Samfund

Ordførere om kaviar-sag: - Loven må laves om

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre, vil se på de regler, der forhindrer at Fødevarestyrelsen kan betale erstatning.

Venstre vil nu se på de regler, der forhindrer at Fødevarestyrelsen kan betale erstatning efter at styrelsen i strid med EU-lovgvningen i 2013 beslaglagde fire tons ørredkaviar hos fiskeeksport-virksomheden Reinholdt & Co. i Stakroge Syd for Herning.

- Umiddelbart lyder det helt vanvittigt. For mig at se må det være sådan, at hvis myndighederne laver fejl, som påfører folk et tab, så må myndighederne også samle regningen op, siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører hos Venstre, til TV 2.

Selv om Fødevarestyrelsen har erkendt, det var i strid med EU-regler, da den i 2013 beslaglagde fire tons ørredkaviar hos fiskeeksport-virksomheden Reinholdt & Co. i Stakroge, nægter Fødevarestyrelsen at betale erstatning for den ulovlige beslaglæggelse.

Fødevarestyrelsen har i en mail til TV 2 redegjort for, hvorfor Fødevarestyrelsen har afvist at betale erstatning.

"Fødevarestyrelsen – og statslige myndigheder i det hele taget - må ikke udbetale erstatning, med mindre visse krav er opfyldte. Det betyder, at Fødestyrelsen kun kan udbetale erstatning, hvis der er faldet en dom, eller hvis det vurderes, at der er overvejende sandsynlighed for, at Fødevarestyrelsen taber en retssag (se statens budgetvejledning). Fødevarestyrelsen har efter rådføring med Kammeradvokaten vurderet, at det ikke er tilfældet i denne sag. Fødevarestyrelsen meddelte derfor i juli 2015 til virksomhedens advokat, at Fødevarestyrelsen ikke fandt, at der var grundlag for at yde erstatning.”

V: Hvis regler står i vejen, må vi kigge på dem

Tommy Brøgger, indehaver af Reinholdt & Co, og hans advokat vurderer heller ikke, at virksomheden kan vinde en retssag over Fødevarestyrelsen. Men han undrer sig alligevel over, at Fødevaretstyrelsen ikke vil betale erstatning.

- At man som offentlig myndighed kan dække sig bag udtrykket ”en kvalificeret fejl” er for mig helt ubegribeligt. Såfremt jeg som mindre erhvervsdrivende havde misfortolket en regel, og derved kostet staten en million, ville jeg være blevet buret inde i flere år, har Tommy Brøgger tidligere sagt til TV 2.

Torsten Schack Pedersen siger til TV 2, at Venstre er klar til at se på, om loven skal laves om.

- Jamen hvis det er regler, der står i vejen, så må vi kigge på dem, siger han til TV 2.

Det er Liberal Alliances erhvervsordfører Joachim B. Olsen også parat til.

- Vi mener, virksomheden skal have erstatning. Den her lovgivning bør laves om. Reglerne skal jo være til for borgernes skyld, siger Joachim B. Olsen.

Han vil nu gå erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V)

- Nu vil jeg tage fat i Erhvervsministeren, jeg kan ikke forestille mig, han ikke er klar til ændre lovgivningen, siger Joachim B. Olsen.