Samfund

Før udskældt drukfest: Mød op stiv - vi skal byde putterne velkommen med manér

Forud for festen i Dyrehaven, hvor mindst 11 unge endte med at blive indlagt, blev der på Facebook opfordret til hård druk.

- Hvad der sker efter dette - kan kun promillen fortælle!

Sådan lød det blandt andet på nettet forud for fredagens fest i Dyrehaven, hvor op til 8000 unge mennesker var samlet for at byde en masse nye 1. g’ere velkommen.

For mindst 11 unge blev promillen dog så høj, at de endte på hospitalet, hvor flere af dem efterfølgende var i livsfare.

- Mød stiv op

Af flere invitationer på Facebook fremgår det, at eleverne forud for festen i fredags blev opfordret til hård druk.

I invitationen til ”Den officielle puttevelkomst” (velkomstfest for nye gymnasieelever) er der blandt andet beskrevet et sæt ”spilleregler”:

- Snup en øl eller to, tusch (tuscher blev brugt af eleverne til at tegne hinanden i hovedet, red.) og en put (en ny gymnasielev, red.) derhjemme fra !

- Tag de søde putter i hånden og hiv dem med i dyrehaven !

- Drik dig i hegnet - Og et eller andet med tuscher ?

- Hvad der sker efter dette - kan kun promillen fortælle!

- Mød op stiv - Vi skal byde putterne velkommen med manér !

I en anden Facebook-begivenhed med et lignende navn står der blandt andet:

- Denne dag byder på en masse glade grin, store smil på læben, tidlige gymnasie flirts og fuckin' meget ølstaffet - Du har helt sikkert hørt om putte-velkomsten i dyrehaven fra sidste år, det er altid sjovt!

De to begivenheder har ifølge tilmeldingerne på Facebook i alt haft over 2000 deltagere, men med op mod 8000 unge i Dyrehaven i fredags, virker det ikke utænkeligt at flere sluttede sig til.

Malenes søn blev lagt i respirator

For Malene Nielsen Rugholm endte festlighederne i Dyrehaven dramatisk.

Hendes søn Magnus var som ny 1. g’er på Rysensteen Gymnasium i København med. Hans dag startede egentlig relativt fredeligt med et par øl, men i løbet af eftermiddagen begyndte Magnus dog at drikke vodka, og omkring klokken 17.00 blev Malene ringet op af Falck.

Malene og hendes mand tog straks ind på Herlev Hospital, hvor deres søn var blevet indlagt, og der begyndte enhver forældres mareridt.

- Da vi ankommer, sover han dybt, og de tager blod- og urinprøver af ham, fortæller Malene Nielsen Rugholm til TV 2.

Klokken 21 var det fortsat ikke muligt at komme i kontakt med Magnus, hvilket bekymrede hans forældre, da de havde regnet med, at han ville have sovet sin brandert ud på dette tidspunkt.

Blodprøven viser, at Magnus har en promille på 4,0, og at han er i livsfare. Han bliver derfor lagt i respirator.

Frem til klokken to om natten går timerne langsomt for mor og far, men endelig vågner Magnus op af sin rus.

Og først klokken otte lørdag morgen kunne den unge fyr forlade hospital, for at tage hjem og komme til hægterne.

Hospital tager kontakt til gymnasier

På Herlev Hospital kalder vicedirektør Jan Toftholm det alarmerende, at så mange unge mennesker endte på sygehuset på grund af druk.

- Jeg tænker, det er alarmerende. Det er jo det er fint, at unge mennesker prøver grænser af. Men det her det synes jeg er over kanten, når man bringer sig selv i livsfare, siger han til TV 2.

Børnemodtagelsen på hospitalet fik i alt 11 svært påvirkede unge ind med ambulance. Alle 11 blev indlagt - to blev indlagt på intensiv og var i livsfare, heriblandt altså Magnus.

På grund af det store pres måtte hospitalet i en periode lukke for børnemodtagelsen og omdirigere patienter til andre hospitaler.

Jan Toftholm mener, at episoden er et wake-up-call for forældre, skoler og gymnasier.

- Den her gang løb festen af sporet for dem – og det mener jeg alle os voksne har en forpligtelse til ikke sker igen, siger han og fortæller, at hospitalet vil tage kontakt til alle gymnasier.

- Vi håber at gymnasierne tager en dialog med de unge mennesker om, hvad det var, der skete. Hvad var det de så – og at der faktisk var nogle af deres kammerater, der blev rigtigt syge, og at det kan være farligt, siger Jan Toftholm.

TV 2 Nyhederne vil gerne i kontakt med unge, der deltog i festen. Skriv til mori@tv2.dk.