Samfund

Dansefliser med dyrelyde får ældre til at smide rollatoren

En ny træningsform med dans på lysende fliser med dyrelyde giver tilsyneladende de ældre 150 procent bedre balance.

Lyden af vrinskende heste hører normalt ikke hjemme på Vennerslund Dagcenter i Gentofte. Med indførelsen af en ny træningsform til de ældre har dette imidlertid ændret sig.

Gentofte er én ud af fem kommuner, som har forsøgt sig med en noget anderledes træningsform til de ældre. Der er tale om lysende plader og dyrelyde, som de gamle kroppe skal forsøge at bevæge sig efter – og noget tyder på, at det rent faktisk virker.

- Jeg synes, det er sjovt, fordi for det første kan jeg godt mærke det i mine ben, siger Lise Olsen.  

Farvel til stokken?

Ny forskning viser, at dansefliserne forbedrer de ældres balance og styrke. Faktisk får de 150 procent bedre balance af træningen og deres styrke i benene øges med 22 procent.

Ni ud af ti ældre synes, træningen på fliserne er direkte sjov. Og det gør, at de træner hårdere, end de ellers ville. Allerede efter ni træningsgange viser test en markant forbedring af både styrke og balance hos ældre borgere i Gentofte, Furesø, Frederiksberg, Faxe og Odsherred kommuner. Træningen kan dermed potentielt betyde et farvel til stok og rollator for nogle af deltagerne.

- Jeg har været fuldstændig lammet, og min krop den er kommet op at stå igen, siger Bente Løvhøj, der ligesom Lise Olsen træner på Vennerslund Dagcenter i Gentofte.

De interaktive fliser er 30 x 30 centimeter. De skal klikkes sammen som et puslespil, og de bliver styret via en tablet, der indeholder et bredt udvalg af spil. Fliserne lyser for eksempel op i et bestemt mønster i et spil, hvor den ældre så flytter fødderne fra flise til flise.

Se de ældre danse i videoen i toppen af artiklen - og se hele reportagen fra træningen på Vennerslund dagcenter i 19-Nyhederne på TV 2.