Samfund

SSP-medarbejder: Unge deler nøgenbilleder som fodboldkort

Samlinger af ulovlige nøgenbilleder deles i 36 kommuner. Billederne bliver byttet som spillekort, lyder det.

I mindst 36 af Danmarks kommuner har der været mapper eller samlinger med ulovlige nøgenbilleder af lokale unge piger. Det fortæller SSP-medarbejdere til DR2 Dokumentar.

En af SSP-medarbejderne beretter om en kultur, hvor nøgenbilleder deles og byttes som var de fodboldkort.

Det vakte opsigt, da det sidste år kom frem, at private nøgenbilleder af lokale unge piger blev delt i den såkaldte Viborg-mappe. Ifølge DR2 Dokumentar er det ikke kun i Viborg, at den slags sker.

I 36 kommuner over hele Danmark har SSP-medarbejdere kendskab til lignende samlinger med billeder af nøgne piger, og i få tilfælde drenge, som bliver delt på nettet.

Det viser en rundspørge, som DR2-dokumentar har foretaget til SSP-medarbejdere i alle landets kommuner.

Rasmus Theil, der er SSP-konsulent i Jammerbugt Kommune, oplever, at teenagedrenge bytter nøgenbilleder af pigerne.

- Jeg ser eksempler på drenge, som har syv-otte forskellige nøgenbilleder på deres telefon og bytter dem, som man i gamle dage byttede pokémonkort eller fodboldkort, fortæller han.

14-årig pige fik delt nøgenbilleder

Han slår alarm om de store konsekvenser, det har for de unge piger, hvis nøgenbilleder bliver spredt og delt på nettet.

- Jeg har et eksempel på en pige på 14 år, som sender et nøgenbillede til sin kæreste, hvor de så senere slår op.

- Hun finder en ny kæreste, hvorefter ekskæresten bliver sur og sender nøgenbilledet af hende videre til nogle kammerater. Derfra bliver det spredt på nettet.

- Der går ikke længe, inden pigen bliver konfronteret med nøgenbilledet og spurgt, om hun ikke vil sende et nyt. Hun bliver også konfronteret med det på Facebook og spurgt, om hun vil mødes og dyrke sex, siger Rasmus Theil til DR2 Dokumentar.

Konsekvenserne for den unge pige har været store. Fra at være aktiv i foreningslivet og socialt anlagt, er hun blevet indadvendt og nervøs. Alle steder hun kommer, er hendes nøgenbillede kendt.

Rasmus Theil har arbejdet som SSP-konsulent i ti år. Han oplever, at deling af primært unge pigers nøgenbilleder nu fylder en stor del af hans arbejdsdag.

- Det er gået stærkt. Rigtig stærkt de sidste par år.