Samfund

Teleselskaber advarer mod fup-opkald: 25.000 danskere er ramt

Opkaldene koster mange penge, hvis man ringer tilbage.

Et ubesvaret opkald fra et britisk nummer. 

Det er i omegnen af 25.000 danskere blevet udsat for siden i mandags. Og man skal holde sig fra at ringe tilbage - for det er sandsynligvis et fupopkald, der prøver at lokke penge ud af dig, advarer de store danske teleselskaber.

-  Vi advarer mod den her slags opkald og opfordrer alle til at bruge deres sunde fornuft, siger Rasmus Avnskjold, der er pressechef i Telia.

- Hvis en person fra udlandet gerne vil have fat i dig, prøver de igen. Jeg har aldrig oplevet, at de her numre prøver mere end én gang, forklarer han.

Også Telenor advarer deres kunder.

Sker fra lande med store problemer

Det er kunder hos Telia og Telenor, der har oplevet de mange fupopkald, der kommer fra to britiske numre. 

TDC har ikke oplevet de samme problemer i denne omgang, men deres kunder har prøvet det før.

Alene onsdag blev 16.000 af Telenors kunder ringet op. Og hos Telia valgte man allerede mandag at spærre det ene nummer. 

Men selv om dette er et "halvstort" angreb, som man ser det hos Telia, er den slags opkald allerede blevet hverdag for de store teleselskaber.

Et stort angreb rammer 100.000 kunder på få dage.

- Vi havde gerne gjort mere ved det, men det sker oftest fra lande, der har større problemer end netop det. Selv om det er britisk nummer, kan de sagtens sidde i et land som Marokko og snyde, forklarer Rasmus Avnskjold.

Overtakseret nummer kan koste kassen

Selve fupnummeret er enkelt - og rentabelt.

Et sted i udlandet står en maskine og ringer automatisk til numre, den gætter sig til. I Danmark er det alle kombinationer af otteciftrede numre.

Selve opkaldet varer kun et par sekunder og gerne mindre end det.

Det skal helst ende som et ubesvaret opkald, for de tjener først deres penge, når man ringer tilbage. Det er nemlig et overtakseret nummer, og et opkald kan derfor koste dig 5-10 kroner på telefonregningen på ganske få sekunder.

Det er nok til at tjene gode penge i mange fattige lande, hvis bare et par hundrede kunder vender tilbage. Og lavt nok til, at mange aldrig opdager det - eller undlader at tage kontakt til deres teleselskab for at gøre noget ved det.

- Desværre er det lidt smart, siger Rasmus Avnskjold, der er pressechef i Telia.

TV 2 har modtaget henvendelser fra flere brugere, der har oplevet, at mere end ét opkald fra fup-numre.