Samfund

Den gode kaffe plukkes af små børn i Guatemala

Dansk rapport om kaffeproduktionen i Guatemala afslører masser af børnearbejde. Danske importører beklager, at de ingen direkte indflydelse har.

Den dyre kaffe fra Guatemala bliver plukket under horrible forhold i kaffeplantagerne i det mellemamerikanske land.

Brugen af børnearbejdere er udbredt, og børn helt ned til fem-seks år arbejder med deres familier i plantagerne.

Det skriver den danske organisation Danwatch i en ny rapport.

- Selvom hele familien hjælper til, tjener de langt under mindstelønnen, og så lidt, at de går sultne i seng mange aftener og kun har råd til at købe kød og grøntsager få gange om måneden, fortæller journalist og projektleder på rapporten, Julie Hjerl Hansen fra Danwatch.

Læs hele rapporten fra Danwatch HER

Hun var selv i Guatemala i efteråret 2015, hvor hun og andre Danwatch-medarbejdere interviewede en række kaffearbejdere. Hvem og hvor mange er bevidst sløret, fordi kritiske arbejdere ifølge Danwatch løber en stor risiko for repressalier fra plantageejere og plantagernes bevæbnede vagter.

Børnene hjælper til

En kvinde, som Danwatch taler med, har selv arbejdet i kaffeplantagerne siden hun var otte år gammel. Nu arbejder hun sammen med sine tre børn på fem, otte og 11 år i plantagen. Den mindste på fem samler nedfaldne kaffebær op fra jorden, mens de to større børn hjælper med plukningen.

- Hvis de hjælper til, kan vi plukke mere kaffe og tjene bare lidt mere, siger kvinden til Danwatch.

Tilsammen kan familien tjene omkring 30 danske kroner på akkordarbejdet, hvilket svarer til omkring halvdelen af den officielle mindsteløn i Guatemala.

Børnearbejde er udbredt i Guatemala. En undersøgelse fra 2014 viste, at 10 procent af alle landets børn mellem syv og 14 år arbejdede.

Ifølge landets Ombudsmandsinstitution er det en simpel økonomisk nødvendighed for mange familier på grund af de stramme akkorder:

- Jo mere kaffe arbejderne plukker, jo mere tjener de. Derfor tager de deres koner og børn med på plantagerne, så de kan plukke mere kaffe og tjene flere penge, fortæller Mario Minera fra Ombudsmandens kontor til Danwatch.

Mange led fra Danmark

En del af kaffebønnerne fra Guatemala ender i Danmark. Men de danske kaffeimportører har kun få muligheder for at påvirke producenterne, fordi handelen går igennem rigtig mange led af mellemhandlere.

- Der er ingen tvivl om, at det der er beskrevet i rapporten er stærkt kritisabelt. Og der bliver brugt Guatemala-kaffe i Danmark. Det gør der, siger Henrik Frellsen, der er formand for de danske kaffeimportørers brancheforening og direktør i Frellsen Kaffe.

- Vi har nogen mulighed for at påvirke forholdene, men vores indflydelse er indirekte. Vi kan ikke kontrollere forholdene hos producenten. Der er mange led mellem dem og os, for det er sjældent vi køber direkte fra producenten. Vi har kontakt med dem, som vi køber fra, og vi skal lægge pres på dem. Det gør vi også, især gennem vores europæiske brancheforening. Men vi er ikke i mål endnu, siger Henrik Frellsen til TV 2.