Samfund

Sonja angrer narkodom: Mine børn kommer i første række nu

46-årige Sonja Isaksen afsoner en dom på to et halvt års fængsel for besiddelse af en større mængde amfetamin. Men nu vil hun vinde sine børn tilbage.

I mandagens premiereafsnit af 'Holder lov og orden' stiftede seerne bekendtskab med 46-årige Sonja Isaksen, som for anden gang sidder inde for narkobesiddelse, og som af samme grund har mistet forbindelsen til sine to sønner.

- Jeg har verdens dejligste og klogeste børn. Den ene går på Arkitekt- og Designskolen i København, og den anden går i gymnasiet. Hvordan kan jeg have så kloge børn og selv være så dum?, lød det blandt andet fra en angerfuld Sonja Isaksen.

Som det fremgik af programmet, lå det Sonja meget på sinde at få genetableret sit tidligere gode forhold til sønnerne, og hun planlagde at skrive et brev til dem.

Kunne ikke formulere sig rigtigt

Men selv om Sonja Isaksen gennem flere samtaler med behandleren Kasper har fået hjælp til at skrive sine tanker ned, er det ikke lykkedes hende at kontakte sønnerne.

Holder lov og orden2

12. maj 2016 fulgte TV 2 med hundrede kameraer livet i det danske retsvæsen - både blandt advokater, kriminelle, domstole, justitsministeren og politiet.

I stil med reportageserien 'Holder Danmark i live', som omhandler det danske sundhedsvæsen, viser også 'Holder lov og orden' et øjebliksbillede af justitsvæsenet, som hvert år koster samfundet 17 milliarder.

Gennem ti programmer følger seerne blandt andet dommen i "Sigøjner-bossen" Gimi Levakovic's udvisningssag, politiets indsatsledere på arbejde ved alvorlige trafikuheld og dommerdilemmaer i diverse retssager.

Vises mandag kl. 20.50 på TV 2.

- Jeg kunne ikke få formuleret det sådan, som jeg gerne ville. Så jeg fik aldrig skrevet et decideret brev, erkender Sonja Isaksen over for TV 2 og tilføjer, at hun ellers har taget tilløb til at kontakte dem mange gange.

- Jeg har skrevet mange sms'er, som ikke er blevet sendt, konstaterer hun fra sin celle i Møgelkær Statsfængsel, hvor hun sidder i en afdeling med fem andre indsatte. I cellen har hun adgang til en mobiltelefon, som er fastmonteret på væggen.

Ældste søn ringede

Nu, hvor der er gået over tre måneder siden, at optagelserne til 'Holder lov og orden' fandt sted d. 12. maj, er der imidlertid sket en positiv udvikling i sagen.

- Min ældste søn ringede til mig for en måneds tid siden, og nu har vi aftalt, at vi skal mødes så snart, det kan lade sig gøre, fortæller Sonja, som er meget glad og lettet over at have hørt fra sin søn.

- Jeg kunne jo ikke selv tage mig sammen, så han har vist sig at være den voksne i det her tilfælde. Heldigvis havde han brug for sin mor, ligesom jeg har brug for ham, lyder det fra den 46-årige, tidligere Hjørring-familiemor, som indtil for fire år siden levede et helt normalt liv med mand, hus og en stor vennekreds.

Håber at få orlov snart

Netop nu venter Sonja Isaksen på at få svar på, om hun må holde orlov om nogle uger, så hun kan besøge sin søn i København.

- Hver tredje uge optjener vi ret til en orlovsdag, og jeg har efterhånden sparet lidt op, så jeg kan holde fire-fem dage i træk. Men jeg skal lige have godkendt min søns adresse som min orlovsadresse, og så er det planen, at jeg skal bo hos ham i et par dage, siger Sonja Isaksen og tilføjer.

- Jeg synes, det går rigtig fint med at tale sammen, og vi glæder os begge to meget til at se hinanden. Desværre har vi ikke kunnet ses tidligere, fordi min søn har haft travlt med arbejde hele sommeren, fortæller hun.

Venter med at kontakte sin yngste søn

Hvor forholdet til Sonjas ældste søn er godt på vej til at blive genetableret, har hun stadig ikke været i dialog med sin yngste søn, som bor hos sin far.

- Jeg har ikke haft mod til at kontakte ham, og jeg tror, det er bedst at vente, til jeg er ude igen. Forhåbentlig bliver jeg prøveløsladt til maj, lyder det fra Sonja, som i det mindste nu har mulighed for at holde sig ajour med sin yngste søns ve og vel.

- Jeg får jo lidt at vide af den ældste om, hvordan det går ham, så jeg kan følge lidt med fra sidelinjen, som hun siger.

Jeg ville ønske, jeg kunne gøre de sidste tre-fire år om.

Sonja Isaksen, indsat på Møgelkær Statsfængsel

Efter sin seneste fængselsdom har Sonja Isaksen kun haft kontakt til to personer fra sin gamle tilværelse, nemlig sin bror og en god veninde. For øjeblikket er hun ved at blive skilt fra sin mand, som har fundet en anden og har afskåret al kontakt til Sonja.

Vil bare have et normalt liv

For Sonja Isaksen er det svært at acceptere, at hun har ødelagt sin ellers så gode tilværelse, fordi hun som 42-årig lod sig friste til at tjene nogle nemme penge på at sælge og opbevare amfetamin. En beslutning, der viste sig at koste dyrt.

- Jeg har mistet ALT. Det hele er væk. Jeg ville ønske, jeg kunne gøre de sidste tre-fire år om, erkender Sonja Isaksen, som nu kun har én fremtidsdrøm:

- Når jeg kommer ud, vil jeg bare have et normalt liv og koncentrere mig om mine børn. Mine børn kommer i første række nu, fastslår hun.

Sonja Isaksen er oprindeligt uddannet kok, men er førtidspensioneret på grund af  bl.a. slidgigt. Hun tager smertestillende og antidepressiv medicin.

I modsætning til sine medindsatte har hun ikke på noget tidspunkt været afhængig af amfetamin, selv om hun i en periode tog stoffet på weekendbasis. Hun har derfor ikke skullet gennemgå en afvænningsbehandling.

Gik du glip af det første afsnit af 'Holder Danmark i live: 24 timer i det danske retsvæsen', kan du se det lige nu på TV 2 Play, hvor du også finder snigpremieren på andet afsnit