Samfund

Fik beskeder fra skuffede dates, hun ikke kendte - måneder efter opdagede hun hvorfor

Caroline Schacks billeder misbruges på sociale medier. Det er ulovligt, vurderer professor i IT-ret.

23-årige Caroline Schack fra Sæby fik sig en ubehagelig overraskelse, da det gik op for hende, at en person på Facebook havde stjålet hendes personlige billeder og lagt dem ud på sin egen profil.

- Det er virkelig frustrerende at sidde og være vidne til, at en anden enten udgiver sig for at være mig, eller stjæler mine billeder og bruger dem i et andet navn. Det gør mig faktisk ked af det, fordi jeg på ingen måde er herre over, hvad personen skriver til andre eller udtrykker sig om på de sociale medier, som så efterfølgende vil blive forbundet med mit ansigt og eventuelt også mit navn, siger Caroline Schack til TV 2.

Caroline Schack egen profil på Facebook.

Først søndag gik det op for Caroline Schack, at hendes billeder bliver udnyttet, da hun blev kontaktet af en kammerat. Personen bag den falske profil har blokeret Caroline Schack, så hun kan ikke selv gå ind på profilen.

Får beskeder fra skuffede "dates"

Profilen er tilsyneladende oprettet i februar i år. Nogenlunde samme tid begyndte Caroline Schack at få beskeder på Facebook fra danske mænd, der enten havde set hende på andre sociale medier, eller ligefrem havde lavet aftaler med hende på dating-appen Tinder og var sure over at blive brændt af. Det er selvom, Caroline Schack aldrig har haft en profil på Tinder eller andre dating-sider.

Efter Caroline Schack søndag opdagede den falske Facebookprofil, begyndte det hele pludselig at give mening. Om det er den samme, der bruger hendes billeder på Facebook og andre sociale medier, ved hun ikke. Men noget tyder på, at den falske Tinder-profil bruger hendes rigtige navn, siden de mænd, der føler sig brændt af, kan finde hendes rigtige profil på Facebook.

Nu frygter hun, hvad hendes billeder ellers bliver brugt til.

- Jeg aner ikke, om mine billeder og navn bliver brugt i forbindelse med politiske holdninger, mobning, seksuelle beskeder eller andet via de sociale medier, fortæller Caroline Schack.

Rammer også familiemedlemmer

’Daria Robbinson’ – som den falske Facebookprofil kalder sig – får flere hundrede likes for billeder af Caroline Schack. Nogle af dem er billeder, hvor også Caroline Schacks venner og familie er på.

- Jeg blev især ked af de billeder med min søster og mormor. Godt nok har jeg selv valgt at være frembrusende med min blog. Og jeg ved godt, det er en af bagsiderne, men det gør det ikke mindre smertefuldt. Nu rammer det også dem, siger hun.

Daria Robbinson angiver, at hun bor i London. Alle hendes billeder er stjålet fra Caroline Schack.

Caroline Schack har en blog, hvor hun blandt andet deler fitnessbilleder af sig selv. Det samme gør hun på Facebook. Det gør hun for at inspirere og motivere andre til en sund livstil, fortæller hun.

Caroline Schack har anmeldt ’Daria Robbinson’ til Facebook og bedt sine venner om at gøre det samme. Men indtil videre har det ikke haft nogen effekt.

- Man føler sig virkelig magtesløs, specielt når det eneste man kan stille op, er at klikke på 'anmeld profil' og så bare vente. Jeg har skrevet til hende, at jeg ikke forstod, hvad hun ville opnå, og at hun burde være sig selv i stedet for at bruge tid på at være en anden, siger Caroline Schack.

Kan være ulovligt

Datatilsynet, som er den statslige myndighed, der fører tilsyn med persondataloven, vil man ikke udtale sig om den konkrete sag. Her fra lyder det:

- Hvis materialet er omfattet af persondataloven, så kræver det blandt andet, at der er et sagligt formål med behandlingen. Og hvis det er med henblik på at snyde andre eller udgive sig for at være en anden person, end den man er, så er det svært at få øje på det saglige formål, siger Helle Ginnerup-Nielsen, specialkonsulent i Datatilsynet.

Og Caroline Schacks billeder er formentlig omfattet af persondataloven. Hun har nemlig en profil, som alle kan gå ind og se. 

- Hvis det er noget, der lægges ud på det brede internet, og som kan ses af en bred kreds af mennesker, så er det omfattet af persondataloven, siger Søren Sandfeld Jakobsen, der er professor i IT-ret ved Aalborg Universitet.

Det vil sige, at med mindre personen, der har stjålet Caroline Schacks billeder, har et sagligt formål, så brydes loven.

- Man kan sige det på den måde, at hvis der ikke er en saglig begrundelse for at lægge det ud, og der ikke forelægger samtykke fra den person, som du har talt med, så vil det alt andet end lige være i strid med persondataloven, siger Søren Sandfeld Jakobsen.

Han understreger, at han ikke kender den konkrete sag, men ud fra de oplysninger TV 2 forelægger ham, tyder det ikke på, at ’Daria Robbinson’ har en saglig grund til bruge Caroline Schacks billeder.