I dag holder Danmarks eneste kvindemoske sin første fredagsbøn: Derfor er Khader ikke imponeret

Danmarks første kvindemoske har i dag sin første fredagsbøn. Naser Khader har svært ved at se den store forskel på den og en kvindemoske i Libanon.

Når den kvindelige imam Saliha Marie Fetteh fredag klokken 12 leder en fredagsbøn kun for kvinder i København, er det første gang i Danmark og Norden, at en kvinde leder en fredagsbøn kun for kvinder.

Det markerer samtidig en udvikling i retning af det, som imam og kvinden bag moskeen, Sherin Khankan, kalder 'islamisk feminisme'.

Men folketingsmedlem Naser Khader (K) er ikke ubetinget imponeret.

- Hvis vi tager til den arabiske verden, er der også kvindemoskeer. Der er kvindelige imamer, men det er kun for kvinder, og mænd er forment adgang. Så jeg kan ikke se den store forskel på Mariam Moskeen og en kvindemoske i Libanon for eksempel, siger han til TV 2.

Ikke godt nok

Mariam Moskeen vil være åben for alle – også mænd – men det gælder ikke under fredagsbønnen, som skal ledes af kvindelige imamer. Det bliver kun for kvinder. Og det er det, som Naser Khader kritiserer.  

- Det er fint, at vi får kvindelige imamer, men jeg synes ikke, at det er godt nok i et land som Danmark, at mændene er forment adgang til fredagsbønnen. Det er først dér, at det vil gøre en større forskel, hvis også mændene kan acceptere, at kvinderne kan virke som imamer og lede bønnen, siger han.

Beslutningen om at nægte mænd adgang til fredagsbønnen begrunder Sherin Khankan med, at kvindemoskeen vil undgå at skabe splittelse. Ifølge hende er det "meget, meget kontroversielt" at lade kvinder lede bønnen for mænd.

- Vi er nået frem til, at hvis man ønsker at skabe forandring, er det rigtig klogt, at gøre det langsomt og på en måde, hvor man ikke brænder alle broerne bag sig, siger hun til TV 2.

Vil sprede islamisk feminisme

Alligevel opfatter kvindemoskeen sig selv som et feministisk projekt.

- Islamisk feminisme er en betegnelse for, at mænd og kvinder har lige rettigheder. Og det er faktisk også et islamisk begreb, fordi der står i koranen, at mænd og kvinder er ligeværdige og ligestillede, og begge køn er forpligtet til at søge viden og formidle viden. Så formålet med Mariam Moskeen er at sprede progressive islamiske værdier, og heriblandt er islamisk feminisme. Det vil sige at fremme kvinders rettigheder, siger Shirin Khankan.

Moskeen vil blandt andet arbejde for at gøre det nemmere for kvinder at få en skilsmisse.

Når Mariam Moske holder sin første fredagsbøn vil det kun være for kvinder, som ønsker at deltage i fredagsbønnen. I oktober vil moskeen holde en officiel åbning, hvor pressen og repræsentanter fra andre trosretninger bliver inviteret, oplyser Shirin Khankan.