammen, siger Jacob Gjettermann.

Udover at Bente Iversen skal sørge for at motionere mere i sin fritid, har Jacob Gjettermann også et andet godt råd til hende: 

- Man kunne godt have sådan en regel, at hver gang man forlader sin arbejdsstation, så hæver man bordet. Så kommer man tilbage til et bord, der står, og så rent mentalt bliver man stående en fem-ti minutter, inden man sænker det igen.

Chauffør på farten hver eneste dag

Hos Billeschou Stenhuggeri er det 42-årige Claus Sommer, som har den fysisk hårdeste arbejdsdag af de tre. Han er chauffør, og det tærer på kroppen:

- Jeg sidder i en bil måske en time, så er jeg ude og arbejde og løfte i en halv time, og så sidder jeg i bilen igen. Vi kan have 8 stop på en dag - det er ikke godt for min ryg.

Fra fysioterapeut Jacob Gjettermann er der flere anbefalinger til Claus Sommer. Han skal både lave øvelser i løbet af arbejdsdagen for at gøre sig klar til skiftet mellem at sidde ned og arbejde, og så skal han styrketræne og motionere i fritiden for at forlænge sin tid mest muligt på arbejdsmarkedet.

- En chauffør har øget risiko for at blive nedslidt, men holder man sig fit, er skadesfri og lidt heldig, så kan man sagtens stå distancen som chauffør, siger fysioterapeut Jacob Gjettermann.

I videoen herunder kan du høre fysioterapeut Jacob Gjettermann forklare, hvad der er vigtigst at være opmærksom på, hvis du vil blive længe på arbejdsmarkedet.