Samfund

Her er udkantsbyen der kan lokke unge læger til

I Aabenraa har man fundet ud af, hvordan man får unge læger til byen.

For få år siden var sygehuset i Aabenraa et sted, som unge reservelæger valgte af tvang - nu vælger de det af lyst.

Det er sket, efter Sygehus Sønderjylland har valgt at gøre en ekstra indsats for at lokke de unge lægestuderende ud til et af de områder af landet, der længe har haft svært ved at tiltrække unge fra de store byer.

- Jeg kunne vælge mellem mange steder. Jeg kunne vælge Herning, jeg kunne vælge Nordjylland eller Holstebro. Men jeg valgte helt bevidst Aabenraa, fortæller reservelæge Anna Sofie Bech.

Boliger og børnepasning

Det er blandt andet nybyggede boliger til de unge reservelæger, der trækker dem til Aabenraa. De to- og treværelses lejligheder ligger bare 600 meter fra sygehuset.

- Det, at vi bor sammen, skaber et unikt sammenhold. Det er meget vigtigt, siger reservelæge Ida Ingeholm.

Et andet af tiltagene i Aabenraa er et godt tilbud til de af reservelægerne, der har børn: Lige ved siden af sygehuset ligger nemlig en institution, der har døgnåbent, og derfor kan hjælpe, selv om arbejdstiderne kan være skæve.

- Vi håber, de får en god oplevelse af at være på Sygehus Sønderjylland. På et senere tidspunkt, når de skal vælge et sted at tage en speciallægeuddannelse eller skal arbejde som speciallæge, kan de forhåbentlig tænke tilbage på deres tid på Sygehus Sønderjylland som et godt sted at være, siger sygehusets HR-chef Torkild Christiansen.

Og det er ikke helt ved siden af, fortæller en anden af reservelægerne, der er blevet lokket til Sønderjylland.

- Det har virket på mig. Jeg har overvejet at blive hernede, siger Jacob Hunter.

Tiltagene har været så stor en succes, at Sygehus Sønderjylland nu planlægger at bygge endnu flere boliger nær sygehuset.