Samfund

Facebook censurerer igen: Røde Mor må ikke vise bare bryster

En tegning af en kvinde med bare bryster kan ikke optræde i en annonce, mener Facebook.

Internetgiganten Facebook er endnu en gang kommet i modvind på grund af censur.

Denne gang er det gået ud over kunstnerkollektivet Røde Mor, hvis ikoniske logo fra 1970’erne med en kvindes bare bryster ikke må være med i en Facebook-annonce for en udstilling på Vejle Kunstmuseum.

I forbindelse med udstillingen ”Kampråb & Poesi” har Vejle Kunstmuseum fået at vide, at nøgenhed kan føre til ”negative følelser” hos brugerne, og derfor kan Røde Mors logo altså ikke være med i annoncen.

Det undrer Troels Trier, der er medstifter af Røde Mor.

- Sådan noget som Facebook og nettet i det hele taget er jo stærkt censureret, men samtidig kan ethvert barn ligge og se porno af den værste skuffe, siger Troels Trier.

Hos Rikke Hedmann, der er kommunikationschef hos Vejlemuseerne, er der heller ikke meget forståelse for Facebooks bryst-forbud.

- Det er jo et kapitel, man tager ud af vores historie. At man ikke kan få lov til det er jo grotesk, siger Rikke Hedmand.

Nøgenhed har givet mange problemer med Facebook

Så sent som fredag kom Facebook i modvind, da den norske avis Aftenposten og Norges statsminister, Erna Solberg, fik bortcensureret et ikonisk billede fra Vietnam-krigen, hvor en nøgen pige løber væk fra et napalm-angreb.

Billedet er siden lagt på igen, men episoden viser ifølge en ekspert, den politik Facebook følger for at undgå ikke at støde nogen.

- Det er ikke gavnligt for Facebooks forretning og koncept, at så derfor går Facebook ind og prøver at holde nøgenhed ude, siger Thomas Bigum, der er ekspert i sociale medier.

Herhjemme har Facebook i en periode bortcensureret Den Lille Havfrue fra Folketingspolitikeren Mette Gjerskovs profil, blokeret for forfatteren Peter Øvig Knudsens billeder af nøgne mennesker fra en bog om hippiebevægelsen, bortcensureret og siden beklaget et billede af guldaldermaleren Eckersberg fra 1841 og nu altså også Røde Mor.

Overskrider vores opfattelse af ytringsfrihed

Også Det Kongelige Teaters formand, tidligere chefredaktør på Berlingske Lisbeth Knudsen, mener, at Facebook er gået for langt.

- Når de begynder at bortcensurere et meget, meget smukt Eckersberg-maleri, og de begynder at bortcensurere i - efter danske opfattelser - helt uskyldige bileder fra Thy-lejren, så overskrider det bare vores opfattelse af ytringsfrihed, siger Lisbeth Knudsen.

Tilbage i Vejle siger en af de gamle frontkæmpere, at hun ikke vil finde sig i Facebooks censur.

- Det her er fortid i Danmark, det kan godt være, det ikke er i Amerika, fordi de har jo en helt anden moral, men det gider vi fandeme ikke at have lukket ned over hovedet, siger Rebecca Brüel, der er komponist og sangerinde.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Facebook.