GUIDE: Sådan streamer du fuldt lovligt på nettet

16x9
Der findes utallige måder at få ubegrænset musik og film på sin computer - også helt lovligt. Foto: MIKE SEGAR / Scanpix Denmark

Danskerne streamer film og musik som aldrig før. Også af den ulovlige slags. Der er dog masser af lovlige tjenester til enhver mediebruger.

Det er ikke altid nemt at finde rundt i de mange forskellige streamningtjenester, der findes på nettet.  

Mange danskere downloader lørdagsunderholdningen på streamingtjenester. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 50 procent af danskerne streamer film og serier og 60 procent streamer musik på nettet - og det er har været støt stigende de sidste år. En del af den streaming sker også på ulovlige hjemmesider, hvor ophavsretten bliver brudt

Ifølge leder i Rettighedsalliancen Maria Fredenslund kan en af grundene være, at de ulovlige streamingtjenester kan se fuldt lovlige ud. Hun anbefaler at kigge efter en række faresignaler, når man bruger streamingtjenester og i øvrigt bruger sin sunde fornuft, hvis man vil undgå at ramme de ulovlige sider eller indhold. 

Det er vigtigt, at vi kan vurdere, om noget er for godt til at være sandt. Er aktuelle film lagt op eller linket til, hvor det ikke er udbudt af filmselskabet selv, så er det ulovligt, siger hun.  

Hun peger også på, at brugerne skal være særligt kritiske, hvis streamingsiderne ikke har et pop-up vindue, der spørger, om siden må anvende cookies. 

TV 2 har samlet en lang lække lovlige tjenester, der er fleksible og brugervenlige. 

Find rundt i streaming-junglen
Sådan sikrer du dig, at du streamer lovligt indhold på nettet.