Tjek din kommune: Her vælter det op med rotter

2016 tegner til at blive et stort rotte√•r. If√łlge eksperterne er det umuligt at forudsige, men skal man tro teori, topper antallet f√łrst i 2018.

De danske kommuner er bogstavelig talt ved at blive l√łbet over ende af rotter. S√•dan lyder meldingen fra flere kommuner, som TV 2 har talt med. Samtidig viser en unders√łgelse, som TV 2 har foretaget blandt landets 98 kommuner, at antallet af anmeldelser om rotter siden 2013 er steget i 50 ud af de i 57 kommuner, som har svaret p√• unders√łgelsen.

Der er simpelthen bare flere rotter

Berit Burkandt, Stevns

Is√¶r i kommuner som T√•rnby, Slagelse, N√¶stved, Aarhus, Stevns og T√łnder er antallet af anmeldelser om rotter steget voldsomt med over 50 procent i forhold til 2013 - for T√łnders vedkommende siden 2014.

Tårnby Kommune oplyser, at man lige nu kæmper med et stort efterslæb i forhold til rottebekæmpelsen, og at kommunen har sendt opgaven i et nyt udbud, mens man i hverken Slagelse eller Næstved kan komme med en entydig forklaring på den store stigning i antallet af rotteanmeldelser.

- Der er simpelthen bare flere rotter

I Stevns Kommune er man efter en voldsom stigning p√• 78 procent fra 935 i 2013 til 1665 sidste √•r nu ved at f√• nedbragt antallet af anmeldelser ‚Äď og rotter, oplyser Berit Burkandt, leder af Natur og Milj√ł p√• Stevns.

- Lige nu er vi ved at få rottesituationen normaliseret i kraft af en ny bekæmpelsesaftale, som startede 1. januar 2016. Så nu matcher indsatsen den pris, der skal til for en ordentlig rottebekæmpelse.

Vi har haft en eksplosiv stigning

Connie Nielsen, Hvidovre

Det kommer efter en periode med store rotteproblemer i kommunen:

- Der har v√¶ret rigtig mange anmeldelser og genanmeldelser, fordi der simpelthen bare er flere rotter ‚Äď blandt andet p√• grund af de milde vintre, og fordi bek√¶mpelsen i kraft af nye bekendtg√łrelser ikke er s√• intens, som den har v√¶ret.

- Kan f√łrst f√• bes√łg af rottebek√¶mper efter flere uger

I Hvidovre har man oplevet en stigning p√• antallet af anmeldelser p√• kun ni procent fra 2013 til 2015 ‚Äď alligevel er meldingen, at man ikke kan f√łlge med.

- Vi har haft en eksplosiv stigning siden 2009 med flere anmeldelser hvert eneste √•r. Vi har rigtig travlt med at bek√¶mpe rotter lige nu ‚Äď og udover udend√łrsrotter har vi ogs√• rigtig mange indend√łrsrotter, som tager l√¶ngere tid at bek√¶mpe, siger Connie Nielsen, der er driftsleder for blandt andet rotteomr√•det i Hvidovre Kommune.

De mange anmeldelser betyder, at indbyggerne f√łrst kan forvente bes√łg af en rottebek√¶mper to til tre uger efter en anmeldelse mod normalt h√łjst otte dage, og det er problematisk ‚Äď ikke bare fordi det er i strid med bekendtg√łrelsen om bek√¶mpelse af rotter, men ogs√• fordi rotten i mellemtiden kan n√• at blive til mange flere rotter.

Herunder kan du se antallet af anmeldelser i de kommuner, som har svaret p√• TV 2s rundsp√łrge - og du kan se, hvor meget kommunerne bruger p√• rottebek√¶mpelsen.

Her er antallet af anmeldelser om rotter steget mest siden 2013

Mange anmeldelser for årstiden

If√łlge eksperterne er det normalt f√łrst, n√•r kulden s√¶tter ind, at rotteplagen ‚Äď og dermed antallet af anmeldelser ‚Äď for alvor begynder. Men if√łlge flere kommuner ser det ud til, at rotteplagen i √•r er startet tidligere.

De samme meldinger lyder fra nord, syd, √łst og vest ‚Äď s√•ledes ogs√• fra Varde, der i √•r har budgetteret med 1,5 millioner kroner til rottebek√¶mpelse mod cirka 870.000 kroner sidste √•r.

- Vi har mange anmeldelser for √•rstiden. Vi har haft milde vintre og meget regn, hvilket betyder, at der er meget vand i kloakken, som s√• betyder, at rotterne kommer op til overfladen, siger Hanne Hansen fra Teknik og Milj√ł i Varde Kommune.

Ogs√• fra Struer lyder det, at man lige nu k√¶mper med et stigende antal rotter. Her fremh√¶ver Else Jensen, administrativ medarbejder i Struer Kommune, at en del af forklaringen p√• det stigende antal anmeldelser i kommunen er, at borgerne ‚Äď ligesom i de √łvrige kommuner ‚Äď kan indberette rotter digitalt.

Disse kommuner har den st√łrste stigning i antallet af rotte-anmeldelser i perioden 2013-2015 if√łlge kommunernes egne svar p√• TV 2's rundsp√łrge
Disse kommuner har den st√łrste stigning i antallet af rotte-anmeldelser i perioden 2013-2015 if√łlge kommunernes egne svar p√• TV 2's rundsp√łrge Foto: Grafik: Nial Nordbjerg / TV 2

- Men det er kun en lille del af forklaringen. Vi oplever desværre også, som mange andre kommuner, at der er flere rotter.

Derfor √łger Struer Kommune budgettet til rottebek√¶mpelse n√¶ste √•r med 33 procent til cirka 730.000 kroner. Det kommer efter en budgetstigning p√• 177 procent fra cirka 180.000 kroner i 2013 til over en halv million i 2015.

Mortalin: Flere rotter end normalt i forået

If√łlge biolog i rottebek√¶mpelsesfirmaet Mortalin, Morten Helholm, er en stigning i antallet af anmeldelser om rotter ikke ensbetydende med, at der ogs√• er et stigende antal rotter, da det er blevet nemmere at indberette forekomsten af rotter, ligesom der kan v√¶re forskel i m√•den, hvorp√• og hvordan kommunerne registrerer en anmeldelse.

Ikke desto mindre lyder det også fra Mortalins rottebekæmpere rundt om i landet, at der i forhold til tidligere år ser ud til at være en stigning i antallet af rotter på mellem 20 og 30 procent i år, og at der i foråret har været flere rotter end normalt.

Om sommeren mærker vi normalt ikke meget til rotter

Claus Schultz, Rentokil

At der er en stigning i antallet af rotter stemmer if√łlge skadedyrsekspert og forsker i resistens blandt rotter, biolog Jens Lodal, overens med de meldinger, han f√•r fra kommuner over hele landet.

Jens Lodal fremh√¶ver dog ogs√•, at antallet af anmeldelser ikke automatisk er udtryk for en stigning i antallet af rotter. Men han peger p√•, at forekomsten af flere rotter i for√•ret ‚Äď hvor rotternes yngles√¶son starter ‚Äď og om sommeren indikerer, at der er flere rotter end normalt.

Rotterne kommer, n√•r h√łsten er i hus, og n√•r frosten s√¶tter ind

If√łlge flere af kommunerne spiller vejret b√•de i de foreg√•ende √•r og i for√•ret en stor rolle i forhold til et stigende antal rotter, og eksperterne giver dem ret.

- Klimaet betyder meget. Om sommeren m√¶rker vi normalt ikke meget til rotter, men n√•r h√łsten er i hus, og frosten s√¶tter ind, starter rottes√¶sonen, siger teknisk chef i rottebek√¶mpelsesfirmaet Rentokil, Claus Schultz.

De fem kommuner som i perioden 2013 til 2015 if√łlge kommunernes egen besvarelse i TV 2's rundsp√łrge har haft den st√łrste stigning i udgifterne til at bek√¶mpe rotter
De fem kommuner som i perioden 2013 til 2015 if√łlge kommunernes egen besvarelse i TV 2's rundsp√łrge har haft den st√łrste stigning i udgifterne til at bek√¶mpe rotter Foto: Grafik: Nial Nordbjerg / TV 2

Han fremh√¶ver, at det er umuligt at forudsige, hvorn√•r et √•r er et s√•kaldt ‚ÄĚgodt rotte√•r.‚ÄĚ

- Vi ved det faktisk ikke, men den kedelige sommer med lave temperaturer og meget regn er måske et forvarsel om et år med mange rotter, siger han.

Som biolog havde jeg forventet en stigning - uden dog at kunne give en forklaring på hvorfor

Jens Lodal, ekspert

If√łlge Niels Hesthaven S√łrensen, der er rottekonsulent i Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) under Milj√ł- og F√łdevareministeriet, kan flere anmeldelser fra landkommuner skyldes afgr√łderne, forklarer han:

- Flere end tidligere er begyndt at dyrke majs, der fungerer som rigtig fint rottef√łde. Og fordi majs bliver h√łstet senere end andre afgr√łder, kan rotterne i l√¶ngere tid end f√łr finde f√łde p√• markerne. Det betyder, at rotterne kan n√• at f√• et kuld unger mere, end de normalt g√łr.

Teorien, ingen kan forklare - flere rotter i 1988, 1998 og 2008 ...

Og så er der det fænomen, som alle de eksperter, TV 2 har talt med nævner, men som ingen tilsyneladende kender forklaringen på: Der er flere rotter i alle år, der ender på otte de sidste tre årtier. Og netop derfor kommer et stigende antal rotter ikke bag på skadedyrsekspert og biolog Jens Lodal.

- Som biolog havde jeg forventet en stigning ‚Äď uden dog at kunne give en forklaring p√• hvorfor, siger Jens Lodal og forts√¶tter:

- Det skyldes, at der gennem de sidste 30 √•r udover den generelle stigning, har v√¶ret en stigning, der topper omkring et ottetal ‚Äď alts√• et √•rstal, der ender p√• otte. Det har der v√¶ret i 1988, 1998 og 2008. Derfor forventede jeg ogs√•, at der lige nu er en stigning i gang op til 2018.

Trenden g√¶lder ikke kun Danmark, men eksempelvis ogs√• i England, og den bliver beskrevet af alle de eksperter, som TV 2 har talt med.

If√łlge Niels Hesthaven S√łrensen holder teorien dog ikke helt stik, da den ikke har passet efter 2008, fordi der ikke har v√¶ret et markant fald i antallet af anmeldelser, s√•dan som det har v√¶ret tilf√¶ldet i de √łvrige √•rtier. Blandt andet var 2012 et stort rotte√•r.

Nu skal kommuner bruge den svagest gift f√łrst - og ingen forebyggende gift

Milj√łstyrelsen √¶ndrede i 2011 praksis for godkendelser af rottebek√¶mpelsesmidler, s√• man ikke l√¶ngere m√• bruge rottegift forebyggende, men kun n√•r der er konstateret rotter. De enkelte midler er l√łbende blevet udfaset, og det sidste st√¶rke rottebek√¶mpelsesmiddel er netop blevet gjort ulovlig.

Det undrer mig ikke, at der kan være et problem i de kommuner

Jens Lodal, ekspert

Samtidig blev der i Naturstyrelsens strategi for at undg√• resistens blandt rotter fra 2012 skrevet ind i bekendtg√łrelsen for rottebek√¶mpelse, at bek√¶mpere nu skal starte med den svageste gift i bek√¶mpelsen af rotter i stedet for den st√¶rkeste gift, s√•dan som det ellers i mange kommuner har v√¶ret praksis.

- Hvis kommunerne ikke er omhyggelige i deres rottebek√¶mpelse ved blandt andet hurtigt at f√• fyldt foderstationerne (giftkasser, red.) op igen, n√•r de er blevet t√łmt af rotterne, kan det betyde, at de rotter, der har v√¶ret p√• omr√•det, kan n√• at f√• et kuld unger til, fordi rotterne ikke har f√•et tilstr√¶kkeligt gift til at d√ł, oplyser Niels Hesthaven S√łrensen.

Det betyder ogs√•, at rottebek√¶mpere skal bes√łge samme omr√•de flere gange for at l√¶gge mere gift ‚Äď og for at fjerne eventuelt d√łde rotter.

Resistens kan v√¶re √•rsag til mange anmeldelser p√• Sydsj√¶lland  

I forbindelse med hele problematikken omkring resistens hos rotter oplyser Jens Lodal, at der netop i Slagelse og N√¶stved Kommune tidligere har v√¶ret tilf√¶lde af rotter, der har v√¶ret resistente overfor gift brugt i bek√¶mpelsen - og at det kan v√¶re √•rsagen til, den store stigning i antallet af anmeldelser, som kommunerne oplever, men ikke umiddelbart kan finde en forklaring p√•.

- Det undrer mig ikke, at der kan v√¶re et problem i de kommuner, da vi i 2008 s√• forekomster af resistens blandt rotter i netop de kommuner. N√•r der er et omr√•de med resistens, f√łlger der typisk en periode med flere anmeldelser om rotter, fordi det tager l√¶ngere tid at bek√¶mpe rotterne, siger han.

Jens Lodal har forsket i resistens i 30 √•r og forklarer, at problematikken med resistens startede nord√łst for Vejle, spredte sig derfra til dele af Jylland, videre over Lilleb√¶ltsbroen, og p√• Sj√¶lland startede det ved Fuglebjerg mellem Slagelse og N√¶stved, og derfra spredte sig mod nord og √łst, men ikke i 2008 var n√•et til Lolland, Falster og M√łn.