Professor: Vi snyder og bedrager og rager til os

16x9
Jørn Henrik Petersen, Professor, SDU Foto: TV 2

Sådan lyder kritikken fra en professor ovenpå TV 2's historier om sociale bedragere. 

Professor Jørn Henrik Petersen har brugt et helt liv på at forske i velfærdsstaten. Men nu frygter han for dens eksistens. I takt med at velfærdsstaten har vokset sig større og større, glemmer vi, i følge ham, helt fundamentale principper som mådeholdenhed, generøsitet og arbejdsiver. 

Jørn Henrik Petersen, Professor, SDU
Jørn Henrik Petersen, Professor, SDU Foto: TV 2

Ifølge professoren er mange mere optaget af, hvor mange penge man kan hive ud af kommunekassen, i stedet for at bidrage til den. For når naboen kan, så kan jeg også.

- Vi er alle tilbøjelige til at rage til os, fordi vi ikke vil have den skjorte, hvor der står, "her går den sidste glade idiot", siger Jørn Henrik Petersen.

Socialt bedrageri koster staten milliarder

TV 2 har sat fokus på dem, der snyder det offentlige for penge, de ikke har krav på. I går fortalte vi blandt andet om en lokal venstreformand, som er dømt for socialt bedrageri.

Jørn Henrik Petersen rejser ofte rundt i landet og holder foredrag. Her fortæller han om en velfærdsstat, der kræver mådeholdenhed, generøsitet og arbejdsiver. Mange glemmer nemlig, ifølge professoren, det ansvar der følger med, at være borger i en velfærdsstat.

- Vi er på et galt spor og så bliver den kloge foredragsholder spurgt, hvad skal vi så gøre ved det? Det ved jeg da ikke! Som jeg plejer at sige til dem, hvis jeg vidste det, havde jeg sgu ikke stået herude i Smørumovre. Så havde jeg stået inde på rådhuspladsen og blæst i trompeten og sagt profeten er landet, siger Jørn Henrik Petersen.

Professoren vil alligevel gerne give sit bud på en løsning.

- Vi skal begynde at snakke med hinanden om det. Finde ud af, hvad er gået galt? Og det er, dybest set, vores individuelle adfærd, som nydere og som ydere.

Skriv til TV 2 med tip om snyd og bedrag

TV 2 Nyhederne vil henover efteråret undersøge hvorfor helt almindelige danskere snyder det offentlige for milliarder af kroner hvert år - penge som kunne have været gået til skattelettelser, velfærd eller for eksempel bedre sygehuse.

Hvad tænker fx børnefamilier, når de lader sig proforma-skille for at få 100.000 ekstra i tilskud fra kommunen om året? Det kunne også være bilejeren, der med en proforma-adresse i Sverige, kører rundt i en stor Audi til en brøkdel af prisen.

Vi har derfor brug for jeres hjælp. Kender du nogen der får for meget i tilskud eller ikke betaler det de skal, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til os på snyd@tv2.dk eller ring til redaktionen på 30 100 293.

Læs mere på: snyd.tv2.dk