Søren var indlagt på omstridt sygehus: Skal leve af flydende mad resten af livet

Patient er henvist til flydende føde resten af sit liv, efter et dårligt forløb på Nykøbing Falster Sygehus. "Bittert", siger han i dag.

- Man kan ikke komme udenom, at mit liv er blevet noget anderledes. Det må man jo vænne sig til, hvis man kan.

Det siger Søren Rasmussen, der 17. maj blev akut indlagt på Nykøbing Falster Sygehus på grund af mavesmerter og en mistanke om tarmslyng.

I dag, efter tre måneders indlæggelse, er han hjemme igen – nu som såkaldt korttarmspatient. Det betyder, at en operation har forkortet hans tyndtarm fra de naturlige seks-otte meters længde til blot 70 cm.

Og det betyder igen, at han resten er livet er henvist til at flydende, næringsrig væske som eneste føde.

Jeg kan da godt være bitter

Tanken om, at den skæbne måske skyldes manglende kompetencer på Nykøbing Falster Sygehus, er svær at acceptere:

- Jeg kan da godt være bitter over, at der er nogle læger, der har skullet lave nogle ting, som de ikke var gode nok til, siger Søren Rasmussen.

Han oplevede også selv forløbet på Nykøbing Falster Sygehus som frustrerende. Han blev opereret tre gange i løbet af 14 dage, og derefter erkendte lægerne deres magtesløshed:

”Patienten er opereret flere gange her i huset. Der tages beslutning om, at man ikke må røre ved ham mere, og vi skal snakke med højt specialiseret afdeling”, står der i journalen.

I stedet blev Søren Rasmussen overført til Køge Sygehus, hvor han igen blev opereret.

- Da de åbnede mig deroppe, havde de mest lyst til bare at lukke mig igen. Det så helt forfærdeligt ud, sagde de, fortæller Søren Rasmussen.

Han har nu klaget til Patientombuddet, og der kører både en disciplinærsag og en erstatningssag i systemet.

Mangler speciallæger

Søren Rasmussens mistanke om, at lægerne på Nykøbing Falster Sygehus lavede operationer, som de ikke var gode nok til, er tilsyneladende velbegrundet.

En gennemgang af sygehusets kapacitet viser, ifølge en ekstern rapport, at der er for få speciallæger og mange læger, der er uddannet i udlandet.

Det er imidlertid en problemstilling, som ikke bare findes i Nykøbing Falster. Ifølge Lægeforeningen findes den på mange sygehuse i yderområderne.

- Inden for nogle specialer har vi for få speciallæger i det hele taget. Og det er så især hospitaler i periferien, der lider under det, når der er for få. Det er klart, at læger bliver tiltrukket af gode faglige miljøer, stabile arbejdspladser, steder med gode renommeer, hvor de gerne vil arbejde, siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen.

Han afviser, at danske læger skulle være specielt forkælede, blot fordi det ikke er muligt at lokke danske speciallæger til et sygehus som Nykøbing Falster:

- Læger har det – lige som alle mulige andre – sådan, at når man skal flytte, så skal det samlet set give mening for familien, med job til ægtefællen og skole. De krav stiller læger ligesom alle andre, siger Andreas Rudkjøbing.