Samfund

Børn skriver hjerteskærende breve til soldater: 'Vi respekterer jer'

Som det første sted i landet går hele lokalsamfundet i Varde sammen om at bakke op om de soldater, der er på mission i udlandet.

Folkeskoleelever i Varde skriver personlige hilsner til byens udsendte soldater. Hilsnerne går lige i hjertet på soldaterne, der mærker anerkendelsen som et afbræk fra krigen.. Projektet hedder ”Hilsen Hjemmefra”.

I opbakningens frontlinje er byens skoleelever i 6. klasse. De skiftes til – to gange om året – at fylde en masse skotøjsæsker med gode sager til soldaterne. Slik, bøger og film fylder det meste i pakkerne, som i virkeligheden er skotøjsæsker. Men der ligger også et særligt brev i hver pakke. Skrevet af en skoleelev i Varde.

Jeg har stor respekt for dig og dine kolleger, og dét I gør for andre

Stine Olstrøm, 13 år

En af eleverne er Stine Olstrøm, som er glad for at kunne sende en soldaterhilsen – også selvom hun ikke kender den soldat hendes hilsen ender hos. Hun har selv en far som med jævne mellemrum er udsendt på mission i udlandet.

- Jeg har stor respekt for dig og dine kolleger, og dét I gør for andre, fortæller Stine Olstrøm i TV SYD’s første program i den nye serie ”Sørens om søndagen”, hvor hun selv fortæller om frygten for at komme hjem fra skole og msåke få en meddelse om, at faderen kan være død i den krig, han er sendt afsted til. Samtidig understreger hun, at hun er stolt over, at faderen er taget afsted, fordi de hjælper andre.

Personlige hilsener

Brevene er personlige hilsner fra eleverne, hvor de beskriver dagligdagen i Danmark og de udfordringer de hver især slås med. Formålet er for et øjeblik at rykke soldaterne ud af deres krigs-mindset, give dem en pause og fortælle dem, at dagligdagen går videre herhjemme.

Børnene ved ikke hvem, deres brev ender hos, - kun at det er én af de soldater, der er udsendt fra Varde Kaserne i Irak, Kuwait, Mali eller Kosovo. Men det betyder intet for hverken børnene eller soldaterne. Anerkendelsen varmer helt ind i hjertet. Det har soldaten Morten mærket på egen krop. Han er netop vendt hjem fra mission i Irak, hvor han fik en pakke og et brev fra en skoleelev i Varde.

Jeg prøver ikke at give dig dårlig samvittighed, jeg vil bare fortælle dig, hvordan jeg har det

Stine Olstrøm

Giver en anden vinkel

- Breve og pakker fra familier og venner ved man jo, at man får, men en hilsen fra en skoleelev giver en helt anden vinkel på at folk hjemme i Danmark jo holder med én, siger Morten.

68 soldater på udsendt mission fra Varde Kaserne har denne sommer fået en ”Hilsen Hjemmefra”.

- Jeg prøver ikke at give dig dårlig samvittighed, jeg vil bare fortælle dig, hvordan jeg har det, skriver Stine Olstrøm i et brev, som hun læser op, og som hun har sendt til en ukendt soldat,

Kom helt tæt på elever og soldater i første afsnit af Sørens om søndagen. Se premieren på den store skærm søndag kl. 19.30 på TV SYD eller se hele indslaget allerede nu lige her.

Hør børnene læse brevene op her.

Soldater har fået en bog om god opførsel i krig. Læs, hvad det går ud på herunder.