GUIDE: Sådan streamer du fuldt lovligt på nettet

Danskerne streamer film og musik som aldrig før. Også af den ulovlige slags. Der er dog masser af lovlige tjenester til enhver mediebruger.

Det er ikke altid nemt at finde rundt i de mange forskellige streamningtjenester, der findes på nettet.

Mange danskere downloader lørdagsunderholdningen på streamingtjenester. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 50 procent af danskerne streamer film og serier og 60 procent streamer musik på nettet - og det er har været støt stigende de sidste år. En del af den streaming sker også på ulovlige hjemmesider, hvor ophavsretten bliver brudt.

Ifølge leder i Rettighedsalliancen Maria Fredenslund kan en af grundene være, at de ulovlige streamingtjenester kan se fuldt lovlige ud. Hun anbefaler at kigge efter en række faresignaler, når man bruger streamingtjenester og i øvrigt bruger sin sunde fornuft, hvis man vil undgå at ramme de ulovlige sider eller indhold.

- Det er vigtigt, at vi kan vurdere, om noget er for godt til at være sandt. Er aktuelle film lagt op eller linket til, hvor det ikke er udbudt af filmselskabet selv, så er det ulovligt, siger hun.

Hun peger også på, at brugerne skal være særligt kritiske, hvis streamingsiderne ikke har et pop-up vindue, der spørger, om siden må anvende cookies.

TV 2 har samlet en lang lække lovlige tjenester, der er fleksible og brugervenlige.

Find rundt i streaming-junglen

Sådan sikrer du dig, at du streamer lovligt indhold på nettet.

Film-streaming

Film-streaming

Netflix, Viaplay, HBO Nordic, C More og TV2Play - listen er lang, når det gælder tjenester, der tilbyder streaming af film og serier mod betaling af et månedligt abonnement. 

Internettjenesterne har abonnementspriser, der ligger på mellem 79 kroner og 129 kroner om måneden. Brugerne kan lovligt streame så mange film, de vil, og tjenesterne vil løbende få nyt og opdateret indhold, så også de helt dugfriske udgivelser kan ses. De fleste af tjenesterne tilbyder gratis prøveperioder.    

TV 2 har tidligere skrevet om tjenesten PlayPilot, der giver mulighed for at samle alle sine abonnementer. 

Foto: © Mike Blake / Reuters / Scanpix Denmark

Musik-streaming

Musik-streaming

Musikindustrien har også måtte tænke ud af boksen for at få bugt med ulovlig downloading. 

Det er der kommet en del musiktjenester ud af, hvor du ligesom ved film-streamningtjenesterne betaler en månedlig pris for at kunne afspille ubegrænset musik. Her kan blandt andet nævnes Spotify, Tidal, TDCPlay, Deezer og Telmore Music.  

Spotify har haft stor succes med at tilbyde gratis musikstreaming mod, at der er reklamer undervejs i afspilningen. Ved at lave en profil på tjenesen kan brugere gratis benytte hjemmesidens enorme digitale pladesamling.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Scanpix Denmark

Digital film-leje

Digital film-leje

Før i tiden gik danskerne i Blockbuster for at leje film - i dag behøver de ikke engang at rejse sig fra sengen for at låne film. 

Det er muligt at leje film enkeltvis på flere tjenester, blandt andet Blockbusters nu digitale butik, Viaplay og iTunes Store.   

Nye film koster mellem 39 og 49 kroner at streame i 48 timer. Fuldt lovligt og uden et bindende abonnement.   

 

Foto: THOMAS SJAERUP / Scanpix Danmark

Youtube

Youtube

På Youtube kan brugerne se musikvideoer med enkelte numre, som pladeselskaberne selv lægger ud. 

Youtube er ifølge Rettighedsallaiancen en gråzone, da alle brugere kan lægge materiale op, som ikke er godkendt af rettighedshaverne. Siden er i sig selv lovlig, men det er ulovligt at streame indhold, der bryder med ophavsretten.  

Det kan være hele film, som bliver lagt op af privatpersoner, mens de stadig er i biografen. Som hovedregel skal brugerne holde sig fra indhold, som ikke er lagt op af kunstneren eller filmselskaberne selv, mener Rettighedsalliancen. 

Foto: LUCY NICHOLSON / Scanpix Denmark

Danske biblioteker

Danske biblioteker

De danske biblioteker har haft DVD-film til lån på hylderne i mange år, men de seneste år har det også været muligt at se et udvalg af film på deres hjemmeside Filmstriben.dk. 

Der er et udvalg af både aktuelle og ældre film, som enhver, der har et abonnement til de danske biblioteker, kan benytte. Det er gratis, og du kan se op til tre film om ugen eller seks film om måneden - derefter koster det 30 kroner per film. 

Foto: Axel Schütt / Scanpix Denmark

Enkelt-download af musik og film

Enkelt-download af musik og film

Som en fysisk DVD, kan brugere også købe en film til download, som brugeren ejer og kan se offline på sin computer, smartphone, tablet eller fjernsyn. 

iTunes Store, GooglePlay, Viaplay og Blockbuster tilbyder spillefilm, album eller hele album til digitalt brug. 

Foto: Shannon Stapleton / Scanpix Denmark