Samfund

I dag sætter Absalon kurs mod Libyen: Det skal der ske

I dag sætter det danske flådeskib Absalon kurs mod Libyen. Men samtidig med at USA lægger pres på Danmark, er forsvaret presset økonomisk.

Libyens våbenlagre skal tømmes, og det skal Danmark hjælpe med, mener regeringen. Derfor førstebehandler Folketinget i dag et lovforslag om, hvorvidt Danmark skal deltage i en international FN operation i det nordafrikanske land. 

Operationen skal forebygge, at islamistiske gruppe får fat i de kemiske stoffer. Hvis Folketinget stemmer ja til forslaget, er det Danmarks største flådeskib Absalon, der skal hjælpe med at fjerne det kemiske våbenlager.  Men beslutningen skal tages hurtigt, for Absalon sejler allerede i dag fra Frederikshavn og afsted til Middelhavet. 

Og det er ikke tilfældigt, at lige præcis Danmark tilbyder at stille ekspertisen til rådighed på området. For i 2014 deltog Danmark i en lignende operation - dengang i Syrien. Med den mission gjorde forsvaret sig erfaringer, som man nu mener at kunne dele i Libyen. 

Var selv med Absalon i Syrien

TV 2s politiske analytiker Thomas Funding var selv med Absalon i Syrien for et par år siden. 

Han fortæller, at det rent lavpraktisk handler om, at det danske skib sejler ind til havnen og får containerne ombord, og sejler ud igen. Siden bliver indholdet overført til en slags flydende fabrik, som kan uskadeliggøre det. 

- Det er en relativt simpel mission med en lav risiko. Og med den danske erfaring ved man, hvordan den skal håndteres, siger han.

Samtidig falder risikoen i forbindelse med den kommende mission i Libyen, i det risikoen i det nordafrikanske land på nuværende tidspunkt vurderes til at være mindre end i Syrien. 

Frygter våbenlager falder i de forkerte hænder

Thomas Funding regner ikke med, at nogen af Folketingets partier kommer til at stemme imod forslaget. 

- Det er en operation, som sker på FN-mandat. Man fjerner nogle af de mest tarvelige våben fra en krigsskueplads. Og så er der det politiske argument, at Libyen er ustabilt. Regeringen har ikke styr på deres våbenlagre, som man frygter falder i de forkerte hænder. Så de skal væk, siger han. 

Under massivt pres fra USA

Operationen er amerikansk ledet, og det er ikke et minus, at det er USA, som Danmark indirekte går ind og hjælper. 

- Lige nu er den danske regering under massivt pres fra amerikanerne for at skrue op for forsvarsbudgetterne. Amerikanerne mener i Nato-regi ikke, at Danmark - og stort set alle andre lande, bidrager nok, siger Thomas Funding og påpeger, at Danmark har forpligtet sig til at give to procent af BNP. Lige nu ligger vi dog langt fra det mål.

- Amerikanerne har en meget hård linje nu, hvor de siger, at de ikke vil blive ved med at betale for den vestlige verdens sikkerhed, forklarer TV 2s politiske analytiker. 

Lille input - stort output

Derfor er Absalons operation Libyen også vigtig. For selvom Danmark ikke nødvendigvis bruger flere penge på operationen, er der andre fordele at hente.

- Der er ikke store input i form af penge, men vi får et rigtig stort output og meget ud af de penge. Lige nu er det vigtigt for Danmark, at vi er til stede de steder, hvor det giver mening, påpeger Thomas Funding.

Danmark deltager dog også i andre internationale missioner, blandt andet i FNs mission i Mali, ligesom danske F-16 fly bidrager i Syrien og Irak.

Presset forsvar

Samtidig er det dog kommet frem, at der ikke er flere penge til danske missioner i år. Derfor har Folketinget nu også travlt med at finde penge til at sende Absalon afsted. 

- Man farer rundt i huset og finder lidt penge her og der. I det offentlige kan man nogle gange finde penge de underligste steder. Fra opsparing og reserver. Men forsvaret er hårdt spændt for. Der er ikke plads til meget mere end det, vi laver på nuværende tidspunkt, vurderer Thomas Funding. 

Derfor spår han, at hvis der skal komme en politisk diskussion i forbindelse med dagens afstemning i Folketinget, så vil den primært handle om forsvarets økonomiske situation. Et argument, som især De Konservative kan finde på at komme med. 

- På længere sigt kan vi også regne med at et flertal i Folketinget vil bruge flere penge på forsvaret. Dels på grund af presset fra amerikanerne, men også fordi at forsvaret er presset og der er en relativt bred anerkendelse af det i Folketinget. Ihvertfald i forligspartierne, slutter TV 2s politiske analytiker. 

Danmarks mulige indsats i Libyen består af flere mulige elementer, som du kan se i grafikken nedenfor.