SKAT vil købe Panama Papers

Det betyder, at mellem 500 og 600 danskere, som ventes at figurere i materialet, kan komme i søgelyset hos SKAT

Papirer, TV 2 er kommet i besiddelse af, viser, at SKAT har indledt forhandlinger med en ukendt kilde om at købe datamateriale fra de såkaldte Panama Papers.

Dermed kan mellem 500 og 600 danskere, der forventes at optræde i materialet, komme i skattemyndighedernes søgelys.

Ifølge TV 2's oplysninger har en anonym kilde tilbudt skatteministeriet at købe oplysninger i over 300 sager med relation til Danmark. Det skønnes, at mellem 500 og 600 danskere optræder i materialet.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har i en konsultation fået opbakning fra en række af Folketingets partier til at forsøge at købe materialet. Også Socialdemokraterne bakker op.

- Det er et nybrud, for indtil nu har man afvist det. De her dokumenter kan jo meget vel være skaffet på ulovlig vis, og derfor har man hidtil afvist det. Så det er lidt af en kovending, at man nu er villig til at betale kilden for de her oplysninger, siger TV 2 NEWS' politiske analytiker Thomas Funding.

- Skatteministeren har været under politisk pres for at gøre noget. Det er klart, at det, at der en kilde, der har henvendt sig én gang til, gør, at han har kunnet mærke en vis ånde i nakken fra de andre partier. Om det så er det, der har fået ham til at skifte holdning, skal jeg ikke kunne sige. Men det er en kovending, siger Thomas Funding, der også påpeger at Danmark tidligere har modtaget papirer fra andre lande, hvor der sandsynligvis også var brugt ulovlige metoder for at få fat i dem.

Beskidte hænder

- Nu får vi selv hænderne beskidte. Det er principielt en vending, man laver her. Hvad sker der i morgen, hvis der kommer 1-2-3-4 eller fem personer med lignende sager? Det er jo den glidebane, hvor ministeren kan frygte, at alle mulige lykkeriddere kan komme rendende, siger Thomas Funding, der er sikker på skatteministeren har sikret sig, han ikke overtræder loven.

- Jeg går ud fra man har haft en hær af jurister fra statsadministrationen inde over. Jeg går ud fra ministeren har sit på det tørre og sikret sig, at han ikke begår noget ulovligt her, siger Thomas Funding.

Kilden bag lækagen af de 11,5 millioner dokumenter i de omfattende Panama Papers har tidligere afvist at arbejde for en regering eller efterretningstjeneste.

Lækagen stammer fra et advokat-firma i Panama, Mossack Fonseca, der har hjulpet en række kunder over hele verden med at placere penge i skattely.

Skatteministeriet har tidligere i en rapport fra 2014 om bekæmpelse af skatteunddragelse skønnet, at skatteunddragelse gennem skattely koster Danmark mellem tre og fem milliarder kroner om året.

- Forskning peger på, at der i Danmark sker skatteunddragelse gennem skattely for godt 3-5 mia. kr. årligt, opgjort som manglende beskatning af afkast af finansielle formuer, der er ført i skattely, hed det i rapporten.