Samfund

Udlænding overrasket over dansk børne-tv: Hvad sker der lige med Kaj og Andrea?

Amerikansk journalist på visit i Danmark er forundret over for den danske måde at lave børne-tv på.

En amerikansk journalist på ferie i Danmark er blevet så forundret og chokeret over indholdet i dansk børne-tv, at han har skrevet en artikel om emnet i tidsskriftet The Economist.

Det er især DR-kanalen Ramasjang og Onkel Reje, der har fået den britiske skribent til tasterne.

Han beskriver blandt andet, hvordan evigt politisk ukorrekte Onkel Reje piller næse, sætter ild til sin bedstemors prutter og hader sin julegave fra dronning Margrethe – en håndvask hun har vasket sin bagdel i.

Endelig bemærker journalisten, at Onkel Reje bilder sine unge seere ind, at Gud bor i himlen med julemanden og deres hund Marianne – og at Vorherre dermed fremstilles som homoseksuel.

Hylder det danske koncept

Vores amerikanske ven undrer sig over, at DR overhovedet kunne finde på at ansætte manden bag Onkel Reje – Mads Geertsen, som tidligere har indspillet avantgardemusik og -videoer under kunstnernavnet Je m’appelle Mads.

”Det kan være svært at forstå, at folkene bag Ramasjang har set videoen, hvor en næsten nøgen Mads sender uhøflige hilsener til Danmark som en dansende pakke cigaretter og en skidende ko, og tænk ”lad os give den mand et børneprogram”,” skriver Economist-journalisten.

Han går videre til faktisk at hylde det danske koncept, som han kalder ”sundt”. Han fremhæver, at værterne er helt almindelige mennesker – nogle grimme, nogle overvægtige og andre med piercinger i næsen – helt ligesom i den virkelige verden. Og så fremhæver journalisten den tilbagelænede facon og det langsomme tempo, der er i de danske børneprogrammer – modsat de opskruede amerikanske og britiske børneshows.

Ikke skyggen af opdragelse

Det mest overraskende for den ferierende reporter er den fuldstændige mangel på uddannelse i dansk børne-tv – såvel akademisk som moralsk. Her nævnes gode, gamle Kaj og Andrea som eksempel.

”Kaj er frygteligt selvoptaget, mens Andrea er en rablende neurotiker,” lyder beskrivelsen af de to nationalklenodier.

Den amerikanske journalist runder sin artikel af med at understrege, at dansk fjernsyn for børn er underholdning i sin reneste form – ikke en erstatning for forældre eller skolen. Han mener, at den hemmelige ingrediens i dansk børne-tv er, at det er en legeplads for unge, kreative film og tv-sjæle, der får frie grænser til at lege med form og udtryk.

”Det er udpræget, typisk dansk, at man konstant vil udvikle og forny sig – og samtidig nægter at tage sig selv for seriøst.”