Samfund

Medlemmer: - Vi blev tvunget til sex i Faderhuset

Tidligere medlemmer af frikirken Faderhuset fortæller, hvordan de blev tvunget til sex i Faderhuset.

Nu står to tidligere medlemmer af frikirken Faderhuset frem og fortæller om flere lighedstegn mellem Faderhuset og de seneste dages anklager om sexmisbrug i andre frikirker og de dertil hørende stærkt styrende præster - eller ‘Gudsmænd’, som de kaldes.

I Faderhuset hed Gudsmanden Ruth Evensen, forklarer de, skriver metroxpress

- Hun kunne for eksempel give mig besked om, at nu skulle jeg gå ind og have sex med min mand. Der var også en periode, hvor folk først måtte have sex, når helligånden havde sagt det til Ruth, siger Camilla Johnson, der kom i Fader-huset gennem syv år, og som til sidst var en af frikirkens ledere.

 - Der er så mange ligheder med det i Silkeborg og det i Evangelist. Det handler om behovet for magt og kontrol. Det seksuelle er jo bare et magtmiddel til at styre folk på et sårbart område. Og så var der den her kirkeleder, der taler på Guds vegne og derfor reelt kan få folk til alt, fortæller hun til metroxpress. .

Tvunget til ægteskab

En af dem, der oplevede dette på egen krop, er 41-årige Jerry Jensen, der var i Faderhuset fra 1998-08. 

- Jeg blev tvunget til at gifte mig med en kvinde, som lederskabet satte mig sammen med. Jeg var ikke forelsket i hende, men vi troede jo, at lederne talte direkte med Gud, så jeg var bange for, hvad der ville ske, hvis jeg ikke gjorde, som der blev sagt. Det var jo tvang, og jeg følte det som et voldsomt overgreb, siger han til metroxpress.  

Også han ser flere ligheder mellem Faderhuset og de øvrige frikirker. »Det er social kontrol. Jeg blev for eksempel udsat for dæmonuddrivelse, hvis jeg stillede spørgsmålstegn ved ting, såsom hvorfor jeg skulle skifte navn. Det var voldsomt. Så stod der tre personer omkring en og råbte og skreg. Til sidst mistede jeg helt min egen dømmekraft, siger han. 

Evensen afviser

Metroxpress har været i kontakt med Ruth Evensen, der afviser samtlige anklager. 

- Det er ikke rigtigt noget af det. De to er nogle ekstreme mennesker. Det er en gennemført løgn.

Så du har aldrig tvunget Jerry til at indgå det tvangsægteskab eller stået bag dæmonuddrivelser? 

- Nej, selvfølgelig passer det ikke.

Har du på noget tidspunkt givet folk ordrer på vegne af Gud? 

- Selvfølgelig har jeg ikke det, det er jo latterligt. 

Ikke mere religiøst

Ruth Evensen forklarer, at alt det religiøse er stoppet helt. 

- Vi lever et normalt liv. Der var en 20 stykker fra Faderhus-tiden, som tog med herned til Bandholm og Bandholm Hotel, hvor vi nu forsøger at bygge en by op. Men der er intet af det religiøse mere, ingen Gudstjenester, og vi har ikke nogen menighed mere,« forsikrer hun. 

Når du ser tilbage, er der så slet ingen af dine metoder, du fortryder, set i lyset af al den kritik, der har været? 

- Selvfølgelig bliver man ældre og også klogere. Den ting, jeg især har lært, er aldrig at hjælpe sådan nogle folk igen, for man risikerer bare, at de vender sig imod en og bliver onde. Det var nok min største fejl.