Ny lov dømmer uvaccinerede børn ude af skoler i USA

Elever uden vaccinationer er ikke længere velkomne på skolebænken i Californien, USA.

En ny lov, som er trådt i kraft den 1. juli, gør, at børn uden vaccinationer vil blive sendt hjem fra de californiske skoler igen.

- Alle skoler er blevet instrueret i, at børn, som ikke er vaccinerede, skal afvises ved indskrivningen på skolen. Alle skal kunne fremvise et fuldt vaccinationskort, siger Roberta Villanueva, som arbejder som sygeplejerskeadministrator i Los Angeles Unified School District til CBS Los Angeles.

Ifølge loven, SB 277, vil familier, der ikke har ladet deres barn vaccinere fuldt ud, miste retten til 'en gratis og passende' uddannelse.

Ifølge loven kan man blive fritaget på grund af medicinske grunde - men ikke på grund af personlige overbevisninger og religion.

Loven dækker over disse vacciner

For at få lov til at lade sig indskrive på de californiske skoler skal børnene følge vaccinationsprogrammet og have følgende vacciner:

- Polio.

- DTP (difteri, stivkrampe og kighoste).

- MFR (mæslinger, røde hunde og fåresyge).

- Hepatitis B.

- Skoldkopper.

Kilde: Shots for Schools

Ifølge Villanueva har de gratis vaccinationsklinikker oplevet en stor stigning af børn, der kommer for at blive vaccinerede, i august måned.

- Vi åbnede dørene 1. august, og på kun en uge har vi vaccineret 770, siger hun til CBS Los Angeles.

Professor: Et forbud ville ikke fungere i Danmark

Også i Danmark er tilslutningen til vaccinationsprogrammet faldende. Flere bekymrer sig om de bivirkninger, som vaccinationer kan give, og lader derfor ikke deres børn vaccinere.

Det er en tendens, som Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kalder for uansvarlig.

- Det er uansvarligt både på ens børns vegne og på de, der har brug for at være beskyttet gennem den immunitet, som vacciner giver andre. Det kan for eksempel være mennesker, der er syge, og derfor ikke kan tåle selv at blive vaccineret, siger han til TV 2.

Han mener dog ikke, at et lovgivningsmæssigt forbud mod ikke at vaccinere sine børn vil have gang på jord i Danmark.

- Jeg tvivler på, at et forbud ville fungere. Sådanne påbud går meget imod vores holdninger i Danmark, og et forbud ville kunne få den modsatte effekt af, hvad man ønsker, siger Allan Randrup Thomsen, som tilføjer:

- Ved de vacciner vi bruger i dag, overskygger fordelene ved at få vaccinerne langt de få bivirkninger, som der kan være.

Politikere vil hellere oplyse end lovgive

Og de danske politikere har også tidligere afvist at gøre vaccination lovpligtigt.

- Det er uansvarligt af forældre ikke at sikre, at deres børn får de vaccinationer, som de skal have, men det er ikke rigtigt at gøre det lovpligtigt, har Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen tidligere sagt til B.dk.

Også de Radikale og Venstre har tidligere peget på, at bedre information og vejledning om vaccinationer er vejen frem.

- Sundhedsplejerskerne, de praktiserende læger og andre, der er i kontakt med nybagte forældre, skal blive endnu bedre til at fortælle om risikoen ved ikke at vaccinere sit barn, har de Radikales tidligere sundhedsordfører Marlene Borst sagt til B.dk.