Samfund

Mæslinger i Danmark: Dansk skolepige smittet

En københavnsk skolepige blev smittet med mæslinger i Thailand. Sygdommen er sjælden, men ikke udryddet.

En københavnsk skolepige har været indlagt med mæslinger. Hun er nu rask og udskrevet igen, men Statens Serum Institut advarer om, at hun kan have smittet andre.

Pigen er blevet smittet under en turistrejse til Thailand. Udenlandsk smitte er nu den altdominerende smittekilde for sygdommen, der tidlige var helt almindelig i Danmark, men nu er en sjældenhed.

Nu samles opmærksomheden sig omkring de personer, som pigen har haft kontakt til, siden hun kom hjem, for eksempel i skolen eller på fritidshjem.

- Vi skal opspore kontakter og se, om de har mæslinger. Og om de er vaccinerede. Hvis ikke, så kan man, ligesom det er sket i pigens tilfælde, gennemføre en efterbehandling, fortæller Peter Andersen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Næsten ingen tilfælde

I gamle dage var mæslinger en udbredt sygdom, der ramte mange tusinde danskere hvert år, og som stort set alle danskere nåede at have sygdommen som børn. Men efter MFR-vaccinen blev indført i 1987, faldt antallet af tilfælde til tæt på nul.

Faktisk er den københavnske pige det første mæslingetilfælde, der er registreret i år. Så ambitionen om at Danmark skal være helt fri for mæslinger er ikke langt væk.

- Vi er i den heldige situation, at vi i lange perioder ikke har haft mæslinger i Danmark. Kun importerede tilfælde fra Thailand og Sydøstasien, men også fra for eksempel Sydeuropa. Nu er mæslinger blevet en rejse-vaccine, fortæller Peter Andersen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Mangler 16-17 procent

Danskerne er dog ikke helt i mål med MFR-vaccinen, så man kan ikke helt udelukke en mæslinge-epidemi i Danmark.

- Vi siger, at den magiske grænse er 95 procent vaccinerede. Så kan virus ikke spredes i befolkningen. I Danmark ligger vi på en vaccinationsprocent på 91-92 for den første vaccination, og 83-84 for den anden vaccination. Det vil sige, at der er 16-17 procent, der ikke har fået den fulde vaccination. Det var også tilfældet for den smittede pige. Hun havde fået den første MFR-vaccine, men ikke den anden, fortæller Peter Andersen.