Samfund

Historiens mest eftersøgte dansker ville lige vente med at sige noget - nu er der gået 10 år uden et ord

Efter sin frifindelse ved byretten for præcis 10 år siden ville Mogens Amdi Petersen lige vente med at fejre det. Siden har ingen hørt fra ham.

- Dommeren afsagde jo sin kendelse, og nu må vi se, hvad der sker i de næste 14 dage, hvor der er mulighed for at anke. Og så er det min principielle opfattelse, at det er bedst ikke at udtale sig, før de 14 dage er gået, så man kan se, hvad der er kommet ud af det.

Det var nok de færreste, der havde troet, at det ville blive de sidste ord, Mogens Amdi Petersen skulle sige til den danske presse.

Den afmålte udtalelse fra den dengang 67-årige Amdi faldt foran byretten i Ringkøbing 31. august 2006, hvor han netop var blevet frifundet for anklager om underslæb og skatteunddragelse for over 50 millioner kroner.

Kort tid efter, formentlig få dage, stak han af fra Danmark, og i de 10 år siden da har myndighederne ikke været i stand til at få kontakt til ham.

Populær figur inden Tvind

Flugt var ikke noget nyt for Amdi Petersen. Faktisk havde han 23 års erfaring i at holde sig fra Danmark efter at have været på flugt fra 1979 til februar 2002, hvor det lykkedes for politiet i Los Angeles at arrestere ham og udlevere ham til byretssagen i Danmark.

Mogens Amdi Petersen var ellers i mange år en meget populær mand. I slutningen af 1950'erne blev han nægtet ansættelse som lærer på Kroggårsskolen ved Odense, fordi han havde langt hår og skæg og gik med islandsk sweater. Det gjorde ham til et tidligt symbol på det, der senere skulle udvikle sig til hippie-bevægelsen.

I 1966 var han manden bag Danmarks første kollektiv, og i 1969 kom han i fængsel i Tyskland for at kaste sten mod en nynazistisk demonstration. Alt sammen ting, der bidrog til hans popularitet i befolkningen.

Derfor blev der da også taget rigtig godt imod 'Den Rejsende Højskole', der blev oprettet i 1970, og 'Det Nødvendige Seminarium' fra 1971 - de to første spadestik til Tvind-bevægelsen.

Mogens Amdi Petersen på højden af sin popularitet i 1977. Her står han med en model af 'Tvindmøllen', der var et stort prestigeprojekt for Tvind og Amdi.

Alle vendte sig mod Tvind

Tvind og Mogens Amdi Petersen kom for alvor fra land i 1972, da bevægelsen købte en ejendom ved Ulfborg, hvor man hurtigt gik i gang med at oprette et decideret skolesamfund.

I hippietidens 70'ere blev der taget rigtig godt imod tankerne om at hjælpe de fattigste i verden og omfordeling af goderne, som var grundtankerne i Tvind.

Det var først mod slutningen af årtiet, at omtalen af Tvind for alvor begyndte at vende. Tidligere medlemmer af bevægelsen stod flere gange frem og fortalte om rigtig dårlige forhold, og mistanker om svindel med midler begyndte at dukke op. Det fik Mogens Amdi Petersen til at fratræde stillingen som forstander for Det Nødvendige Seminarium i 1979, hvor han menes at være flygtet ud af landet.

Siden steg mistanken og beviserne mod Tvind ubønhørligt, og Folketinget lavede en særlig lov i 1996 for at tage statstilskuddet fra Tvind-skolerne.

Tvind-elever protesterer i 1996 mod fjernelsen af statsstøtte til Tvind - en lov, Højesteret i 1999 fandt grundlovsstridig.

Anklaget for omfattende svindel med ulandsmidler

Nogle af de mere omtalte anklager mod Tvind fra tidligere undervisere drejer sig om underlige forhold, hvor ansatte og elever behandles dårligt, hvor alle skal dele det samme tøj og hvor der hersker kultlignende forhold.

De konkrete anklager mod Mogens Amdi Petersen og hans inderkreds er imidlertid ganske ligetil - det drejer sig kort sagt om, at de har brugt penge på sig selv og på kommercielle projekter, som skulle være gået til ulande.

Det er sket på flere forskellige måder, lyder anklagerne. En af dem er, at Tvind indsamler tøj, efter sigende for at donere det i fattige lande. Men i stedet sælger Tvind tøjet, og ledende skikkelser høster profitterne.

En anden anklage går på, at de ansatte i Tvind opfordres til at donere en procentdel af deres løn for at få skattefrihed. Pengene er så opgjort til at blive brugt på velgørende formål og er derfor skattefri. Men i stedet skulle pengene have været omdirigeret til blandt andre Mogens Amdi selv og til at bygge eller købe luksuriøse boliger til bevægelsens hovedskikkelser.

Mogens Amdi Petersens skjulesteder

 1. Fisher Island

  Fisher Island er et paradis for berømtheder.

  Mogens Amdi Petersen menes at have opholdt sig på den eksklusive Fisher Island ud for Florida fra minimum 1991 til 2002.

  På øen, hvor mange berømtheder har boliger, ejede Amdi sammen med kæresten Kirsten Larsen to lejligheder til en samlet værdi af 60 millioner kroner - den største af dem udgjorde i sig selv 800 kvadratmeter.

 2. Miami

  Her i swimmingpoolen kunne man ofte se Amdi Petersen.

  Tvind-fonden opkøbte i 2001 otte lejligheder i det meget luksuriøse kompleks La Gorce Palace i Miami i Florida. Her skulle Amdi have været særligt glad for at benytte swimmingpoolen i 3. sals højde.

  Ifølge BT skulle Tvind også have opkøbt et andet kompleks i Miami ved navn Sterling.

 3. Zimbabwe

  Zimbabwes præsident Mugabe og Mogens Amdi Petersen har længe haft et varmt venskab.

  I 1998 oprettede Tvind et hovedkvarter for fonden Humana i Zimbabwe - en ejendom, Mogens Amdi Petersen flere gange har kaldt for 'Min afrikanske farm'.

  Han menes at have opholdt sig der i perioder over en årrække, sideløbende med luksuslejligheden på Fisher Island.

  Valget faldt i sin tid på Zimbabwe, fordi Mogens Amdi Petersen har et varmt forhold til landets skandaliserede præsident, Robert Mugabe. De to holder sammen til den dag i dag, selvom den ene er beskyldt for at være en morderisk diktator og den anden er internationalt eftersøgt.

 4. Mexico

  Amdi Petersen lever under luksuriøse forhold i Mexico.

  Det havde længe været mistænkt, at Mogens Amdi Petersen opholdt sig på Tvinds luksuriøse og futuristiske anlæg på den mexicanske stillehavskyst.

  De rygter har verseret siden frifindelsen i 2006, og for nylig lykkedes det for DR at optage billeder, der nærmest definitivt beviser, at Amdi er der. Samtidig har han også søgt om humanitær opholdstilladelse i Mexico.

  Ifølge Ekstra Bladet er Tvinds anlæg 28.000 kvadratmeter under tag, hvor der blandt andet er koncertsal, fitnesscenter, swimmingpool, squashbaner, biograf, bibliotek, møderum, konferencelokaler, kontorer, fem restauranter, haver, otte store lejligheder og 144 soveværelser.

Fik fat i ham efter 23 år

Det er i disse luksusboliger, Mogens Amdi Petersen menes at have opholdt sig i sine 23 år under jorden. Blandt andet har Tvind-fonden ejet flere luksuslejligheder i Miami, på øen Fisher Island og i Zimbabwe, hvor Amdi i mange år har haft et meget varmt forhold til præsident Robert Mugabe.

Men under en rejse fra netop Zimbabwe til Mexico, hvor Tvind var ved at bygge et nyt hovedkvarter, gik det galt. Den nu 63-årige Amdi var eftersøgt internationalt, og politiet i Los Angeles kunne arrestere ham.

Efter godt et halvt års juridisk tovtrækkeri kunne han udleveres til Danmark i september 2002. Sagen mod Tvind og Mogens Amdi Petersen kunne begynde.

Løjtnant tog kuglen for Amdi

Med sig på anklagebænken havde Mogens Amdi Petersen syv af sine mest betroede folk fra Tvinds helt tidlige dage. Blandt dem talsmanden Poul Jørgensen, kæresten Kirsten Larsen og den berygtede juridiske bulldog Kirsten Fuglsbjerg, der nu kaldte sig Christie Pipps.

Det blev dog et relativt upåagtet medlem af Tvinds inderkreds, der løb med overskrifterne. Sten Byrner, der ikke havde været medlem af Tvind siden 1993, tog skraldet for blandt andet Amdi. Han indrømmede dele af anklagerne i det, der af mange blev set som en frivillig ofring.

Sten Byrner slap med et års betinget fængsel, mens Amdi og de øvrige tiltalte kunne gå fra retten som frie mænd og kvinder.

Mogens Amdi Petersens trofaste allierede

Steen Byrner

-

Steen Byrner

Tidligt med i Tvinds økonomiske ledelse lige under Mogens Amdi Petersen og tidligere sekretær i Tvinds humanitære fond. Forlod angiveligt Tvind i 1993.

Steen Byrner påtog sig en stor del af skylden for det underslæb, de otte personer var sigtet for i byretssagen i 2003. Det blev han idømt et års betinget fængsel for.

Mange mistænkte Byrner for at 'tage skraldet' for de andre sigtede - særligt Mogens Amdi Petersen.

Foto: PALLE HEDEMANN / SCANPIX NORDFOTO

Poul Jørgensen

-

Poul Jørgensen

Talsmand og Tvinds ansigt udadtil gennem mange år. Han var formand for Tvinds humanitære fond, der har udløst politiets efterforskning og sigtelser.

Poul Jørgensen har stået ved Mogens Amdis Petersen side siden Tvinds grundlæggelse.

Poul Jørgensen blev som den eneste af de sigtede i Danmark efter frifindelsen i byretten i 2006. Derfor sad han alene på anklagebænken i landsretssagen, hvor han blev idømt to et halvt års ubetinget fængsel.

Foto: PALLE HEDEMANN / Scanpix Nordfoto

Kirsten Larsen

-

Kirsten Larsen

Kirsten Larsen var chauffør, kæreste og livsledsager for Mogens Amdi Petersen. Hun var topleder for Tvind sammen med Amdi, og de to underskrev sig med fælles initialer, KLAP, i henvendelser til Lærergruppen.

Foto: Claus Bjørn Larsen / Scanpix Danmark

Bodil Ross Sørensen

.

Bodil Ross Sørensen

Med i Tvind siden de tidlige dage i 1970'erne.

Har tidligere været formand og medlem af bestyrelsen for den humanitære fond.

Bodil Ross Sørensen er blevet karateriseret som gruppens tænker. Et tidligere medlem af Lærergruppen fortæller, at hun var Amdis nyopfundne stjerne i starten af 1970'erne.

Et andet medlem beskriver den generte præstedatter som et lynende intelligent menneske, der er klar til at skifte mening, hvis argumentationen er god nok.

Hun var kun sigtet i byretssagen og er altså ikke længere eftersøgt.

Foto: Claus Fisker / Scanpix Danmark

Ruth Sejerøe Olsen

-

Ruth Sejerøe Olsen

Med i Tvind siden begyndelsen og mangeårigt medlem af ledelsesgruppen, der styrede den overordnede drift af Tvind-imperiet.

Senere har hun sammen med Marlene Gunst været én af de to økonomiansvarlige, som ifølge iagttagere udgør niveauet lige under Mogens Amdi Petersen og Kirsten Larsen.

Hun var kun sigtet i byretssagen og er altså ikke længere eftersøgt.

Foto: PALLE HEDEMANN / Scanpix Nordfoto

Marlene Gunst

-

Marlene Gunst

Den anden af Tvind-imperiets to økonomiansvarlige sammen med Ruth Sejerøe Olsen.

Hun flyttede hun adresse til Storbritannien umiddelbart efter Mogens Amdi Petersen. Det skete kort tid efter politiets ransagninger af otte danske Tvind-adresser i april 2001.

Marlene Gunst er som den eneste af de seks sigtede i landsretssagen blevet fundet af danske myndigheder. Det skete i en lufthavn i London i december 2009. Her kunne man bekendtgøre over for hende, at sagen var anket, og at hun havde pligt til at møde op. Herefter måtte man dog lade hende rejse videre, og siden er hun igen gået under jorden.

Foto: BRIAN RASMUSSEN / Scanpix Danmark

Kirsten Fuglsbjerg/Christie Pipps

-

Kirsten Fuglsbjerg/Christie Pipps

I Tvind-kredse kaldes hun for 'problemknuseren'.  Hun hører til Tvinds juragruppe, der tager sig af alle juridiske spørgsmål.

Hun betegnes af et tidligere medlem af Lærergruppen som enøjet, hensynsløs og ligeglad med konsekvenser for andre mennesker - målet helliger midlet. Hun vil beskytte Lærergruppen, og det retfærdiggør alt.

I begyndelsen af 1990'erne skiftede hun navn fra Kirsten Fuglsbjerg til Christie Pipps.

Foto: ERNST VAN NORDE / Scanpix Nordfoto

Talsmand fik lang fængselsdom

Efter 12 dages betænktningstid valgte anklagemyndigheden at anke dommen til landsretten. Men det var for sent - Amdi og Larsen var over alle bjerge og er ikke blevet set siden.

Sigtelserne mod to af de otte personer blev droppet i landsretssagen, mens kun én af de resterende seks blev i Danmark. Det var Poul Jørgensen, der i mange år havde været Tvinds ansigt udadtil.

20. januar 2009 efter i alt syv års juridiske kampe blev han idømt to et halvt års fængsel for underslæb og skatteunddragelse. Men fordi myndighederne end ikke har været i stand til at oplyse Mogens Amdi og de øvrige fire, kan de ikke dømmes in absentia.

Gennembrud i sagen

Siden den skæbnesvangre dag for 10 år siden er der ikke sket meget i sagen mod manden, de kalder Amdi. Siden han blev eftersøgt internationalt i oktober 2006, har der været rygter om, at han er set i både Singapore, Venezuela, Malawi og på Malta.

Men i løbet af de seneste uger er der langt om længe sket noget. DR fandt tilsyneladende Mogens Amdi Petersen på Tvinds mexicanske hovedkvarter på Stillehavskysten, hvor han så ud til at nyde livet på det særdeles luksuriøse anlæg.

Men det er ikke sikkert, at den opdagelse bringer den danske stat tættere på en sag mod Amdi. Mexico nægter nemlig at udlvevere ham, og den nu 77-årige Amdi har søgt om humanitær opholdstilladelse i Mexico.

Et TV-hold har sporet Tvind-stifter Mogens Amdi Petersen til den mexicanske halvø Baja California.

Bliver også efterforsket i USA

Men måske vil Danmark inden længe ikke være alene om at ville have fingrene i Amdi. Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har nemlig hældt omkring 750 millioner kroner i Tvind-selskabet PlanetAid, der angiveligt er en af de 'velgørenhedsorganisationer', der svindler med midlerne.

Formålet med PlanetAid er at fremme skoler, landbrug og lægehjælp i Malawi og Mozambique, men ifølge amerikanske undersøgende journalister forsvinder en stor del af pengene. Derfor er PlanetAid kommet på en overvågningsliste.

Hvis USA vælger at udsende en efterlysning efter Mogens Amdi Petersen kan det potentielt blive særdeles problematisk for ham. I modsætning til Danmark har USA nemlig en udvekslingsaftale på plads med Mexico.