Samfund

Kan ikke klare at være rigtig mor: Nu er Mie mor til to dukker

På grund af psykisk sygdom følte Mie Damkjær Andersen ikke, at hun var i stand til at få børn. Men nu har hun fundet en anden måde at være mor på.

Mie Damkjær Andersen har både barnevogn, sutter og børnetøj - og så er hun mor til Molly og Elliot. 

Mie Damkjær Andersen havde glædet sig til at blive mor, siden hun var lille - men på grund af hendes autisme og andre psykiske lidelser, følte hun ikke, at hun kunne passe et barn. Derfor blev hun nødt til at finde en anden måde at blive mor på.

- Jeg skulle finde på noget, hvor jeg stadigvæk får opfyldt mit behov for at være mor, men hvor jeg ikke bringer andres liv i fare, siger hun til TV 2.

Fik alternativ kernefamilie

Løsningen blev 'reborn babyer'. De er ikke levende og de er bare dukker lavet af vinyl. Men for 27-årige Mie Damkjær Andersen er de meget mere.

- Jeg får den kernefamilie, som jeg har drømt om. Jeg har min kæreste, og jeg har mine to reborn babyer, og det er så min familie, siger Mie Damkjær Andersen og forklarer, hvorfor hun har anskaffet sig de to dukker:

- Jeg er ikke i stand til at kunne leve det der såkaldte 'normale voksenliv' - jeg vil bare rigtig gerne. Jeg vil gerne være ligesom alle andre.

Bliver ofte købt som erstatning for rigtigt barn

Mie Damkjær Andersens to reborn-babyer er kommet til verden i Helles Urgulus køkken. Her bliver reborn-babyerne samlet, håndmalet og får hår - før de bliver sendt med posten til deres nye ejer.

- Man kan ligesom fornemme, det er ligesom at have et barn i armene, siger Helle Urgulu, som udover at være dukkemager også arbejder i administrationen på Stensagerskolen i Aarhus.

Helle Urgulu oplever ofte, at hendes dukker, bliver købt som en erstatning for et rigtigt barn.

- Jeg synes, det er en god ting, at der nogen mennesker, der har fundet en måde at få afløb for deres behov for et barn på.

Vokser sig aldrig store

Men der er også ulemper ved at være reborn-mor, fortæller Mie Damkjær Andersen.

Noget af det sværeste er nok, at de ikke forandrer sig og vokser og tager deres første skridt, men det er ligesom også en del af pakken.

Men Mie Damkjær Andersen er ikke i tvivl om, at det er det rigtige valg, hun har truffet

-  Jeg tror bare, jeg ville gå igennem livet som et meget ulykkeligt menneske, hvis ikke jeg fik opfyldt de behov jeg havde for at blive mor.