Nyt ur som skolebørn kan forstå: "Rødt betyder: Pak sammen"

I Slagelse kommune afprøver man et nyt skoleur, som giver små børn en klar ide om, hvor langt skoletimen er nået. Det skaber ro, siger de voksne.

En række skoler i Slagelse kommune har fået et nyt ur i klasseværelserne.

Et ur, der vel at mærke er så grafisk simpelt at forstå, at selv helt små børn forstår, hvor langt man er nået i timen og om timen snart er slut.

Så længe urskiven er gul, er der undervisningstid tilbage. Men efterhånden bliver skiven mere og mere rød, og det betyder, at man snart skal forberede sig på noget nyt.

Det enkle greb har allerede skabt mere ro i klassen.

- Når det er gult, det er hvor lang tid vi har. Men når det er meget rødt, så skal vi pakke sammen, forklarer børnehaveklasseelev Jacob Moustgaard Rosenkrands fra Eggeslevmagle Skole.

- Der er meget mere ro herinde, for børnene sidder ikke på nåle og tænker: ”Hvornår er vi færdige?” Det frigiver noget tid hos mig, fordi der ikke hele tiden er børn, der skal have fat i mig og spørge: ”Hvad skal vi nu?” eller ”Hvornår er vi færdige?”, siger børnehaveklasselederen, Helle Thue Hôhndorf.

Behov for struktur

Også på en af kommunens specialskoler, Storebæltskolen i Korsør, har man fået det nye ur op. Det skaber ro hos børn, der eksempelvis lider af ADHD.

- De har behov for at lave strategier for, hvordan de får struktur ind i hverdagen. Og der er det jo genialt, siger børnehaveklasseleder Pia Jensen fra Storebæltskolen.

Faktisk er det en lokal iværksætter med en søn, der lider af ADHD, der har kreeret det nye ur. Det blev skabt for at hjælpe sønnen, der var frustreret over, at han ikke kunne holde styr på tiden.

- Derfor fandt vi på, at vi ville prøve at illustrere det. Så når vi sagde, at der er 20 minutter tilbage, så havde han det grafiske billede af, hvordan 20 minutter så ud. Og når vi sagde: ”Nu er der kun fem minutter tilbage”, så havde han den grafiske forståelse for, at ”Nu er der gået meget tid”. Så havde det flyttet sig så meget, fortæller iværksætteren Lars Schandorph.

Det grafiske ur er lige nu ude i ti skoleklasser i Slagelse kommune som et forsøg. Når året er gået, beslutter man om uret skal ud i flere klasser.