Samfund

Christianias naboer: Hashsalg og hundekampe er rykket lige uden for vinduet

Et skuddrab fik bægeret til at flyde over hos christianitterne, som nu vil have pusherne ud. Nils Meilvang / Scanpix Denmark

Mens christianitterne diskuterer, hvad der nu skal være i Pusher Street, finder pusherne nye steder at holde udsalg.

- Du kan kigge nede ad den vej. Eller nede i hjørnet derovre. Eller det der. De sælger i alle hjørner, du kan ikke undgå at falde over dem, siger indehaveren af kiosken overfor Vor Frelser Kirke, Insan Buhyan, og peger i alle retninger.

Og ganske rigtigt. Efter en kort spadseretur tilbyder en mand med hætten trukket godt op om ørerne en klump fra lommen.

- Hash?

Siden christianitterne i fredags pillede Pusher Street fra hinanden, og frabad gæster at købe hash inden for murene, øjner flere pushere muligheden for at sælge uden for.

Og det er noget, naboerne mærker.

På Christianshavns Torv og vejene omkring, på voldene og på flere gadehjørner på Christianshavn er pusherne begyndt at vise sig. Især i aftentimerne, forklarer flere af de christianshavnere, TV 2 har talt med.

- Der står virkelig mange oppe på Torvet. Det gjorde der ikke før. Ikke så mange i hvert fald. Det er helt sindssygt om aftenen, fortæller en gruppe drenge fra Christianshavns Skole, som har taget en rygepause fra skolebænken.

Forældre er nervøse for deres børn

Og det er netop de unge skoleelever, som Christianias naboer især er bekymrede for.

- Vi har jo set flere af de unge mennesker blive stik-i-rend-drenge for pusherne. De kan let blive fristede

Julius Lund, formand for foreningen Christianias Naboer

For hvis miljøet på Pusher Street er blevet så råt og brutalt, at det fører til skudveksling – til dødsfald - hvad kan der så ikke ske i gadebilledet, hvis det bliver pushernes nye hjemmebane?

- Vi har jo set flere af de unge mennesker blive stik-i-rend-drenge for pusherne. De kan let blive fristede, fordi det er let tjente penge at holde vagt. Og det er klart, at nogle forældre i området er bekymrede for deres børn, når sælgerne kommer tættere på, siger Julius Lund, om er formand for foreningen Christianias Naboer.

Han bor mindre end 100 meter fra Christianias port.

Fredag rev beboerne på Christiania hashboderne i Pusher Street ned, og mandag eftermiddag er fristaden fortsat uden hashboder.

- Men vi tager hatten af for, at christianitterne har vist det mod, de har. Det er meget beundringsværdigt. Nu skal politikerne vise deres værd, fortsætter han.

Også på Christianshavns Skole har bestyrelsesformand Anja Clausen mødt nervøse forældre. På et loppemarked i weekenden fortalte forældrene, at deres børn bliver stoppet på gaden og tilbudt hash.

- Der har jo altid været hashsalg på Christianshavn, men det er helt tydeligt, at pusherne er rykket længere ud nu, så det er klart, at vi overvejer, om vi skal sætte ind med noget. Men nu giver vi det lige nogle dage, siger hun.

Hundene slås, og pusherne råber

En af Christianshavns mødre har allerede fået nok.

Hun bor ud til voldene på Christianshavn, hvor pusherne de seneste dage tilsyneladende har fået godt gang i salget:

- De står lige uden for vores vinduer med deres hunde, og siden i fredags har der været meget larm om aftenen. Hundene slås, og pusherne råber og skændes, forklarer kvinden på vej ud af den lokale daginstitution, hvor hun netop har hentet sin datter.

Se helikopter billederne af christianitterne, der rydder Pusher Street. Video: Mads Buur Simonsen

Hun ønsker ikke sit rigtige navn frem, da hun er utryg over situationen, men hun fortæller TV2's reporter, at hun ikke er den eneste i boligblokken, som er bekymret:

- Hvis man går en tur på volden, bliver man stoppet op og tilbudt hash. Det er nyt, og det gør mig utryg. Vi plejer tit at gå ture deroppe, men det er ikke længere rart, siger hun.

Kvinden kalder situationen kompleks. Hun roser christianitterne for at lukke Pusher Street, men ærgrer sig over konsekvensen – pushere i baghaven.

- Det virker egentlig vildt provokerende, at de bare har rykket sig uden for murene, men jeg ved heller ikke, hvad de ellers skulle gøre. Det er ret ubehageligt, at salget er blevet så tydeligt, og at de står så tæt på skolen.

Hashhandel fortsætter på Pusher Street

Det er dog ikke alle pushere, der har søgt ud i gadebilledet.

På Refshalevej, bag ved Christiania, går en pusher med hurtige skridt og med næsen i jorden mod fristadens bagindgang. Han ser næsten ikke sin kammerat, som råber efter ham:

- Pas på med at stå det samme sted for længe. Det er ikke godt, lyder tippet.

For selvom boderne på Pusher Street er revet ned, betyder det ikke, at salget ikke fortsat foregår. Det gør det.

Under en presenning, ved gadens træborde og bag en stor mosaikmur med teksten ’Green Light District’ strømmer kunder til, mens turister kigger på og fotograferer. Mandag eftermiddag gik der ikke to minutter mellem hvert salg bag mosaikken.

Man behøver ikke længere kigge ned

Alligevel er stemningen vendt, siger Rune Meesenburg. Han sidder ved indgangen til Christiania med en flok gymnasiekammerater og tæller ned til næste time.

- Førhen var der meget, man ikke turde. For eksempel måtte man ikke have sin mobil fremme på Pusher Street, og man måtte hverken løbe eller råbe. Man kiggede bare ned og skyndte sig igennem. Det er slet ikke lige så anspændt derinde mere, siger han.

- Det er mere trygt på en måde.

Det er sidste uges skyderi på Christiania, der har fået christianitterne til at lukke ned for Pusher Street. Men selv om det måske er tryggere at færdes på ’Gaden’ nu, så diskuterer christianitterne på Facebook, om ikke det er bedre bare at få hashsalget tilbage igen. Tilbage til Pusher Street.

- Der går vist ikke lang tid, før folk ønsker sig pusherne tilbage til Pusher Street, skriver en bruger i Facebook-gruppen 'Os på Christianshavn'.

Men det er der langt fra enighed om. Heller ikke christianitterne kan blive enige om deres næste skridt.

Ved indgangen til Christiania, opfordrer christianitterne derfor i første omgang kunderne til at købe deres hash et andet sted:

Christianitterne opfordrer gæster til at købe deres hash et andet sted.

- Support Christiania. Buy your hash another place, står der på et skilt.

- Her kan du desværre ikke købe lykke. Støt din lokale forhandler, står der på et andet.