Nyt samarbejde: Parkinsonpatienter skal danse hos Tivoli

Tivoli Ballet Skole og Parkinsonforeningen har indgĂĄet et nyt samarbejde om et danseprogram mĂĄlrettet parkinsonpatienter.

Lørdag dannede Tivoli rammen om et nyt samarbejde mellem Parkinsonforeningen og Tivoli Ballet Skole.

Her skal den verdenskendte danseinstruktør David Leventhal uddanne 22 professionelle dansere i konceptet ”Dance for PD”, et danseprogram mĂĄlrettet parkinsonpatienter.

Danseprogrammet hedder "Dance for PD" og findes mere end 100 steder i 16 lande. Dansekonceptet udforsker deltagernes bevægelse og musik pĂĄ en sjov, stimulerende og kreativ mĂĄde.

Programmet er baseret på den grundlæggende præmis, at professionelle dansere er eksperter i bevægelse, og at deres viden kan være nyttig for personer med Parkinsons sygdom.

Mange af de strategier, som dansere benytter, har således stor effekt, når det handler om Parkinsons sygdom – herunder koordination, fleksibilitet, hukommelse og balance, som ellers normalt kan give udfordringer ved Parkinson.

- â€ťErfaringerne fra ”Dance for PD” viser, at dans ikke kun flytter fødderne pĂĄ dansegulvet. Dans flytter ogsĂĄ tanker og styrker bĂĄde den enkelte og familien, siger Mette Holst, direktør i Parkinsonforeningen.

Hos Tivoli Ballet Skole er man stolte over at bringe ”Dance for PD” til Danmark i samarbejde med Parkinsonforeningen. ​

- â€ťDance for PD” har opnĂĄet verdensomspændende opmærksomhed og vist, at dans kan forbedre parkinsonpatienters livskvalitet. Det er utroligt livsbekræftende at opleve mennesker genvinde kontakten med deres krop efter mange ĂĄrs sygdom, siger Peter Bo Bendixen, Balletchef i Tivoli.

Undervisningen i "Dance for PD" trækker på elementer fra blandt andet moderne dans, ballet, stepdans og folkemusik og social dans.

- Beretninger fra parkinsonpatienter, der har deltaget i regelmæssig danseundervisning, taler deres tydelige sprog. Dansen giver succesoplevelser, som styrker selvværdet og retter ryggen pĂĄ den enkelte – mentalt som fysisk, siger Mette Holst. 

Weekendens seminar følges op med faste danseklasser for parkinsonramte fra efteråret.

Ifølge Parkinsonforeningen har cirka 7300 danskere Parkinsons sygdom. Gennemsnitalderen ved diagnosestillelse er 61 ĂĄr, men sygdommen optræder dog ogsĂĄ hos yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne.

Fakta om Parkinsons sygdom

Parkinsons sygdom er en kronisk fremadskridende neurologisk sygdom, forårsaget af, at der ikke produceres dopamin nok i hjernen. Der er for lidt signalstof til at fortælle kroppen, hvordan den skal bevæge sig.

Parkinsonpatienter kan leve med alt fra rysten, langsommelighed og stivhed til søvnforstyrrelser, kognitive symptomer og depression.

Sygdommen kan på nuværende tidspunkt ikke helbredes, men ved et optimalt behandlingsforløb kan langt de fleste personer forvente en høj grad af symptomdæmpning og et livsforløb, som ikke bliver kortere på grund af sygdommen.