Forsvarschef om veteranhjælp: - Vi tog det nok ikke alvorligt nok
Der er gode takter for hjælpen til danske krigsveteraner, men vi er ikke i mål endnu. Sådan lyder det i dag fra Forsvarschef Peter Bartram.
- Vi tog det nok ikke alvorligt nok. Vi vidste det simpelthen ikke.
Sådan lød det mandag aften fra forsvarets øverste chef, Peter Batram, da han gæstede Walk and Talkshow på TV 2 NEWS.
Anledningen var den årlige Flagdag, hvor man landet rundt har mindedes de danske soldater, der har været udsendt i Danmarks tjeneste.
Men det er altså ikke kun positive oplevelser, soldaterne vender hjem med efter at have været i krig. Særligt soldater fra Balkankrigen i 1990'erne, har præget statistikkerne over medtagede veteraner.
- Nogle af de veteraner, vi har i dag, med de største problemer, er i virkeligheden veteraner fra dengang, hvor vi ikke gjorde det godt nok. Men vi har godt nok rykket os. Jeg vil vove den påstand, at i dag, der gør vi det rigtig godt, lød det fra Forsvarschef Peter Bartram.
Stor kritik af forsvarets veteranhåndtering
Der har da også været en del kritik af forsvarets håndtering af netop behandling af udsendte fra Balkankrigen. De bliver ladt i stikken, har det lydt fra flere sider. Senest i sommer, hvor diskussionen blussede op igen, fordi en tidligere udsendt og PTSD-ramt fra netop Balkankrigen dræbte både sin mor og far.
Ifølge Forsvarschefen er der da også et stykke vej endnu, før vi er nået i mål:
Hvor tæt er vi efter din mening i Danmark på målet i forhold til at kunne behandle veteraner ligeså godt, som du kunne tænke dig?
- Jeg synes, vi er kommet langt. Men når jeg nu kigger på det, er der nogle ting omkring, hvordan sidestiller man - og gør man nu i virkeligheden det - de fysiske og de psykiske skader. Der er nogle af veteranerne, der slås med bureaukrati. De synes, det er enormt tungt. Der kan også godt være forskellige myndigheder i det her dejlige land, der ikke er strømlinede for at hjælpe veteraner. Så jeg tror stadig, der er nogle ting, vi skal gøre bedre, siger Forsvarschef Peter Batram.