Samfund

Pædagoger bliver slået, bidt og spyttet på: Susanne fik syngende lussing af vuggestuebarn

En lokal undersøgelse viser, at fire ud af 10 pædagoger bliver slået af børnene.

Næsten fire ud af 10 pædagoger i daginstitutioner i Silkeborg Kommune har det seneste år oplevet at blive slået, sparket, bidt eller spyttet på af børn.

Når det gælder børnene oplever de ansatte dagligt eller flere gange dagligt, at børnene slår hinanden. Det viser en undersøgelse om vold som pædagogernes fagforening Bupl Østjylland har gennemført i Silkeborg Kommune, skriver Midtjyllands Avis

Pædagog Susanne Bødker oplevede så sent om i sidste uge at få en syngende lussing af et stort vuggestuebarn. 

- Selvom det er et barn, så påvirker det én meget. Man skal ikke blive slået på, når man er på arbejde, siger Susanne Bødker. Bupl mener, at de mange tilfælde af vold er udtryk for en presset hverdag. 

- En del af det kunne undgås, hvis der var flere voksne omkring børnene, siger Anne Grethe Rosenberg, der er formand for Bupl Østjylland. 

Alarmklokker bør ringe

Anja Bisgaard Gaede, formand for Forældrenetværk Silkeborg, mener, at undersøgelsen viser, at der skal fokus på rammerne i daginstitutionerne. 

- Der er børn, der får en uhensigtsmæssig adfærd, fordi der mangler en voksen i nærheden til at gribe ind. Det bør få en alarmklokke til at ringe, når det handler om at skabe bedre rammer for både børn og voksne, siger hun. 

Børne- og unge-udvalgsformand Søren Kristensen (S) er klar til at tage et møde med Bupl Østjylland om undersøgelsen. 

- Men det er samtidig vigtigt at få defineret, hvad der egentlig ligger i begrebet vold, når det handler om børn. Det kræver en nuancering, så vi ved, hvad det er, vi taler om, siger han til Midtjyllands Avis.

Han mener, at højere normeringer ikke kan forhindre, at der opstår konflikter mellem børn. 

- Selvom vi fik hævet normeringerne markant, ville vi så ikke stadig opleve børn i konflikt med hinanden? Vi skal have et højt niveau i vores institutioner, og det vil vi også arbejde på de kommende år. Men jeg tror, at der stadig vil være børn, der reagerer på den måde, fordi de endnu ikke har lært, hvordan de ellers skal reagere, siger han.