Danske Steven blev angrebet på fransk motorvej: Pludselig væltede det ud med mennesker

Dansker blev angrebet i sin bil af desperate flygtninge, der er strandet i Calais på deres vej til Storbritannien.

Danske Steven R. Williams og hans to kollegaer er søndag formiddag for en uge siden kørt fra København i to lejede varebiler. Steven R. Williams kører med en kollega i den ene bil. Den sidste kollega kører alene i den anden bil. De skal med færgen fra Calais i det nordlige Frankrig til England, hvor de skal arbejde på en stor musikfestival.

Men før de kan komme med færgen, venter der de tre kollegaer en voldsom oplevelse.

Omkring klokken to natten til mandag holder de i kø på motorvejen på vej ind til Calais, hvor de skal overnatte på et hotel.

Vi sidder og snakker stille og roligt med hinanden, og pludselig vælter det bare ud med mennesker fra siden af vejen.

Steven R. Williams

 - Vi har siddet i en del køer i Tyskland og er godt trætte af at holde i kø. Men den her gang holder vi faktisk næsten forrest. Der holder kun tre lastbiler foran os. Og vi holder faktisk ved siden af den anden varebil, som vores kollega kører. Vi har walkie-talkier med, så vi kan snakke sammen. Så vi sidder og snakker stille og roligt med hinanden, og pludselig vælter det bare ud med mennesker fra siden af vejen, fortæller Steven R. Williams til TV 2.

Foran lastbilerne ligger årsagen til, at Steven R. Williams og kollegaerne nu igen holder i kø. Der er lagt træ ud på motorvejen for at blokere for trafikken. Og nu myldrer det frem med mennesker fra den nærliggende flygtningelejr. Den, der er døbt ’Junglen’.

'Verden værste flygtningelejr'

Den uroplagede og primitive lejr, der af nødhjælpsorganisationer er kaldt 'verdens værste flygtningelejr', ligger ved den franske havneby Calais.

Her er tusindvis af mennesker på flugt - primært fra Mellemøsten, Afrika og Afghanistan - strandet i forsøget på at nå til Storbritannien.

Lastbiler skal hver dag igennem Calais for at komme gennem tunnelen eller med færgen til England. Men den lille by er hårdt plaget af kaos, efter flygtningelejren er opstået. Det samme er trafikanterne på motervejen.

For en uge siden gik det udover Steven R. Williams. Han fortæller her sin historie med et ønske om at få et budskab ud: At ingen mennesker fortjener at leve under så dårlige forhold, at de tyer til så ekstreme metoder, som Steven R. Williams selv blev udsat for.

Får smadret bilruden

Der er sket et trafikuheld, er Steven R. Williams’ første tanke, da han ser folk myldre ud på motorvejen. Men så ser han, at personerne på vejen begynder at hoppe op på lastbilerne foran og begynder at fjerne siderne, så de kan komme ind i lastbilerne.

Der er – anslår Steven R. Williams – mellem 30 og 50 drenge og mænd i alderen 15 til 30 år.

- Det er en stor flok, men de er ret spredte. De var ikke organiserede, det var febrilsk. De er desperate, og de ved ikke, hvad de skal gøre, fortæller han.

Mens lastbilerne kører væk med buler og smadrede ruder, begynder den voldelige flok også at komme mod de to biler, som Steven R. Williams og hans kollegaer sidder i.  De begynder at køre for at slippe væk, men må kringle sig igennem de aggressive mennesker på vejen for ikke at ramme nogen. Flokken forsøger at hive i dørhåndtagene, og de slår og sparker til bilerne. Med et stykke træ smadrer én ruden i passagersiden, hvor Steven R. Williams kollega sidder.

Man bliver selvfølgelig bange. Og man begynder at frygte for sit liv, for man ved ikke, hvad de er i stand til.

Steven R. Williams

- Man bliver selvfølgelig bange. Og man begynder at frygte for sit liv, for man ved ikke, hvad de er i stand til. Man tænker også på, om de har våben. Og så tænker man bare på at komme væk, siger han.

Situation ude af kontrol

Siden foråret 2015 er flere tusinde mennesker på flugt kommet til Calais, hvor de har bosat sig på en mark, mens de venter på muligheden for at komme til Storbritannien. Imens er lejren bare vokset.

Den seneste officielle optælling har netop vist, at der nu er 6901 beboere i lejren. Lokale humanitære grupper har talt til mere end 9000.

Så sent som i denne uge har borgmesteren i Calais, Natacha Bouchart, fra det republikanske parti, sagt til fransk tv, at situationen er ude af kontrol.

- Politiet har ikke folk nok, og de er udmattede, siger hun ifølge The Daily Express.

Ifølge borgmesteren bliver politiet angrebet af migranter hver nat, mens volden bare stiger i lejren.

Den administrerende direktør for den britiske transportbranches handelsorganisation, RHA, advarer også om, at situationen er eskaleret til et hidtil uset niveau af vold og frygt.

Han fortæller, at lastbilchauffører på vej til England dagligt angribes af asylansøgere, der er desperate for at blive smuglet over vandet.

- Vi ser migranter ved højlys dag, der sætter ild til træer midt på vejen og bruger flammerne som beskyttelse, mens de kaster missiler – af sten, mursten, endda benzinbomber – efter uskyldige chauffører. Chauffører, som bare forsøger at passe deres arbejde, siger Richard Burnett til The Daily Express.

- Det er mennesker, der har mistet alt

Chokerede og med skræmmer fra den knuste siderude slap Steven R. Williams og kollegaerne nogenlunde helskindede væk fra motorvejen.

Kort efter blev de stoppet af fransk politi, og da de fortalte, hvad der var sket, oplevede Steven R. Williams, at betjentene tog det meget afslappet.

- Det var som om, det sker hver dag, og det sagde de også til os, at det gør, fortæller han.

Den voldsomme oplevelse satte straks sine spor i Steven R. Williams. Først og fremmest fordi han slet ikke var forberedt på, hvor slemt det stod til i Calais. Det skræmte ham, at så mange mennesker, så tæt på er så dårligt stillede, at de handler, som de gjorde den nat.

- Man tænker slet ikke over, hvad de går igennem, før man kommer helt tæt på. Man kan se det i deres øjne. Jeg kom jo meget tæt på. Det er mennesker, der har mistet alt. De har ikke mere at leve for, siger Steven R. Williams.

Forstår dem, der angreb ham

Men selvom Steven R. Williams selv blev angrebet af folk fra flygtningelejren, så har han stor forståelse for de personer, der rystede ham så meget natten til mandag.

Men de har jo ikke noget talerør. De får ikke nogen hjælp. Det er liv og død for dem.

Steven R. Williams

- De var enormt aggressive. Det var også det, der var skræmmende. Men de har jo ikke noget talerør. De får ikke nogen hjælp. Det er liv og død for dem, siger han.

Oplevelsen fik Steven R. Williams til at skrive en statusopdatering på Facebook for at fortælle sine venner og familie om den alvorlige situation for menneskerne i flygtningelejren. Han håber, at flere vil få øjnene op for deres situation.

- Det er primært, fordi jeg faktisk har det skidt med, at jeg tjener gode penge, har gode venner og ikke oplever frygt i min hverdag. Og så kommer jeg til Frankrig, hvor der er mennesker, der kæmper for deres liv. De har ikke noget talerør. De får ingen hjælp. De har intet håb, siger Steven R. Williams.

- Der er krigstilstand

Selvom det var en voldsom oplevelse for Steven R. William, er han bagefter taknemmelig for, at det skete. Det har været en øjenåbner for ham. Og nu håber han at komme ud med et budskab om, at flygtningene i Calais har brug for hjælp og ikke bebrejdelse.

- Jeg håber inderligt, at volden og overfaldene stopper, men jeg håber endnu mere, at politikere, borgere og hvem, der nu end kan gøre en lille forskel, finder en løsning med det gode hjerte in mente. Alle fortjener en chance, slutter Steven R. Williams' opslag på Facebook.

Anderledes drastiske metoder opfordrer borgmesteren i Calais og lastbilchaufførernes repræsentant, RHA’s Richard Burnett, til. De vil have militæret sat ind i flygtningelejren.

- Der er krigstilstand i Frankrig, og Calais er en del af Frankrig, så vi forstår ikke, hvorfor der ikke gælder de samme regler som i resten af landet. Republikkens love skal håndhæves, siger borgmesteren Natacha Bouchart ifølge The Daily Express til fransk tv.