Samfund

- Hvis pusherne kommer tilbage, vil det ende i konflikt - os mod dem

Der var smil og kampgejst, da de lokale beboere på Christiania fjernede hashboderne. Men glæden var blandet med nervøsitet for fremtiden.

Gaffeltrucks, gravemaskiner og ladvogne var fredag formiddag i fuld sving på Pusher Street, hvor hash er blevt solgt åbenlyst i årtier. Midt i en pærevælling af turister, journalister, pushere og nysgerrige sjæle, buldrede christianitterne rundt for at rive samtlige hashboder ned.

En historisk dag, lød det fra flere christianitter. På linje med junk-blokaden i 1979, da Christiania bandlyste hårde stoffer.

Hvad kan der ske, og kommer der nogle kræfter ud af hjørnerne, som vi ikke kender til?

Bjarne Maagensen, christianit og kunstner

Der var smil og kampgejst blandt de lokale, for endelig var de blevet enige om at smide pusherne ud af Christiania. Men blandet med glæden var også en nervøsitet over, hvad den nærmeste fremtid bringer.

- Vi er da nervøse for et setback. Hvad kan der ske, og kommer der nogle kræfter ud af hjørnerne, som vi ikke kender til? Og er der nogen udenfor, som har nogle dårlige intentioner og tænker, at nu kan vi komme derind, for nu er der ryddet og banet vej. Det er vi selvfølgelig nervøse for, siger christianit og kunstner Bjarne Maagensen.

Blandet med nervøsiteten fornemmedes det også, at enigheden ikke var fuldstændig blandt christianitterne. Eksempelvis brokkede en mand sig højlydt, da de gamle ”No Camera”-tegn på murene blev malet over med lyserøde hjerter. Han blev mødt med rystende hoveder og  ”tal ordentligt”.

En mand i bar overkrop malede flere steder de tegn over, der fortæller folk, at de ikke må tage billeder på Pusher Street. I stedet malede han lyserøde hjerter over dem.

TV 2-reporter tilbudt hash

Bidragende til den trykkede stemning var også de omkring 30-40 personer, der hang ud omkring Grotten i den ene ende af Pusher Street. Iklædt solbriller, hættetrøjer og kasketter forsøgte de at undgå de mange kameraer, der pludselig var at finde overalt i det område, hvor fotoudstyr og telefoner ellers er bandlyst.

De lignede de pushere, der normalt befinder sig på Christiania, og imens de stod og kiggede på boderne, der bræt for bræt blev revet ned, tilbød de TV 2s reportere at købe hash.

- Kom nu, hiv nu klumpen frem og giv dem lidt, lød det fra en fyr til en anden.

Ingen havde lyst til at stille op til interview, men uden at oplyse hvem de var, sagde de alligevel lidt:

- Det her er dumt. Hashsalget starter alligevel igen om fem minutter. Bare vent, det begynder lige om lidt, lød det fra en karseklippet mand i 30’erne.

Andre stod i en mindre gruppe og snakkede om, at det her ville skabe konflikt.

- Banderne udefra er allerede begyndt at sælge ude ved porten, sagde en anden med henvisning til indgangen til Christiania på Prinsessegade. 

Trods rydningen gik der mange joints rundt blandt fristadens gæster, og hashhandlen fortsatte i krogene.

Se helikopter billederne af christianitterne, der rydder Pusher Street. Video: Mads Buur Simonsen

Hvis nogen fra hashpushermiljøet vil tage et afgørende opgør, så begynder det først at rumle. Så vil det ende i en afgrundsdyb konflikt. Os mod dem.

Bjarne Maagensen, christianit og kunstner

Christianitter: Det her er en gamechanger

På trods af de skulende typer, der insisterer på at sælge hash på Christiania, var Bjarne Maagensen fortrøstningsfuld, da TV 2 talte med ham om, hvordan pusherne vil reagere, og om de laver et setback, som han kalder det - om de vil kræve Pusherstreet tilbage.

- Det er vi selvfølgelig nervøse for. Men vi er fortrøstningsfulde i og med, at vi er så mange om det, og vi ved, at vi har en meget god opbakning i Christianias bagland. Så på den måde er der en vis fortrøstning for, at det nok skal holde. Men selvfølgelig er vi bange for det, det er klart, siger han.

Hvis de udefrakommende pushere skulle begynde at bygge deres boder op igen, står christianitter klar til endnu en rydning, understreger Bjarne Maagensen.

- Så står vi sammen og stopper det. Men det kan jeg ikke forestille mig, at de vil. Alt er jo væk. Hvis nogen fra hashpushermiljøet vil tage et afgørende opgør, så begynder det først at rumle. Så vil det ende i en afgrundsdyb konflikt. Os mod dem.

En gaffeltruck kører ned ad Pusher Street med dele af en hashbod.

Allerede i 2004 ryddede christianitterne Pusher Street for hashboder første gang, men dengang gik der ikke lang tid, før handlen igen skete i det åbenlyse.

Denne gang virker det dog som om, at der ligger en anden energi bag rydningen. I hvert fald mener Bjarne Maagensen, at fredagens begivenheder er skelsættende.

- Det vil være en gamechanger på samme måde, som da Twin Towers blev ramt i USA. Ligesom der var et USA før Twin Towers og et USA efter, så vil der være et Christiania før hashmarkedet blev ryddet, og et hashmarked efter hashmarkedet blev ryddet, siger han.

I aften holder Christianitterne møde om, hvordan fremtiden ser ud for Pusherstreet, og om hvordan de skal gribe det an, hvis pusherne skulle finde på at vende tilbage.

Den 2. september 2016 tog christianitterne sagen i egen hånd og ryddede Pusher Street. Video: Mads Buur Simonsen