Nu havner sag om bedøvede patienter på ministers bord

Sundhedsministeren kaldes i samråd af S i sag om overdosering af beroligende medicin på Køge Sygehus.

Arbejdspresset på Køge Sygehus er så stort, at personalet nogle gange må give sovemedicin til patienterne. Ellers kan sygeplejerskerne ikke tilse andre patienter. Sådan fortæller en sygeplejerske på Køge Sygehus torsdag til DR Sjælland.

Nu bliver sundhedsminister Sophie Løhde kaldt i samråd om sagen af Socialdemokraterne, der efterlyser en redegørelse fra ministeren.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) frygter, at sagen om overmedicinering af patienter og manglende indberetninger på Køge Sygehus i sidste ende kan koste liv.

- Det her er særdeles alvorligt, for det drejer sig om patienternes sikkerhed og tiltroen til sundhedsvæsenet. Ministeren må på banen, så vi kan få et overblik over, om der her også finder sted andre steder, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Torsdag oplyste DR Sjælland, at sygehuspersonalet på intensivafdelingen dagligt har overdoseret den beroligende medicin til patienterne, fordi personalet har haft brug for at kunne gå fra patienterne for at klare andre opgaver. Det afslører DR Sjælland på baggrund af aktindsigt i et påbud fra Arbejdstilsynet. Det er sendt til Køge Sygehus 8. juni i år.

I rapporten fra Arbejdstilsynet kan man også læse, at der er skruet op for medicinen, selv om personalet ved, at det strider mod de retningslinjer, der findes på området, og kan føre til længere indlæggelsestider. Arbejdstilsynet skriver i rapporten, at den øgede brug af beroligende medicin tidligere er blevet indberettet som en "utilsigtet hændelse". 

- Det er foruroligende

Men ifølge en sygeplejerske på Køge Sygehus er sygeplejerskerne holdt op med at indberette, fordi det efterhånden blev en daglig hændelse. Det er foruroligende oplysninger, mener Flemming Møller Mortensen:

- Brugen af den beroligende medicin er slem nok i sig selv, men jeg er lige så forfærdet over at læse, at de ikke indberetter det. Vi har en kultur i Danmark, hvor man indberetter fejl, så man kan lære af dem.

- Hvis personalet ikke har tid til at gøre det, så ødelægger vi den kultur, og det er dybt alvorligt. Det kan i sidste ende være et spørgsmål om liv eller død for patienterne, hvis der ikke bliver indberettet fejl, siger han.

Socialdemokraterne vil nu have ministeren til at igangsætte en undersøgelse af, om episoderne fra Køge Sygehus også gør sig gældende på landets andre sygehuse og hospitaler.