Samfund

80 børn og unge er på vej til at skifte køn

Fra årsskiftet har børn og unge ned til 12 år kunnet modtage behandling med medicin, der udsætter puberteten.

Omkring 80 unge er i øjeblikket tilknyttet behandlingsforløb, der i sidste ende gør det muligt for dem at skifte køn.

Det skriver Politiken.

Siden januar har børn og unge ned til 12 år haft mulighed for behandling med medicin, der udsætter puberteten. Og fra man er 16, kan man begynde på hormoner fra det køn, man identificerer sig med - såkaldte krydshormoner.

- Man har valgt at muliggøre behandling af børn og unge, fordi man har vurderet, at der er børn og unge, som er transkønnede og har behov for udredning og behandling, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Annlize Troest til Politiken.

Vil sikre ønsket er vedvarende

Behandlingen foregår på Videnscenter for det nyåbnede Transkønnede Børn og Unge. Her deltager et hold af eksperter fra Sexologisk Klinik, Rigshospitalet, Børne-Unge Psykiatrisk Klinik og Bispebjerg Hospital.

Af de 80 unge, der er tilknyttet forløbet, er foreløbig kun fem til ti i behandling med stophormoner. Ingen har endnu været tilknyttet klinikken i det år, det kræver at kunne starte i behandlingen med krydshormoner. Det oplyser overlæge på Sexologisk Klinik Annamaria Giraldi i en mail til Politiken.

Før de unge kan komme i behandling, skal de først udredes af et team bestående af psykologer, læger og psykiatere. Det skal sikre, at ønsket om at skifte køn er reelt og vedvarende, at der ikke er psykiske problemer, der spiller ind, og at både den unge og familien ved, hvad de går ind til.

Inden behandlingen med kønshormoner starter, skal de unge desuden have gået på klinikken mindst et år.

- Man har særlige krav, fordi der kun er sparsom erfaring på verdensplan med behandling af transkønnede børn og unge. Derfor følger man forløbet meget omhyggeligt og lægger utrolig meget vægt på information til og samtykke fra den unge og familien, fortæller Annlize Troest til Politiken.