Samfund

Husker du "Sigøjnerbossen"? Her er han i dag

Det vakte furore, da Gimi Levakovic i foråret 2016 undgik at blive udvist af Danmark. En dom, som ifølge hans forsvarsadvokat var juridisk korrekt.

Kroatiskfødte Gimi Levakovic blev landskendt, da han i januar 2015 medvirkede i dokumentarprogrammet ”Sigøjnerbossen – og hans berygtede familie” på TV 2.

Her blev hele historien om den kriminelle familie, der supplerede en række overførselsindkomster med forskellige former for berigelsesforbrydelser, oprullet, mens patriarken Gimi Levakovic pralede med, at han ikke havde udført én dags ærligt arbejde, siden han som treårig ankom til Danmark.

Programmet vakte stor forargelse og heftig debat i en grad, så der fra politisk side blev rejst krav om, at "Sigøjnerbossen" skulle udvises af Danmark med indrejseforbud i 12 år.

Klarede frisag på grund af mindreårige børn

Som det fremgik af mandagens afsnit af ’Holder lov og orden’, endte udvisningssagen den 12. maj 2016 med en højesteretsdom, der afgjorde, at Gimi Levakovic har krav på at blive boende i Danmark.

- Det er betryggende, at det er juraen og ikke folkestemningen, der har talt, konstaterede Gimi Levakovic’ forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen umiddelbart efter dommen.

Holder lov og orden

12. maj 2016 fulgte TV 2 med hundrede kameraer livet i det danske retsvæsen - både blandt advokater, kriminelle, domstole, justitsministeren og politiet.

I stil med reportageserien 'Holder Danmark i live', som omhandler det danske sundhedsvæsen, viser også 'Holder lov og orden' et øjebliksbillede af justitsvæsenet, som hvert år koster samfundet 17 milliarder.

Gennem ti programmer følger seerne blandt andet dommen i "Sigøjner-bossen" Gimi Levakovic's udvisningssag, politiets indsatsledere på arbejde ved alvorlige trafikuheld og dommerdilemmaer i diverse retssager.

Vises mandag kl. 20.50 på TV 2.

En af hovedårsagerne til, at den 46-årige sigøjnerboss klarede frisag, var hans store tilknytning til Danmark, herunder hensynet til hans to mindreårige børn, som ganske vist er anbragt på et opholdshjem, men som han har forældreretten over og ser mindst én gang om ugen.

På fri fod før jul

Men selv om Gimi Levakovic blev frikendt for udvisning, slap han ikke for sin seneste fængselsdom på 18 måneder, hvoraf han manglede at afsone et år.

Netop nu befinder han sig i Statsfængslet Søbysøgård på Fyn, og om mindre end fire måneder er han en fri mand.

- Jeg vil tro, at han er ude kort før jul, og så skylder han ikke længere noget til den danske stat, siger advokat Michael Juul Eriksen.

Forsvarsadvokaten er jævnligt i kontakt med Gimi Levakovic, der ikke ønsker nogen form for kontakt med pressen og dermed heller ikke TV 2.

- Gimi holder fast i sin strategi om, at han ikke vil tale med pressen, hvilket jeg har fuld forståelse for. Han mener, han er blevet udstillet på en karikeret måde i dokumentaren, og at alt for meget er blevet klippet ud af programmet, forklarer forsvarsadvokaten.

Levakovic har, siden han fyldte 18 år, fået 24 fængselsdomme for kriminalitet begået i Danmark, herunder grov vold, vidnetrusler, tvang, våbenbesiddelse og tricktyverier i stribevis. Det er blevet til ialt 11 og et halvt års fængsel.

"Selvfølgelig skulle han ikke udvises"

Ifølge Michael Juul Eriksen var der slet ingen tvivl om, at Gimi Levakovic skulle frikendes i udvisningssagen.

- Selvfølgelig skulle han ikke udvises. Der er adskillige eksempler på lignende højesteretsdomme, blandt andet en sag om en tyrker, som havde langt hårdere domme bag sig end Gimi, men hvor man aldrig på noget tidspunkt har nedlagt påstand om udvisning, siger Michael Juul Eriksen og fortsætter.

- Det er tydeligvis den politiske indblanding og folkestemningen, der har skabt Levakovic-sagen, og den endelige dom viste sig jo også at være den rigtige, mener forsvarsadvokaten.

Tager gerne kontroversielle sager

Levakovic-sagen er bare én af mange kontroversielle sager, som forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen har påtaget sig.

For nylig var han forsvarer for den 31-årige, drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster, og netop nu gælder det den aktuelle terrorsag, hvor fire mænd er tiltalt for at have bistået Omar el-Hussein i drabet på synagogevagten Dan Uzan i februar i fjor.

- Jeg tager gerne kontroversielle sager, fordi de er spændende rent fagligt. I Levakovic-sagen var jeg ikke alene oppe imod rigsadvokaten, men også mod en række poltikere og den generelle folkestemning. Og så er det en særlig udfordring at få sin klient frikendt, siger Michael Juul Eriksen.

Sædelighedssager kan bringe følelserne i kog

Selv om mange af hans klienter har vakt heftig debat og været upopulære i befolkningen, har den erfarne forsvarsjurist aldrig oplevet at blive personligt forfulgt på grund af sine sager.

- De fleste forstår heldigvis, hvordan forsvaret hænger sammen. Vi har et retssystem, som skal sikre, at uskyldige ikke bliver dømt, og at alle har ret til et forsvar. Jo bedre jeg gør mit arbejde, des bedre fungerer retssystemet, konstaterer Michael Juul Eriksen.

En af forklaringerne på, at Michael Juul Eriksen ikke har mærket harme eller hævngerrighed på egen krop, kan samtidig være, at han konsekvent nægter at påtage sig én bestemt slags sager:

- Jeg vil ikke være forsvarer i sædelighedssager. Det er et fast princip. Og jeg tror mere, at det er i den slags sager, hvor der for eksempel kan være tale om overgreb mod piger og børn, at følelserne virkelig bringes i kog. Mine sager handler oftere om et bandemedlem, der skyder et andet bandemedlem, og det er knap så følsomt, siger han.

Tredje afsnit af 'Holder lov og orden' vises mandag den 5. september kl. 20.50 på TV 2 - eller se snigpremieren lige nu på TV 2 Play