Politikere mangler løsninger på sygehus-skandale: - Det er grimt

Problemerne på Nykøbing Falster Sygehus skyldes blandt andet manglen på danske læger i yderområderne. Det må der gøres noget ved, siger politikerne.

- Det her er et nødråb, siger regionsformand Jens Stenbæk om sagen fra Nykøbing Falster Sygehus, hvor manglen på kompetente speciallæger har ført til lukning af afdelinger for akutte operationer.

I Nykøbing Falster er borgerne frustrerede over situationen.

- Hvad pokker skal vi gøre? Vi har en fornemmelse af, at vi måske ikke får den bedste behandling, men vi kan ikke få den bedre, for der er ingen læger, der gider komme herned. Vi er skatteydere hernede lige så vel som alle andre steder i landet. Derfor har vi også krav på at få nøjagtig den samme lægefaglige ekspertise stillet til rådighed, som man har andre steder i landet, siger folkepensionist Hans Pedersen.

- Den ene gang jeg har været herinde og skulle undersøges, har det været en udlænding, som jeg ikke kunne forstå. Og den udlænding forstod heller ikke mig, supplerer pensionist Poul Henning Hansen.

Region Sjælland vil have hjælp til at løse problemet, som ikke bare er lokalt. Det er et symptom, der sætter fokus på den skæve fordeling af læger i Danmark, og dermed også på det såkaldte Lægedækningsudvalg under Sundhedsministeriet, der netop har fået til opgave at komme med forslag til, hvordan man kan få flere læger til at arbejde i yderområderne.

- Jeg forventer, at udvalget oplever det her som et nødråb fra Region Sjælland og Nykøbing Falster Sygehus om, at det haster med at komme med nogle løsninger, så vi får en mere ligelig fordeling af de lægelige resurser, siger formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk fra Venstre.

Hans partifælle, sundhedsminister Sophie Løhde, håber da også stærkt på, at udvalget kan komme med nogle gode ideer:

- Der er nok ikke nogen lette snuptagsløsninger, for så var der nok nogen før mig, der havde taget dem. Jeg anerkender, at der er en udfordring. Det er et langt, sejt træk, men vi kommer ingen vegne, hvis ikke vi kommer i gang. Jeg vil ikke på forhånd afvise nogen ideer. Jeg vil give udvalget ro til at komme med deres anbefalinger, og jeg håber de bliver ambitiøse, for det er der behov for, siger Sophie Løhde.

Også formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti, kræver handling:

- Det er grimt. Der er ingen tvivl om, at der skal ske noget. Det duer ikke, at der ikke er lige sundhed for alle. Og det er der ikke, og slet ikke i Region Sjælland. Sundhedsministeren er nødt til at komme med noget, siger Liselott Blixt.

Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, advarer dog mod enhver tanke om at tvinge læger til at arbejde bestemte steder:

- Tvang er den værst tænkelige måde at starte et produktivt arbejdsforhold. Hvis man ikke vil være der, så løser tvang ikke nogen problemer. Faktisk gør vi det værre, siger Andreas Rudkjøbing.

Og det er da heller ikke det, som politikerne helst vil gribe til.

- Man skal ikke tvinge lægerne, men give dem nogle gode muligheder for bolig og børnepasning, siger Sundhedsudvalgets formand Liselott Blixt.