Samfund

Ny forskning: Sådan fungerer vores tarm

Ny dansk forskning kan afhjælpe lidelsen irriteret tyktarm.

Stort dansk studie afslører, hvordan tarmbakterier opfører sig, når de interagerer med hinanden. Samspillet kan sammenlignes med et fodboldhold, hvor nogle bakterier er Ronaldo, mens andre er på bænken. Den nye viden kan måske afhjælpe lidelsen irriteret tyktarm.

Tarmens befolkning af bakterier kan være forskellig fra person til person. Alle har dem. Det afgørende er, hvilke typer du har, og hvordan de arbejder sammen dernede i det kringlede indvortes.

Det afslører et stort, dansk studie nu, skriver Videnskab.dk.

- Vi har vist, at bakterierne ikke kan forstås uden deres kontekst, fordi de påvirker hinanden indbyrdes, siger Henrik Bjørn Nielsen, der er tidligere lektor på DTU, hvor han deltog som seniorforfatter på studiet, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Microbiology.

- At studere enkelte bakterier, som man hidtil ofte har gjort, svarer til, at man vil studere løvens naturlige adfærd, men vælger at observere løven, der ligger alene i en zoologisk have, i stedet for løven, der løber rundt på savannen og interagerer med gnuer og zebraer. Tarmbakterierne er aldrig alene, forklarer han til Videnskab.dk.

- Et pragteksemplar af et studie

Begejstringen over studiet er heller ikke svær at spore hos sundhedsdekan Allan Flyvbjerg fra Aarhus Universitet, efter han har læst forskernes artikel.

- Det er et pragteksemplar af et studie. Perfekt udført og med spændende og vigtige resultater, siger han til Videnskab.dk.

Med det nye studie kan forskerne se, hvordan bakterierne ændrer adfærd afhængigt af, hvilke andre bakterier der er til stede, forklarer Henrik Bjørn Nielsen og kommer med et eksempel:

- Det er lidt ligesom, hvis Ronaldo kom til en klub i 3. division. Så ville deres stjerneangriber enten ryge på bænken eller skulle finde sig en anden position at spille på. Det er cirka det samme hos tarmbakterierne, forklarer han.

- Der er måske to arter, som begge to gerne vil bruge en bestemt slags næringsstof, der findes i tarmen. Hvis den ene bakterie er meget bedre og hurtigere til at optage næringsstoffet end den anden, så har vi en Ronaldo-situation, hvor den langsomme bakterie i stedet for at konkurrere lukker aktiviteten ned og måske prøver noget andet, forklarer Henrik Bjørn Nielsen til Videnskab.dk.

Kan kaste lys over årsagen til lidelser

Den nye viden kan muligvis kaste lys over årsagen til lidelser som for eksempel irriteret tyktarm, som op mod 15 procent af befolkningen i den vestlige verden lider af, fortæller Henrik Bjørn Nielsen.

Han fortæller dog, at der er et stykke vej endnu, før man kan bruge forskningen ude på hospitalerne. Men forskning i tarmbakteriernes sammensætning og samspil er generelt et vigtigt område i videnskaben lige nu, mener Henrik Bjørn Nielsen.

- Nu, hvor vi ved, hvordan bakterierne interagerer, kan vi formentlig bruge den viden til at lave mere præcise forudsigelser af deres aktiviteter i kroppen på et overordnet plan, siger Henrik Bjørn Nielsen til Videnskab.dk.