Samfund

Husker du den søde pige, der legede med betjent på motorvej: Her er hun i dag

Pigen og hendes familie befinder sig i Sverige, men fortæller, at deres fremtid er usikker.

Et af de billeder, vi måske husker bedst fra sidste år, er billedet af den danske betjent Lars Møller og den seksårige irakiske pige Noor Al-Saedi, som sad og legede sammen på den sønderjyske motorvej. Billedet gik hurtigt viralt og blev et symbol på medmenneskelighed.

Nu - et år senere - har Ekstra Bladet fundet pigen og hendes forældre, Araf og Shaima Al-Saedi, der nu opholder sig i Sverige.

Familien fortæller til Ekstra Bladet, at deres situation er usikker. Under flugten mod Nordeuropa blev familien standset af politiet i Ungarn, hvor de blev tvunget til at afgive deres fingeraftryk. Og Dublin-forordningen, som går ud på, at flygtninge skal søge asyl i det land, de registreres i først, giver den svenske udlændingestyrelse mulighed for at sende dem tilbage. Ifølge Noors far, Araf Al-Saedi, risikerer familien at blive sendt tilbage til Ungarn eller hjem til Irak.

Husker dansk betjent med glæde

Ifølge familien får de ikke samme ydelser som andre flygtninge i Sverige, fordi deres sag er usikker, og der er heller ikke noget arbejde til dem. Noor går dog i skole. Hun er startet i 1. klasse og er begyndt at lære svensk og har fået flere venner.

- Jeg er glad for skolen, og for at vi har et sted at bo. Her er fredeligt og ingen ballade, siger pigen til Ekstra Bladet.

Når Noor tænker tilbage på rejsen fra Irak mod Nordeuropa, husker hun turen over havet i en lille gummibåd, som det værste. Det bedste var den danske betjent på den sønderjyske motorvej.

- Ham kunne jeg godt lide. Jeg ville ønske, at jeg kunne se ham igen, siger hun og tilføjer, at hun gerne vil have ham til at hjælpe med at få en opholdstilladelse.

- Det er mit højeste ønske. At vi kan få lov til at blive i Sverige.