Samfund

Christina skiftede sygehus efter sprogproblemer med lægerne: Jeg følte mig utryg

​Sproglige misforståelser bør ikke kunne ske på danske sygehus, mener Christina Bertrand Jensen. Hun frygter for patienter, der ikke får sagt fra.

Christina Bertrand Jensen har i løbet af sommeren været behandlet for en tarmsygdom på Nykøbing F. Sygehus, men misforståelser mellem hende og to udenlandske læger har gjort forløbet ekstra besværligt.

Misforståelserne begyndte, da den 21-årige patient under en samtale med en udenlandsk læge fortalte, at hun som yngre havde et stort temperament, og at hun derfor havde talt med en børnepsykiater.

Derefter skrev lægen i Christinas journal, at hun havde en ”svær personlighed”, men efter familien fik gjort opmærksom på, at sagen lå mange år tilbage, undskyldte lægen for misforståelsen.

- Jeg følte mig utryg allerede efter første dag der nede, siger Christina Bertrand Jensen til TV 2 om det første møde med Nykøbing Sygehus.

- Der kunne nemt være sket noget

I en ny undersøgelse om forholdene på Kirugisk Afdeling på Nykøbing Sygehus, der højst usædvanligt har været lukket ned for akutte operationer de seneste to måneder, blev det mandag konstateret, at ”der er betydelige uhensigtsmæssige sproglige barrierer”.

En formulering, som Christina Bertrand Jensen kan nikke genkendende til, selvom hun ikke har været behandlet på præcis den samme afdeling, som har været genstand for undersøgelsen.

Ud over eksemplet med en ”svær personlighed”, nævner hun, at der har været sproglige problemer i forbindelse med blodprøver, men også planlagte telefonsamtaler, som ikke blev til noget på grund af misforståelser omkring tidspunktet.

Alvorlige konsekvenser af sprogproblemerne har hun ikke oplevet, men på grund af utrygheden er hun nu skiftet til Køge Sygehus.

- Jeg følte ikke, at de sproglige kompetencer på Nykøbing Sygehus er gode nok. Og det synes jeg ikke er o.k. Det er en lang uddannelse, så de må også kunne sproget, inden de arbejder her, siger Christina Bertrand Jensen.

Samme oplevelser har pensionist Poul Henning Hansen fra Nykøbing Falster haft.

- Den ene gang jeg har været herinde og skulle undersøges, har det været en udlænding, som jeg ikke kunne forstå. Og den udlænding forstod heller ikke mig, siger Poul Henning Hansen.

Christina Bertrand Jensen erkender, at der i hendes tilfælde ikke er sket noget alvorligt som følge af sprogproblemerne, men mener alligevel, de udgør et problem.

- Hvis det nu havde været en gammel fru Hansen, der ikke kunne svare for sig, og ikke vidste man kunne skifte sygehus, så kunne der nemt være sket noget, lyder det fra Christina Bertrand Jensen.

Forskellige sprogkrav til udenlandske læger

Al Christinas kontakt med Nykøbing Sygehus er foregået på dansk, men reglerne for de udenlandske lægers sprogkundskaber er forskellige, alt efter hvor de kommer fra.

Læger fra ikke EU-lande skal bestå en dansk sprogtest, før de kan få arbejde i det danske sundhedsvæsen. For læger fra EU-lande er reglerne derimod noget mere lempelige.

Der er ingen krav om sprogtest, men lægen skal ifølge Sundhedsstyrelsens regler kunne have en forsvarlig kommunikation med patienterne.

Det er dog ikke klart, hvad forsvarlig kommunikation konkret dækker over, og derfor er det op til den ansættende myndighed at vurdere det.

Region Sjælland oplyser dog, at de med læger fra EU-lande også sprogtester, ligesom det er et krav, at lægerne skal gennemføre seks måneders fuldtids danskundervisning før ansættelse.

TV 2 ville gerne have spurgt Region Sjælland, om Christina Bertrand Jensen og Poul Henning Hansens eksempler ikke viser, at der fortsat er et stykke vej. Det har ikke været muligt at få et interview, men i en mail skriver HR-direktør Marianne Evers:

- Vi tager naturligvis alvorligt, hvis patienterne ikke forstår lægen eller føler sig misforstået – uanset om det er en dansk eller udenlandsk læge - og vi arbejder hele tiden med at forbedre vores kommunikation overfor patienterne, skriver Marianne Evers, der ikke har mulighed for at svare på, hvad regionen konkret vil gøre.

Nødråb til politikerne

Mandag fortalte Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand i Region Sjælland, til TV 2, at det er vanskelligt for sygehuse i yderområderne at skaffe tilstrækkeligt med speciallæger inden for Danmarks grænser. Derfor er det nødvendigt for regionen at rekruttere udenlandsk arbejdskraft for at sikre bemandingen.

Jens Stenbæk understreger, at patienter på Nykøbing Sygehus kan føle sig trygge, men håber at politikerne på Christiansborg vil hjælpe med at løse det, han kalder en skæv fordeling af de lægelige ressourcer i Danmark.

Et såkaldt lægedækningudvalg under Sundhedsministeriet er for øjeblikket ved at se på, hvordan flere læger kan lokkes til yderområderne, og det er ifølge regionsrådsformanden tiltrængt.

- Jeg forventer, at udvalget oplever det her som et nødråb fra Region Sjælland og Nykøbing Falster Sygehus om, at det haster med at komme med nogle løsninger, siger Jens Stenbæk.

Hans partifælle, sundhedsminister Sophie Løhde, håber da også stærkt på, at udvalget kan komme med nogle gode ideer:

- Der er nok ikke nogen lette snuptagsløsninger, for så var der nok nogen før mig, der havde taget dem. Jeg anerkender, at der er en udfordring. Det er et langt, sejt træk, men vi kommer ingen vegne, hvis ikke vi kommer i gang. Jeg vil ikke på forhånd afvise nogen ideer. Jeg vil give udvalget ro til at komme med deres anbefalinger, og jeg håber de bliver ambitiøse, for det er der behov for, siger Sophie Løhde.