Samfund

Ny bølge af advokatbreve: Har du også downloadet ulovligt?

Flere tusinde danskere har modtaget breve, hvor de anklages for ulovlig downloading af film.

- De modtager dette brev, da vi kan konstatere, at din internetforbindelse er blevet brugt til ulovlig deling og download af film på internettet.

Sådan starter et brev, som flere tusind danskere de seneste måneder har modtaget. Brevet kommer fra advokatfirmaet OPUS Law og stiller modtageren til ansvar for at downloade film ulovligt. De giver modtageren mulighed for at undgå et sagsanlæg ved at betale et forlig på 2200 kroner.   

Modtager delte internet med flere andre

OPUS Law skriver, at de har sporet brugerne gennem deres internets IP-adresser, og at modtagerne vil risikere at blive stævnet, hvis de ikke reagerer på henvendelsen. 

En af de danskere, som har modtaget brevet, er Nicolai Aastrand fra Køge. Han siger til TV 2, at han ikke har downloadet eller streamet film ulovligt og kan ikke genkende sig selv i anklagen.

- Mit blodtryk kom lige op at køre, og jeg tænkte, om jeg var nødt til at betale forliget for at komme ud af det, siger han. 

På det tidspunkt, hvor Opus påstår, at han har downloadet ulovligt, havde Nicolai Aastrand åbent internet og delte forbindelsen med flere andre. Han forstår ikke, at han modtager brevet og ser det ikke som sit ansvar, hvis andre har downloadet fra hans trådløse internetforbindelse.  

Ejeren af internettet har selv et ansvar

Tilbage i februar kunne TV 2 fortælle om brevene fra Opus Law. Her opfordrede Forbrugerombudsmanden forbrugerne til at tale med advokatfirmaet, hvis de følte sig urimeligt anklaget. 

Denne opfordring bringer advokatfirmaet selv til danskerne. Niels Dahl-Nielsen fra OPUS Law mener dog, at det vil gavne med en ny retssag, der kan afgøre, hvor ansvaret ligger, når en internetforbindelse er blevet brugt til ulovligt download.

Han henviser til en sag fra landsretten i 2008. Dengang var det ifølge ham atypisk, at internet-routere blev leveret med kode - i modsætning til i dag, hvor stort set alle internetforbindelser har kode. Det gør, at de teknologiske omstændigheder er anderledes, og det er et aktivt valg, hvis en bruger gør sin forbindelsen åben.  

- Dommen sagde, at man ikke automatisk er ansvarlig, hvis ens internetforbindelse er blevet brugt. Men dommen siger ikke, at man ikke kan have et ansvar, siger han. 

Han mener, at ejeren af internettet kan have haft et ansvar på trods af, at han ikke selv har downloadet det ulovlige materiale.

Brevet kan skræmme danskerne

Piratgruppen arbejder for større frihed til at dele filer og stiller sig særligt kritiske overfor advokatfirmaernes breve. De har hyret advokat Mads Pramming fra advokatfirmaet Ehmer Pramming til at komme med en juridisk vurdering af brevene.

- Det har karakter af et skræmmebrev, fordi mange vil tro, at de skal betale det, ligesom hvis man får en bøde fra politiet, siger han. 

Han er enig i, at de beskyttede internetforbindelserne gør det nemmere for filmselskabernes advokater at bevise, at en bruger har haft med den ulovlige downloading at gøre, men fastholder, at forliget på 2200 kroner er meget højt både sammenlignet med erstatningskravene i tidligere sager og den gevinst, selskabet ville kunne få ved at føre en retssag.  

- Det, brugeren skulle betale, ville svare til det, som selskabet et gået glip af. Hvis de har mistet en film, så koster det måske 25-50 kroner. Det er det, de reelt har mistet, siger han. 

Opgør med piratkopiering    

Mads Pramming håber, at en retssag kan fastsætte, at OPUS Law's prisniveau på forliget er alt for højt. Som det er nu, synes han, at det virker til, at de forsøger at tjene penge ved at skræmme danske internetbrugerne til at betale den pris.    

Opus mener tværtimod, at forliget er udtryk for imødekommenthed. Ifølge Niels Dahl-Nielsen er downloading en stor trussel for hans klienter i filmbranchen, og de er nødt til at forsvare sig selv ved at sende breve direkte til dem, der udnytter deres produkter. Særligt tjenester som Popcorn Time, hvor brugerne også er med til at dele materialet videre, er skadeligt for hans klienters forretning.    

- Det kan sidestilles med, at du går ind og stjæler en film, kopierer den og derefter deler den ud på gaden, siger han.  

- Vi ønsker ikke at true. Vi oplever, at nogen stiller sig uforstående, det er vi kede af, men når det er sagt, så rører vi ved en adfærd som i nogle kredse er socialt accepteret. Hvis de ikke synes, det er alvorligt, så kan det virke overrumplende at blive kontaktet af en advokat, siger han.

Forbrugermbudsmanden har indtil videre modtaget 22 klager over OPUS Law.