Samfund

Kræftsyg med bøn: Husk, hvor meget I betyder for hinanden

Det vælter ind med beskeder, efter Jacob Rossen på Facebook har fortalt, at han snart vil dø af kræft. Videoen er set knap 200.000 gange.

- Tid - har jeg fundet ud af - er den største værdi, vi har her i livet. Og de mennesker, vi omgiver os med. Pas godt på dem, og pas godt på jeres tid. Pas godt på jer selv.

Sådan slutter 45-årige Jacob Rossen sin video på Facebook.

Lige inden har han fortalt, at han er dødeligt syg af kræft, og at han kun har kort tid tilbage at leve i.

- Jeg ved da godt, at det er vældig klichéfyldt. De gode råd var bare en afslutning på en video, hvor jeg ikke på forhånd havde planlagt mine ord, fortæller Jacob Rossen til TV 2.

Her til morgen gæstede han 'Go' Morgen danmark' og fortalte om sit sygdomsforløb, og hvordan han og kæresten klare sig igennem hverdagen.

Meget overvældet

Kliché eller ej. Ordene får en del mere vægt, når de kommer fra en mand, der for kort tid siden fik at vide af lægerne, at han havde uger eller måneder tilbage at leve i.

Hvis jeg fik en ny chance her i livet, så skulle den bruges til at fortælle, at vi betyder meget mere for hinanden, end vi ved.

Jacob Rossen

Egentlig lavede han slet ikke videoen for at nå ud til flere tusinde mennesker. Det var bare nemmere at fortælle om sin sygdom på den måde, end det var at tage rundt til alle, han kendte.

Men opslaget tog fart over natten.

- Lige da det begyndte at vælte ind med privatbeskeder, fra folk jeg ikke kendte, blev jeg meget overvældet. Jeg vidste ikke rigtig, hvordan jeg skulle håndtere det.

Så begyndte han at svare dem. Hver og en. 

- Det gjorde mig glad, ydmyg og stolt. Men også fuld af energi. Man hører nogle ting, man ellers aldrig ville have hørt. Hvor kunne det have været fantastisk, om man kunne fortælle hinanden sådan noget, uden at nogen skulle være syge.

Inspirerede mange

Jacob Rossen har blandt andet fået mange tilkendegivelser om, at han har ændret noget for nogen. Inspireret og skubbet i den rigtige retning.

- Hvis jeg fik en ny chance her i livet, så skulle den bruges til at fortælle, at vi betyder meget mere for hinanden, end vi ved.

Jeg har ikke rigtig nogen frygt. Jo, den eneste lille bitte frygt er, at mine børn skal glemme mig engang.

Jacob Rossen

For ti år siden fik Jacob Rossen konstateret den sjældne sygdom sarkomkræft. Han boede på det tidspunkt på Nørrebro med sin kæreste, de havde endnu ingen børn og var - som han selv beskriver det - ret uafhængige.

- Jeg kunne ikke rigtig forstå det. Jeg blev ikke ked af det og var ikke i nærheden af en nedtur. Jeg blev opereret, kræften var væk, og det var så det.

I de efterfølgende år gik han til kontrol hver tredje måned. Heller ikke det gav anledning til nogen stor bekymring.

Kemoen gav ny kræftform

Men for fem år siden fik han et tilbagefald. Og siden den gang har der været noget det meste af tiden.

Kemoen resulterede i, at en ny kræftform fik fat i Jacob Rossen. Denne gang var det akut leukæmi.

Syv gange er han blevet opereret, han har fået strålebehandlinger og gennemgået to lange kemobehandlinger. Og det har tæret på energien.

- Man bliver kørt ud på en rasteplads, mens alle andres liv suser forbi. Det har selvfølgelig været trist, når jeg var indlagt, men vi har hele tiden haft håb, og der har været god stemning i familien, siger Jacob Rossen.

- Nu er der ikke rigtig noget at gøre for mig mere, men vi har jo et ansvar for vores to drenge på fem og ni år. Hvis vi gik og var kede af det hver dag, så ville det jo gå ud over dem.

Man lever det liv, man vil leve

Når man ser videoen, kan det være svært at forstå, at Jacob Rossen skulle være dødeligt syg. Han ser frisk ud.

- Ja, det får jeg at vide. Jeg har et lyst sind og er generelt et glad menneske. Og så har jeg en fantastisk kæreste og nogle dejlige børn. Der er nogle ting, jeg ikke kan gøre på grund af mit immunforsvar, men ellers er der ingen begrænsninger i min hverdag, siger Jacob Rossen.

- Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at man har et valg. Folk vælger det liv, de vil leve. Når man har ondt af sig selv om morgenen, så sig "nej, det skal være en fantastisk dag".

Du kan se hele Jacob Rossens video herunder.