Samfund

C-vitamin kan medvirke til at dræbe kræftceller

C-vitamin forbedrer muligvis behandlingen af patienter med leukæmi, når de i forvejen mangler C-vitamin - og det gør flertallet, viser ny forskning.

C-vitamin styrker vores immunforsvar, skelet og muskler. Men C-vitamin har også potentialet til mere end det. Hvis man giver C-vitamin samtidig med den traditionelle behandling af akut leukæmi, også kaldet blodkræft, slår det i højere grad kræftcellerne ihjel, viser forsøg på kræftceller i petriskåle. Det skriver Videnskab.dk. 

- En mindre dosis C-vitamin hjælper med at aktivere en indbygget selvmordsmekanisme i kræftcellerne, så cellerne dør i højere grad. Det giver håb om en nem og bedre behandling af den ellers dødelige leukæmi, siger Kirsten Grønbæk, klinisk professor på Rigshospitalet, til Videnskab.dk. 

Testede c-vitamin i petriskåle

Hun er en af forskerne bag den nye forskningsartikel, der lige er udkommet i Proceedings of the National Academy of Sciences. I undersøgelsen testede forskerholdet fra Rigshospitalet i samarbejde med amerikanske forskere, hvordan kræftceller i petriskåle, taget fra leukæmipatienter, reagerede på stoffet azacytidin, der normalt bruges til at behandle leukæmi. 

Forskerholdet prøvede så at bruge C-vitamin i kombination med Azacytidin og fandt ifølge Videnskab.dk, at hvis azacytidin og C-vitamin gives sammen, bliver den selvødelæggende effekt på kræften forstærket to til tre gange i forhold til, hvis azacytidin bliver givet alene. Men når C-vitamin gives alene, har det ingen effekt på kræften.

I undersøgelsen har forskerholdet opdaget, at de fleste leukæmipatienter mangler C-vitamin, og det kan være en del af forklaringen på resultatet, foreslår forskerne, som ikke ved, hvorfor leukæmipatienter er i underskud af C-vitamin, men det kan formentlig både skyldes dårlig appetit og en større omsætning af stoffet ved kræftsygdomme. 

Lad være med at øge dosen af c-vitamin

Man skal dog besinde sig med optimismen, da det kun er cellekulturer, man har afprøvet kombinationen på og ikke levende patienter, mener professor Lars Ove Dragsted fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Alligevel håber forskerne bag det nye studie, at metoden også vil have effekt på mennesker. Forskerholdet er i øjeblikket i gang med et pilotforsøg, hvor de tilsætter C-vitamin til behandlingen af leukæmi på en mindre gruppe patienter på Rigshospitalet.

- Vi skal sikre os, at virkningen også er der hos levende patienter, og så skal vi sikre os, at kombinationen ikke har en skadelig effekt på andet end kræftcellerne. Vi anbefaler derfor på det kraftigste, at patienter ikke går ud og tager ekstra C-vitamin, før forskningen er afklaret, siger Kirsten Grønbæk til Videnskab.dk.