Samfund

Ny kvindemoske i København afholder fredagsbøn

Moskeen Mariam i København afholder fredag deres første fredagsbøn, som anføres af en kvinde.

Fokus er på islamisk feminisme, når fredagsbønnen i Mariam Moske for første gang i skandinavisk historie bliver afholdt kun for kvinder og af en kvindelig imam.

Fokus for den særlige fredagsbøn kommer til at være kvinders rettigheder i Islam i moderne tid og den proces, moskeen har været igennem. Og så kommer den til at handle om gud. Det oplyser kvinden bag projektet, Sherin Khankan.

- Det er en historisk begivenhed, da det er første gang, at en fredagsbøn i Norden bliver anført af en kvinde, siger Sherin Khankan religionssociolog og imam i Mariam Moske. 

- Det, der adskiller os fra andre moskeer i Danmark, er vores særlige fokus på kvinders rettigheder og vores mere moderne og spirituelle tilgang til islam, siger hun. Kvinden, der skal anføre bønnen, hedder Saliha Marie Fetteh.

Bøn på dansk

Hun er tidligere lektor fra Syddansk Universitet, og selv om hun taler flydende arabisk, kommer bønnen til at foregå på dansk. 

- Det er selvfølgelig en ære at få lov til at holde den første fredagsbøn i en kvindemoské, men jeg kan efterhånden godt mærke, at alles øjne og ører er rettet mod mig, siger Saliha Fetteh til Fyns Stifttidende. Moskeen, der åbnede i marts, har tidligere afholdt forskellige ceremonier og islamisk sjælesorg hvor muslimer kan søge råd og vejledning, men det er første gang, at den nytænkende moské slår dørene op for en fredagsbøn.

 - Vi har oplevet, at kvinder længes efter et rum, som kun er for kvinder. De længes efter et rum, som de kan eje. Det giver vi dem på fredag, siger Sherin Khankan. Mariam Moske er tidligere blevet kaldt en kvindemoske, men stifteren slår fast, at det ikke udelukkende er en moské for kvinder, men en moské for alle, som ledes af kvindelige imamer. 

- Vi arbejder med islamisk feminisme i den forstand, at vi har kvindelige imamer og udfordrer patriarkalske fortolkninger af koranen. Jeg har også talt med unge mænd, som kommer til os med personlige eller religiøse spørgsmål, siger hun. Til september vil moskeen starte et nyt islamisk akademi, hvor de blandt andet vil uddanne kvindelige imamer.