Samfund

Landmand giver ”hemmelig” skov til krigsveteraner: - Her er ingen tosser med ghettoblaster

Søren Højer Thomsen har fundet sin helt egen og lidt alternative måde at hjælpe nogle af de mange danske krigsveteraner, der har psykiske problemer.

I et lille skovområde på landmand Søren Højer Thomsens grund, går Kenneth Nielsen og Nikolaj Suni Pode rundt og hugger brænde.

De er begge tidligere soldater, der har gjort tjeneste i Kosovo, men psykiske skader fra krigen på Balkan i 1990’erne gør, at de af og til har brug for at komme væk fra hverdagens hektiske liv.

Den ro har de fundet et hemmeligt sted i Danmark, hvor Søren Højer Thomsen har givet et stykke af sin jord til veteraner, der har været udsendt for Danmark.

- Jeg synes jo, at vi skylder de fyre en stor tak for, at de er taget ud i verden. Det er sådan et lille skulderklap og et pusterum, siger Søren Højer Thomsen om baggrunden for sin gæstfrihed.

Ingen bajere og ghettoblastere

Skoven ligger langt væk fra by og larm, men skulle der komme nogen forbi, er det kun veteraner, der får adgang til at gå rundt i skoven og bruge de små træhytter. 

Det sætter krigsveteranen Kenneth Nielsen stor pris på.

- Der kommer ikke en eller anden tosse med en ghettoblaster og fem kasser bajere, hvor der bare skal være fest. Det er helt stille og roligt, og det er sådan set det, vi savner aller mest, det er ro, siger Kenneth Nielsen.

- Når du har posttraumatisk stresssyndrom, er det der alarmberedskab der bare konstant. Det er hele tiden oppe og ringe, men her ude er der ikke noget. Det er naturlige lyde. Det er bare fredeligt, tilføjer Kenneth Nielsen.

- En god batteristation

Nikolaj Suni Pode har posttraumatisk stresssyndrom og er samtidig far til tre. Turene i skoven giver ham mere overskud, når han kommer hjem til familien.

- Det lyder underligt for andre, at sådan noget støj kan påvirke os, men det kan det. Jeg lader i hvert fald op med energi, når jeg er her ude. Det er en god batteristation, siger Nikolaj Suni Pode.

De seneste dage har TV 2 haft fokus på danske krigsveteraner, der døjer med psykiske skader efter at have været sendt i krig.

Mange af dem mangler hjælp, men selvom Søren Højer Thomsen ikke kan gøre noget for alle, er han glad for, at han med enkle midler kan gøre en forskel.

- Jeg har forstand på at ligge et stykke skov til og sige, jeg vil foreslå, det er her I bygger. Der er sådan set det, jeg kan bidrage med. Jeg vil sige til andre skovejere, ’go for it’, byd ind med noget, siger Søren Højer Thomsen.